Pazarcılar susacak,İstanbul ruhunu mu kaybediyor?


Wall Street Journal, İstanbul pazarlarcılarının bağırmasının yasaklanmasına ilişkin “Şehir ruhunu mu kaybediyor?” diye sorarak, yüzyıllardan bu yana Türkiye’de pazarlardaki tüccarların, bağırırken ve şarkı söylerken ses düzeyinin mükemmel olduğunu ancak şimdi “anlaşılmaz” yeni bir yasanın, pazarlarda sesin kısılmasını istediğini kaydetti.

Türkiye’deki pazarlarda bağırmayı yasaklayan yasaya “anlaşılmaz” yorumu geldi.

Wall Street Journal gazetesi, İstanbul pazarlarcılarının bağırmasının yasaklanmasına ilişkin “Şehir ruhunu mu kaybediyor?” diye sorarak, yüzyıllardan bu yana Türkiye’de pazarlardaki tüccarların, bağırırken ve şarkı söylerken ses düzeyinin mükemmel olduğunu ancak şimdi “anlaşılmaz” yeni bir yasanın, pazarlarda sesin kısılmasını istediğini ifade etti.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “Müşterilerinize bağırırken lütfen biraz daha sessiz olun” başlıklı haberinde, İstanbul’da pazarlarda satıcıların bağırmasının yasaklanmasına ilişkin “Şehir ruhunu mu kaybediyor?” diye sorarak, yüzyıllardan bu yana Türkiye’de pazarlardaki tüccarların ünlü bağırmalarında ve şarkılarını söylerken ses düzeyinin mükemmel olduğunu ancak şimdi “anlaşılmaz” yeni bir yasanın pazarlarda sesin kısılmasını istediğini yazdı.

Gazete, mal sahiplerinin, eğer alışveriş yapanları “çevreyi rahatsız ederlerse” veya “sözlü ya da fiili tacizde bulunurlarsa” 500 lira para cezasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, tüccarların 14. yüzyıldan beri pazarcılık yaptığı Fatih pazarında, son 6 aydan bu yana 100’den fazla kişinin ceza aldığına dikkat çekti.

DİĞER HABERLER
“Gıda maddeleri için daha farklı reklam ve mevzuat hazırlanması lazım”

İstanbul’daki pazarcıların yasa konusundaki görüşlerine değinen WSJ, Fatih Çarşısı’ndan 42 yaşındaki İ.Ö’nün, “Pazarlarda bağırmayı durduramayabilirsiniz. Sessiz bir şekilde burada durmanın bir anlamı yok. Satış, bağırdığınız zaman daha eğlenceli ve daha fazla” ifadelerine yer verdi.

“AL, PİŞMAN OLMAZSIN, İKİZLERE TAKKE”

Tarlabaşı pazarında pazarcıların, “Al, pişman olmazsın” ve sütyen için kullanılan argo bir terim olan “İkizlere takke” gibi cümlelerine dikkat çekerek, AKP’nin daha fazla kural önerdiğini ve yeni uygulamayla satıcıların “el ve yüzlerinin temizliğine dikkat etmesi” ve bulaşıcı hastalık taşımamasının talep edildiği belirtildi.

Öte yandan, bazı pazarcıların ise, son yıllarda bağırmaların daha “kaba saba” olduğu küfür ve cinsel imaların arttığını ifade ettiğine işaret edilen haberde, pazarcılaın, “Kadınlar, satıcıların müstehcen bağırmalarıyla taciz edildiklerini bildiriyor. Örneğin, muz ya da şeftali satın alınırken” söylemlerine yer verilerek, bazı pazarcıların uygulamayı memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. TheLİRA


14 Mayıs 2012. 17:21
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
11 yıl önce

Bu durumun AKP ile alakası yok, huzur ile alakası var. Ankara Keçiören örneği var önümüzde. Turgut Altınok belediye başkanının iken bu kuralları koydu taciz sona erdi, pazarcılar sakal traşı oldu, hile hurda sona erdi. Çürük çarık mal satan teşhir edildi. Düzen ve intizam geldi vatandaş hala eski başkanı dua ve hayırla anıyor..
Genellikle doğuluların hakim olduğu pazarlarda tırnak temiziliğine ve yaka isimliğine kadar düzgün bir standart oluşturuldu Ankara’da.
Bunun İstanbul’da olacağını duymak gerçekten sevindirici.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x