Karadeniz’e ayı uyarısı!


Karadeniz Bölgesi’nde kış uykusundan uyanan ayıların saldırıları sonucu 2 kişinin yaralanması üzerine uzmanlar, vatandaşlara uyarıda bulundu   Trabzon Milli Parklar Şube Müdürü Yunus Erkut, ayıların hassas dönemleri olduğunu belirterek şunları söyledi:

 

NEDENSİZ SALDIRMAZ

 

“Kış uykusundan uyanan ayı, karnını doyurmak için yiyecek arıyor. O nedenle özellikle orman köylülerimiz dikkatli olsunlar. Tek başlarına ormanlık alana gitmesinler. Ayıların durup dururken insana saldırmaları çok nadirdir. Sadece hassas oldukları dönemlerde agresif olurlar. Örneğin yavruları varken, çiftleşme sorunu yaşarken, yaralanmışken ve şu günlerdeki gibi yiyecek bulmakta zorlanırsa tehlikeli olurlar. Bu dönem de o dönemlerden biri olabilir.” Ayıların 4 aylık kış uykusundan uyandıklarını ve karınlarını doyurmak için özellikle yeşillik denilen ot yaprak ve benzer yiyecekleri tercih ettiğini belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şağdan Başkaya, “Kış uykusundan uyanan ayının karnı boştur, bu ihtiyacını gidermek için öncelikli olarak ormanlık alanlarda yeşillik tabir ettiğimiz, ot yaprak gibi şeylerle karnını doyurma yoluna gider. Ayılar durup dururken insanlara saldırmazlar. Siz insanlara saldırıp, onu parçalayıp yiyen ayı olayı duydunuz mu? Dünyanın her yanında olduğu gibi insan- ayı çatışması bizde de olabilir. Bu genelde insanların ayıların alanlarına müdahale etmesiyle meydana geliyor.”

DİĞER HABERLER
Hayvancılıkta İnovasyon

 

MUHTARLAR UYARDI

 

Ayıların daha sık görüldüğü Trabzon’un Araklı İlçesi’ne bağlı Kayaiçi, Erikli, Aytaç, Taşgedik, Arsin İlçesi’ne bağlı İşhan, Yomra İlçesi’ne bağlı Çamlıyurt, Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı Yaylası’nda muhtarlar, vatandaşlara kış uykusundan uyanan ayılara karşı uyanık olmaları, zorunlu olmadıkça ormanlık alanlara girmemeleri konusunda uyarılarda bulundu.Kenan TAŞKIN (AHT)

 


26 Mayıs 2012. 12:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x