Platform’dan Hayvanları Koruma Günü Basın Bildirisi


4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Münasebetiyle Değerli Basınımıza ve Kamuoyuna :

 SOKAK HAYVANLARI SORUNU ÇÖZÜMSÜZ DEĞILDIR

 Toplumların gelişmişlik düzeyi hayvanlara yapılan muameleyle ölçülür. Kimi gelişmemiş ülkelerde hayvanlar ilkel varlık ya da mal muamelesi görürken AB ülkeleri 1996 da yayınladığı direktifle hayvanları mal statüsünden çıkartıp hissedebilir varlıklar olarak kabul etmiştir.

Biz de ise toplumun bir kesimi hayvanları yaşamın bir parçası olarak değerlendirirken başka bir kesimi onları yok edilmesi gereken varlıklar olarak görüyor. Toplumuzdaki bu farklı bakış açısının acısını en fazla sokak köpekleri çekmektedir. Onları yasalar bile koruyamamaktadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu sokak köpeklerinin kısırlaştırılıp alındığı yere bırakılmasını emrediyor, ancak aynı kanun alt yapısı kurulmadan, karmakarışık, plansız ve programsız şekilde uygulanıyor olması aslında hem hayvan, hem insan refahını ve hem de halk sağlığını tehdit ediyor. Kanundan sorumlu olan Çevre ve Orman Bakanlığı kanuna yeterince sahip çıkamıyor. Sonuçta ne kent halkı, ne hayvan seven insanlar ne de hayvanların sorunları çözülüyor. Bu konuda kaynaklar boşuna israf ediliyor ve önemli miktarda para boş yere taşeron firmalara aktarılıyor.

Bakanlığın yetersiz kalmasının nedenleri çok açık. Hayvan koruma kanunu tam anlamıyla veteriner hekimlik uygulaması olmasına rağmen bakanlığın taşra teşkilatlarında görevli veteriner hekim hemen hemen hiç bulunmuyor. Bu sorunu yetki devriyle aşmaya çalışan bakanlık aslında yetki karmaşasına yol açıp sorunu iyice çözümsüz hale getiriyor.  

DİĞER HABERLER
Beyaz Etçiler 2011'den Umutsuz

Şu an her şey o kadar plansız uygulanmaktadır ki, sorunun çözümüyle görevli bakanlık, bırakın sorunu oluşturan sahipsiz hayvan sayısını, sahipli hayvanların sayısını bile net ve bilimsel verilere dayalı olarak söyleyememektedir. Çalışılacak alanın büyüklüğü bilinmeden gerçekçi bir plan hazırlanması elbette mümkün değildir. Sahipli hayvanlar bile kayıt altına alınamamışken, sahipsiz hayvanlara ilgili bir çözüm üretilmesinden söz edilemez.

Oysa, sokak hayvanları sorunu çözümsüz değildir. Yeterince para ve emek zaten harcanmaktadır. Eksik olan bu işin yönetimidir. Yapılması gereken, ülkemize uygun strateji planlarının hazırlanması ve kaynakların bu plan dahilinde doğru yerlerde kullanılmasıdır. Bu amaçla sadece köpeklerin kısırlaştırılması değil, ev köpekleriyle ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması, kayıt sistemlerinin tamamlanması, köpeklerin gelişigüzel terk edilmesinin önüne geçilmesi, petshoplarda kayıtsız hayvan satışlarının engellenmesi, kaçak olarak yurda pet girişini önlemek için gümrükte sıkı kontrollerin yapılması, ilgili yasada da belirtildiği gibi medya ve eğitim kurumları aracılığıyla hayvanlara karşı toplumsal duyarlılığın artırılması hedeflenmelidir.

Biz Veteriner Hekimler Platformu olarak bunca kaynak israfına rağmen sırf yönetim hataları nedeniyle hem insanlarımız hem de sahipsiz hayvanların sorun yaşamasına seyirci kalmak istemiyor, bakanlığın biran önce veteriner hekim kadrolarını tamamlayıp bilimsel bir strateji planı oluşturması ve sorunu yönetmesini talep ediyoruz. Bu yapılmadığı taktirde asla bitmeyecek olan bu mağduriyetlerden Çevre ve Orman Bakanlığı’nın sorumlu olacağını kamu oyumuza duyurur

DİĞER HABERLER
Veteriner Hekimler Gönüllerince Eğlendiler

 AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU

web: www.abveteriner.org

 Platform Kurumsal Üyeleri: 

Ankara-Giresun-İstanbul-İzmir-Mersin-Afyonkarahisar- Antalya-Hatay-Adana-Amasya-Kayseri-Elazığ-Trabzon-Bursa-Kastamonu-Uşak-Malatya-Samsun-Trakya-Diyarbakır-Kahramanmaraş-Aydın-Şanlıurfa- Kocaeli          Bölge Veteriner Hekim Odaları

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği, Veteriner Hekimler Derneği, Veteriner İç Hastalıkları Derneği,Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği, Veteriner Halk Sağlığı Derneği ve Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği

 Hayvan Hakları web sayfası:  http://www.abveteriner.org/default.asp?sayfa=131&bolum=122&altbolum=131


4 Ekim 2010. 08:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x