Hangi Balık, Hangi Mevsimde Yenilir?


Üç tarafı denizle çevrili ülkemiz adeta bir balık cennetidir. Her denize özgü balık çıkan Türkiye’mizin Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi gibi suyu güney denizlerine oranla daha serin kıyılarında hamsi, istavrit, lüfer, mezgit, palamut, torik, kefal, kılıç, kalkan gibi balıklar çıkar. Çanakkale Boğazı, Ege ve Akdeniz’de ise sardalya, izmarit, istavrit, barbunya, gümüş, zargana, kolyoz, uskumru, lüfer, çipura, karagöz, mercan, levrek bulunur.

Bu balıklardan barbunya, tekir, levrek, kefal, lüfer, kalkan, mercan, dülger, dil, çipura, kırlangıç ve mezgit’in etleri beyaz ve oldukça hafiftir. Palamut, istavrit, hamsi gibi balıkların etleri ise yağlı ve biraz daha ağırdır. Peki hangi mevsimde hangi balık yenir, hangi aylarda hangi balık tüketilmelidir?

Hangi Balık Hangi Ay Yenir?

Ocak: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini ocak ayı boyunca koruyan balıklardandır. Kefal ve hamsi istenilen tam yağlı durumlarına kavuşmuşlardır. Ve bu nedenle de ocak ayında çok daha lezzetli tüketilirler. Çinekop, kofana, minakop ocak ayında en bol dönemini yaşar. Midyenin mevsimi başlamıştır. Tekir ve kırlangıç da bu ay boyunca bolca avlanan balıklardandır.

Şubat: Şubat ayı kalkan mevsiminin başlangıcı kabul edilir. Kalkan balığı şubat itibariyle tüketilmeye başlanır ve bu süre mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bolca tezgahlardaki yerini alır. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar ancak gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop, midye lezzetini korur.

DİĞER HABERLER
Marmaris'te Balık Şenliği düzenlendi

Mart: Mart ayı kefal, levrek ve kalkan balıklarının lezzetlerinin en iyi olduğu zamandır. Uskumru ise çiroz olmaya başlamıştır.

Nisan: Nisan ayında kalkan balığı lezzet bakımından yine listenin başındaki yerini alır. Kalkanın en bol zaman Nisan’dır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç balıkları da bu ayda bolca avlanır.

Mayıs: Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından en bereketli aylardan biridir. Istakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpiti mayıs ayında keyifle ve lezzetle tüketebilirsiniz. Mayıs ayında ayrıca, kalkan balığının yavrusu ve gelincik denizlerde kendini göstermeye başlar.

Haziran: Haziran ayı balık açısından en verimsiz aydır. Haziran ayında balıklar geçici olarak Karadeniz’e göç ederler. Yaklaşan av yasağı ile birlikte de tezgahlar balık yönünden zayıflamaya başlar. Haziran ayında ayrıca dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler.

Temmuz: Temmuz ayı, Sardalya balığının mevsimidir. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini koruyan sardalyayı rahatlıkla yaz boyu tüketebilirsiniz. Tekir ve barbunya lezzetini korumaya devam ederken temmuz ayında, ıstakoz, pavurya ve böcek bolca çıkar.

Ağustos: Ağustos ayı geldiğinde çingene palamutu mevsimi başlar. Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir.

DİĞER HABERLER
“Yasak avlanan balığı almıyorum” kampanyası....

Eylül: Sardalya ve kılıç balıkları lezzetini korurken irileşen palamut balığı birbirinden lezzetli tariflere eşlik ederek taşınır sofralara. Lüfer, kolyoz, izmarit ve kırlangıç eylül ayında da bolca çıkar.

Ekim: Ekim ayının başlangıcı ile balık sezonu da ayrı bir canlılık kazanır. Yazın Karadeniz’e göç eden balıkların beslenme sürelerini tamamlayıp Marmara’ya geri göçü her çeşit balığın bolca tüketilmesini sağlar.

Kasım: Kasım ayında bir önceki ayda hareketlenen balık sezonu devam eder. Balıklar bol ve lezzetlidir. Pisi balığı özellikle bu ay tam kıvamındadır. Kasım ayı demek torik akışı demektir ki bu da lakerda severlerin yüzünü güldüren aydır.

Aralık: Aralık ayında uskumru lüfer, palamut ve torik yağlanmıştır ve bu nedenle de kızartmadan buğulamaya her türlü yemeği lezzetle yapılır. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.


3 Ekim 2010. 09:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x