Yayla göçü öncesi inekler plajda temizlendi


Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde kış boyunca ahırda kapalı kalan inekler yaylaya çıkmadan önce şifalı olduğuna inanılan tuzlu deniz suyuyla yıkanıyor

 

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde yayla göçünün başlangıcı nedeniyle inekler denizde yıkanarak yayla yolculuğuna hazırlandı.

 

Mayıs Yedisi Şenlikleri kapsamında Çeşmeönü Limanı’nda düzenlenen etkinliğe Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş, Belediye Başkanı Ramis Uzun ve vatandaşlar katıldı.

 

Etkinlikle Çepni Türkleri, yaylalara çıkmadan önce geçim kaynağı olan hayvanlarıyla deniz suyunda yıkanarak, deniz havası alıyor, sağlık, güç, moral ve enerji depoladıklarına inanıyor. Onlara göre bu tören, yayla dönüşü olan sonbahara kadar geçecek sürede engin su ile vedalaşmasının sembolü. Yayla göçü nedeniyle süsledikleri ineklerini hastalıklardan korunmaları ve bol süt vermeleri için denize sokan geleneksel giysili kadınlar, kemençe eşliğinde türküler söyleyerek ineklerini yıkadı.

 

İneklerini denizde yıkayan kadınlar, “Büyüklerimiz böyle yapıyordu. İneklerimize deniz suyunun iyi geleceğine inanıyoruz. Bu geleneği devam ettiriyoruz” diye konuştular.Tarımtv


DİĞER HABERLER
Selçuk Yaşar: Üreticinin şevkini kırmayın
23 Mayıs 2012. 18:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x