Bakan Eker, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün 80. Genel Kurulu’na Katıldı


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bütün ülkelerin, dünya hayvan sağlığı konusunda küreselleşmenin getirdiği yeni tehditlere karşı, uyanık ve dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

 

Bakan Eker, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün 80. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, örgütün, bu toplantıyla hayvan sağlığı konusunda dünyanın en etkili ve kapsamlı buluşmasını sağladığını kaydetti.

 

Tarihte hayvanların yol açtığı bulaşıcı hastalıkların yarattığı felaketlerin, doğal afetlerden daha fazla zararlara yol açtığına dikkati çeken Bakan Eker, 18. yüzyılın ilk yarısında salgın hastalıklar yüzünden 200 milyon sığırın telef olduğunu, tarım üretiminin durmasıyla açlık tehlikesinin ortaya çıktığını, ekonomik ve sosyal yaşamın durma noktasına geldiğini hatırlattı.

 

Bakan Eker, günümüzde küreselleşmenin getirdiği sorunlara dikkati çekerek, nüfus artışının, özellikle gelişmekte olan ülkelerde güvenli ve kaliteli gıda ihtiyacına olan talebi de artırdığını ifade etti.       Hükümetlerin bu zorluklara karşı, üretimi artırma yöntemlerini geliştirmek için uğraş verdiğini kaydeden Bakan Eker, ”Küresel ısınma, insan sağlığını tehdit eden ürünler, biyolojik çeşitliliğin sağlanması, uluslararası ticareti artırırken, gıda güvenliğinin sağlanması gibi konular önemli tartışma konularını oluşturmaktadır” dedi.

 

Bakan Eker, sınır ötesine geçebilen bulaşıcı hayvan hastalıklarının yarattığı tehlikeye işaret ederek, bu durumun, uluslararası ticareti ciddi bir şekilde engellediğini hatırlattı.

DİĞER HABERLER
Tavukçuluk Sektörü İhracat İçin Destek Bekliyor

 

Bulaşıcı hayvan hastalıklarının gıda güvenliği ile ülkelerin ekonomilerine ciddi tehdit oluşturduğunu bildiren Bakan Eker, bu konuda ülkeler arasındaki yakın işbirliği ve etkili bir kontrolün, tek çare olduğu uyarısında bulundu.       Bakan Eker, yeni dönemdeki yeni kaygılara yönelik küresel bir yaklaşımın önemine dikkati çekerek, ”güçlendirilmiş işbirliğinin ve dayanışmanın çok önemli olduğunu” söyledi.

 

Bakan Eker, hayvan sağlığı konusunda üyelere sağladığı bilimsel ve teknik tavsiyelerle Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün önemli rol oynadığını belirterek, Türkiye olarak 84 yıldır bu örgütün üyesi olmakta büyük gurur ve mutluluk duyduklarını, bu işbirliğinin kesintisiz sürmesini arzu ettiklerini ifade etti.

 

”Yeni küresel sorunlar ve gıda güvenliği” gibi konuların daha fazla ön plana çıkmasının veteriner hekimlerin sorumluluk alanlarını da doğal olarak genişlettiğini anlatan Eker, ”Gıda güvenliği, kamu sağlığı, organik gıda ve çevre güvenliği, biyotıp gibi konuların araştırma alanlarının genişlemesi, bu mesleğin artık çok disiplinli ve evrensel bir yaklaşım benimsemesi ihtiyacını da açıkça ortaya koymaktadır” diye konuştu.

 

Bakan Eker, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün uluslararası ticarette ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların sonuçları ve risklerini düşürmek için yaptığı bilgilendirme ve uyarı mekanizmasının çok önemli olduğunu bildirerek, ”Türkiye olarak, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün çalışmalarından önemli ölçüde yararlanıyoruz. Türkiye’deki veterinerlik hizmetlerinin geliştirilmesinde de yine örgüt önemli destek vermektedir” dedi.

DİĞER HABERLER
“Organik ya da konvansiyonel, daha çok yumurta ve tavuk eti tüketmeliyiz”

 

Bakan Eker, çalışmaların ardından 2010 yılında AB’nin, Türkiye ile müzakere fasılları arasında yer alan ”gıda güvenliği, veterinerlik” başlığını açtığını ve konuyla ilgili ülkedeki yasanın AB’ye uygun hale getirildiğini ifade etti.

Küresel ısınmanın, hayvan hastalıklarıyla mücadeleyi zorlaştırdığına dikkati çeken Bakan Eker, hiçbir ülkenin tamamen kapılarını kapatıp bu konuda sadece kendi aldığı önlemlerle yaşamasının mümkün olmadığı uyarısında da bulundu.

 

 


22 Mayıs 2012. 16:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x