Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Osun


Her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin millî bayramıdır.

 

19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır ve bu gün Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

 

Tarihçe   

 

20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı adını almış , 1995 tarihindeki kararname ile ilk “ve” bağlacı kaldırılarak , “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir.

 

Kutlamalar 

 

Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır.

 

Üzerinde “Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına” yazan ve “Sevgi Bayrağı” olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu’ndaki Tütün İskelesi’nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir.

 

Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun’dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara’da Cumhurbaşkanına sunulur.

 

Cumhuriyet’le yaşıt olan bu kutlamalar sadece Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleşmekle sınırlı kalmaz, ülke genelinde stadyumlarda kutlanır. 2012’de, Mayıs ayında havanın soğuk olacağı  ve bu açıdan öğrencilere ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesiyle başkent Ankara dışındaki illerde, stadyumlarda kutlanması Mili Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’nce okullara gönderilen bir yazıyla kaldırıldı.

DİĞER HABERLER
İstanbul'da elektrik kesintisi

 

Bayram nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek birerr mesaj yayımladı.

 

Cumhurbaşkanı Gül mesajında, “19 Mayıs, milli şahlanışın sembolü olmuştur.” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Gül mesajında, “Hür ve müstakil yaşama kararlılığından taviz vermeyen milletimiz, kendisine dayatılan şartları asla kabul etmemiş, bunu Kurtuluş Savaşı’nda eşsiz mücadelesiyle bir kez daha ortaya koymuştur.” İfadelerini kullandı.

“Türkiye, tüm kurumları ve sağlam bir gelecek vizyonuyla yoluna devam etmektedir.” diyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün bu gayretlerin nihai amacı, demokrasimizin standartlarını yükseltmek, halkımızın refahını artırmak, çocuk ve gençlerimize mutlu ve huzurlu yarınlar armağan etmektir.”

Gençlere de seslenen Cumhurbaşkanı Gül, “Geçmişi çok iyi bilmeli, tarihten dersler çıkarmalı, fakat geçmişe takılmadan sürekli geleceğe bakmalısınız.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek de, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, 19 Mayıs gününün Türk milleti için kutlu bir gün olduğunu belirtti.

 

Çiçek şöyle dedi:

“Devletimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 93 yıl önce bugün, emperyalist istilaya karşı Anadolu’ya iltica etmişler ve millî direnişi örgütleme çalışmalarını başlatmışlardır. Her yıl büyük coşku ve heyecanla kutlanan bu gün, Türk Milletinin bin yıllık yurdunda yeniden uyanış günüdür. Bugün, milletimizin haysiyetine sahip çıkma günüdür.”

DİĞER HABERLER
Prof.Dr.Orhan Kural 'Riski sıfıra indirmeliyiz'

Çiçek, milletin istikbali için atılan adımın ilk günü olan 19 Mayıs kutlamalarının, Türkiye Cumhuriyeti yaşadıkça milli coşku günü olarak hep yapılacağını vurguladı.

 

Başbakan’dan 19 Mayıs mesajı

 

”Gençlerimiz, tarihimizden aldıkları ilhamla medeniyet yürüyüşümüzü çok daha ileri mesafelere taşıyacaklardır”

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Gençlerin, tarihten aldıkları ilhamla medeniyet yürüyüşünü çok daha ileri mesafelere taşıyacağını” belirtti.   Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayınladığı kutlama mesajında, istiklal mücadelesinin meşalesinin tutuşturulduğu 19 Mayıs gününde, milletin kaderinin yeniden şekillendiğini, parlak bir umut ışığı doğduğunu ifade etti.   Her milletin tarihinde, yıldızın parladığı anlar bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:   ”Bizim milletimizin yıldızının parladığı an da hiç şüphesiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadelemizi başlatmak adına Samsun’a ayak bastığı 19 Mayıs günüdür. İstiklal mücadelemizin sembolü olan 19 Mayıs günü, aynı zamanda milli hafızamızda çok önemli yer tutan 23 Nisan, 30 Ağustos ve 29 Ekim gibi destansı başarıların da kaynağıdır. Onun için aziz milletimiz, bilhassa gençlerimiz, 19 Mayıs ruhuyla birlikte 23 Nisan ve 29 Ekim ruhuna, diğer bir deyişle istiklalimize ve istikbalimize, demokrasimize ve cumhuriyetimize ilelebet sahip çıkacaktır. Çünkü Türkiye’nin istikbali, milletimizin umudu ve göz bebeği olan gençlerimizin omuzları üzerindedir. İnanıyorum ki gençlerimiz, tarihimizden aldıkları ilhamla medeniyet yürüyüşümüzü çok daha ileri mesafelere taşıyacaklardır.”   Erdoğan, gençlere düşen en önemli görevin, devraldıkları mirası daha da zenginleştirmek için özveriyle çalışmak, kendilerinden sonra gelen nesillere bugün olduğundan çok daha parlak, kalkınmış, gelişmiş ve müreffeh bir ülke bırakmak olması gerektiğini vurgulayarak, ”Bu düşüncelerle, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, tüm gençlerimizi, tüm vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
Türk dünyası Hıdrellez'i kutluyor...

 

 


19 Mayıs 2012. 09:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x