Tavuğun Beçi Keneyi Yendi!


Beç tavuklarının dağıtıldığı köylerde kene ısırması vakası görülmedi.

 

Çankırı’da daha önce KKKA hastalığı görülen 5 köye geçen yıl dağıtılan beç tavukları sayesinde kene ısırması vakası görülmedi.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürü Hasan Kozan, Kenbağ Fidanlığı’nda bulunan demonstrasyon merkezinde doğada sayısı azalan hayvanların üretimini yaparak doğaya saldıklarını belirtti.

 

Kozan, ”Beç tavuklarının börtü böcekle beslendiğini biliyoruz. Bundan yola çıkarak kene vakalarında etkili olabileceğini düşünerek geçen yıl, daha önce KKKA hastalığı görülen 5 köyde hane başına 3’er adet beç tavuğu dağıttık. Dağıtılan bu tavuklar sayesinde bu köylerden hiçbirinde geçen yıl kene ısırması vakası görülmedi” diye konuştu.

 

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin iş birliğiyle Ilgaz ilçesinde uygulama için yer belirlenerek burada bilimsel çalışma yapılacağını belirten Kozan, ”Bu bölgeye tavukları bırakacağız. Tavuklar bırakılmadan önce ve sonra bölgede ne kadar kene olduğu tespit edilecek. Çalışma sonucunda beç tavuklarının keneyle mücadelede ne kadar etkili olduğu bilimsel olarak Türkiye’de ilk kez ortaya çıkmış olacak” dedi./TRT


DİĞER HABERLER
Arı Çalıştayı (Vet-Arı)
1 Haziran 2012. 17:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
İslam
İslam
11 yıl önce

Keklik sülün gibi hayvanları yok eden ve onların yok oluşuyla veba gibi artan kenelerin yeni düşmanı beç tavukları olacak madem ki bir uyarıda bulunmakta fayda var.

Doğa ve hayvansever avcılara da beç tavuk vurmamaları gerektiği anlatılırsa sürdürülebilir avcılık sanayisi sekteye uğramamış olur ne dersiniz?

Vurmazlar vurmazlar..
( keklik ve sülün kalmadı sağlarda da ondan diyorlar bu kenelerin ziyafetini.)

ARZ
ARZ
11 yıl önce

1 keklik yaklaşık 1 milyon böcek yiyebiliyor. Av hastalarına duyrulur. Avcılık kapalı avlaklarda yapılmalı. Benim tarlamda arazimde gezen avcıyı istemiyorum diyen binlerce insan var. Özel arazi yasası 2014 yılını bekliyor sanırım. O kanun çıktıktan sonra tarlalara birileri giremeyecek. Girerse suç işlemiş olacak..
Bu kuşların avcılığının yasaklanması acilen gereklidir. Bir çok insanımız birilerinin zevki için ölmesin.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
2
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x