Dondurulmuş Besinlerde Nelere Dikkat Edelim?


Dondurulmuş besinler ne kadar süre saklanabilir? Gıdalarınızı dondururken nelere dikkat etmeli? Donmuş gıdaları çözdürürken nelere önem vermeli? 
 Meyve ve sebzeler (çilek, vişne, bezelye, patates, bamya, fasulye gibi), bazı su ürünleri (balık, karides vb.), tavuk/et vb. besinler (şinitzel, köfte gibi), bazı unlu besinler (mantı, pizza,milföy hamuru vb.), meyve suları dondurma işlemi tabi tutularak piyasaya sunulan besinlerden bazılarıdır. Tabi piyasada yer alan besinlerin dışında; pek çok kişi evinde besinleri kendisi dondurarak saklama yöntemini kullanmaktadır. Dondurma işlemi hızlı yaşam temposunda pratik bir çözüm olarak sıklıkla kullanılmakta. Bunun yanında; besinleri besin değerini kaybetmeden saklamanın oldukça güvenilir yöntemi olan dondurarak saklama yöntemi sayesinde mevsiminde olmadığı halde meyve ve sebzeleri tüketmek mümkün olmaktadır. Dora Hospital Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Dyt.İpek Ağaca anlatıyor.

Dondurulmuş besinler ne kadar süre saklanabilir?

Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişmektedir.

Örneğin:

• 6 C sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 haftadır.
• 12 C sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 ay kadardır.
• 18 C sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 3 ay kadardır.

DİĞER HABERLER
Kolay Sindirim için Kayısı Suyu Tüketin

Dondurulmuş gıda tüketimi için dikkat edilecek noktalar

Besinleri dondurma işlemi, mevsiminde olmayan sebze veya meyveleri sanki mevsimindeymişçesine taze özellikte tüketmemizi mümkün kılar. Mevsiminde bulunmayan meyve ve sebzeler gönül rahatlığıyla dondurulmuş şekli ile tüketilebilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; dondurulmuş sebzelerin çözdürülmeden pişirilmesi gerektiğidir.Alışveriş yaparken alışveriş sepetine en son konulacak olan besinler dondurulmuş besinler olmalıdır. Bu yüzden alışverişinizin en son anında dondurulmuş ürün bölümüne uğrayınız.

Gıdalarınızı dondururken dikkat etmeniz gerekenler

Dondurma işlemi uygulayacağınız besinin öncelikle temiz (yıkanmış, ayıklanmış vb.) olmasından emin olmalısınız. Dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta besinlerin taze olması gerektiği. Temizliğinden ve tazeliğinden emin olduğunuz besinleri temiz küçük buzdolabı poşetleri kullanarak tek yemeklik (tek pişirimlik) miktarlara ayırmalı ve bu şekilde dondurmalısınız.Buzdolaplarınızın derin dondurucu kısmını sonuna kadar doldurmayınız.

Donmuş gıdaları çözdürürken önem verilmesi gerekenler

Dondurulmuş besinlerin kalitesi dondurma işleminde olduğu kadar çözündürme işlemiyle de yakından ilişkilidir. Dondurulmuş besinler çözdürülürken eğer doğru işlem uygulanmazsa fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan olumsuz durumlar meydana gelebilir. Olması gereken şekilde çözdürme işlemi uygulanmamış besinde mikrobiyolojik açıdan üremeler oluşabilmekte ve zehirlenmelere sebep olabilmektedir.

DİĞER HABERLER
Türkiye'nin gıda ürünleri Güney Kore'de 'Ayla' ile tanıtılacak

Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir.Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.

Çözdürme işlemi

Oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde ya da altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde bekletilerek yapılmamalıdır. Çözdürme işlemi; buzdolabının iç raflarında bekletilerek veya mikrodalga fırının çözdürme programında yapılmalıdır. Çözdürülecek olan besin buzdolabında bekletilirken mutlaka bir kap içerisine konulmalıdır. Aksi halde çözme işlemi sırasında besinden damlayacak sular başka bir besine bulaşarak çarpraz kontaminasyona sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda da besin zehirlenmeleri ortaya çıkabilir. Çözdürülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.


4 Ekim 2010. 08:21
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x