Çukurova’da ilk buğday hasadı!


Türkiye’de yılın ilk buğday hasadı Adana’nın Karataş ilçesinde yapıldı. Çiftçi Ali Aydınlık’ın tarlasında gerçekleştirilen hasada çok sayıda üretici katıldı.

 

Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, çiftçinin ilk hasadı bir kamyon buğdayın kilogramını 70 kuruştan satın aldı. Bundan sonraki buğdayların da bu fiyattan alıcı bulmasını isteyen Yeşilyaprak, “Çiftçi bu fiyatlardan buğday satarsa, ancak ikinci ürün ekimi yapabilir. Bu bereketli topraklar ülke  katkı sağlamaya devam eder.” dedi.

 

Karataş’ta hasat edilen buğdayın Ziraat Odası’na ait laboratuvarda yapılan analizde 35 guliten (buğday özü, enerjisi) geldiğini açıklayan Yeşilyaprak, bu ürünün dünyanın en kaliteli buğdaylarıarasında yer aldığını kaydetti. Sanayicilerin un için yurt dışında kaliteli buğday ithal gerek kalmadığını dile getiren Yeşilyaprak, şunları söyledi: “Bu yıl Çukurova’da yağan yağmurlar, hasadı biraz geciktirdi. Ancak ürün kalitesi ve verimi olumlu etkiledi. Rekoltenin yüksek olacağı ve piyasanın da bu yönde gelişeceğini düşünüyoruz. Anadolu’daki un sanayicilerinin bölgemizden alım yapmasını bekliyoruz.”

 

Karataş’ta yaklaşık 3 bin civarında çiftçinin buğday ekimi yaptığını ifade eden Mustafa Yeşilyaprak, 120 bin dönüm alanda buğday ekildiğini bildirdi. Yeşilyaprak, bu yıl 50-60 bin ton civarında buğday rekoltesi beklediklerini ifade etti. Her yıl olduğu gibi bu sezon da buğdayfiyatlarının serbest piyasada oluştuğuna dikkat çeken Yeşilyapark, Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nin yakın zamanda bir fiyat belirlemesini istemediklerini vurguladı. Yeşilyaprak, “Buğdayımız Türkiye’nin ilk turfanda ürünü. Biz erkinciliğimizden faydalanmak istiyoruz. TMO devreye girdiğinde sevincimizi kursağımızda bırakır. Serbest piyasa şartlarında mahsulümüzü değerlendirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu./Cihan

DİĞER HABERLER
Bakan Eker, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri yönetim kurulunu kabul etti

 


27 Mayıs 2012. 14:01
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x