Canlı Hayvan İthalatında Gümrük Vergisine % 15 Artış Getiriliyor.


Canlı Hayvan İthalatında Gümrük Vergisine % 15 Artış Getiriliyor.

ÇAPAR KANAT

Kasaplık, besilik canlı hayvan ithalatında halen geçerli olan % 15 gümrük vergisi % 30’a çıkarılıyor.. Bakanlar kurulunun tüm üyelerinin imzasına açılan kararname Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan’ın imzasından sonra Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın onayından sonra Resmi Gazetede yayınlanıp geçerli hale gelecek..

 

Yayınlanacak kararnamede % 15’lik bir gümrük vergisi oranı artışı kasaplık canlı hayvanda 1000 TL, besilik hayvanlarda ise 500-600 TL ithalatçılara ek maliyet getirecek.

 

İthalata gelen bu ek gümrük vergisi artışı hayvancılık sektörünün nefes almasına yetmeyecek.

 

Besiciler, damızlık sığır-çiğ süt üreticilerinin ürettikleri erkek danaların ithal besi, kasaplık hayvan ithalatındaki ek vergi miktarındaki bu küçük yükselme olan % 15’lik artış ile yine rekabet edemeyecekleri, düşük olan 70-80 kuruştan satın alınan çiğ süt bedelleri ile erkek dana ve düve üretiminin sürdürülebilir olamayacağı bildiriliyor.

 

2008 Mart ayında canlı, besilik, kasaplık hayvanlarda gümrük vergisi oranı % 135 idi. Nisan 2008 yılında Et Balık Kurumuna, daha sonra aynı yılın Agostos ayında gümrük vergileri sıfırlanmış kasaplık, besilik hayvan ithalatı özel sektöre de serbest bırakılmıştı. 2011 yılında gümrük vergisi sıfırdan % 15’e yükseltilmişti. Şimdiki hazırlanan kararname ile % 30’a yükseltilecek..

DİĞER HABERLER
Erpiliç Yönetimini Bolu'ya Taşıdı

 

2,5 yılı aşkın süredir devam eden besi, kasaplık hayvan ithalatı 2,5 milyar TL cari açığa yol açmış, hazinenin ziraat bankasına sıfır faizli kredi sübvansiyon taahhüdü de 2,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2008 yılında çiğ süt krizinin oluşturulduğundan bu yana toplam hayvancılık destekleri, cari açık kredi sübvansiyonları 10 milyar TL’ye ulaşmış ise de yeterli hayvan sayısına ulaşılamamıştır..

 

Hayvan sayımızın 2008-2009 yılı sürecinde aniden kaybedilmesinin yegane sebebi çiğ süt fiyatlarının 2008 yılı yaz ayında düşürülmüş olmasıdır..

 

Yeterli hayvan sayısına ulaşılamamasının önünde iki engel var olup, birincisi  çiğ sütün fiyatlarının satın alıcılar tarafından düşük tutulup hayvancılığın sürdürülebilir olmaktan çıkması, ikincisi ise devam eden kasaplık, besilik canlı hayvan ve kesilmiş, dondurulmuş et ithalatıdır.

 

Türkiye et, canlı hayvan ihraç eden ülkelerin büyük tedarikçisi konumuna düşmüştür..

 

Besicilere kilosu 16 TL’ye mal olan et ile ithal et, kasaplık, besilik hayvan etleri ile yerli üreticiler rekabet edememektedir.

 

Kamuoyu, hayvancılık sektörü, ithalattaki gümrük oranlarının ne zaman % 135 seviyelere getirileceğini bilmemektedir. Bu yönde Parlamentoda soru önergesi veren milletvekillerinin soruları da cevapsız kalmakta oluşu Bakanlığında bu sorunun cevabını bilmediği göstermektedir.. Yeterli hayvan sayısını elde etmenin stratejik bir plan dahilinde olması gerektiğini düşünen hayvancılık sektörü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırlayıp Ekonomi Bakanlığına sunduğu zorunlu hazırlanmış olan Stratejik Planı’ nda hayvancılığın hangi yılda yeterli hale getirileceği, ithalatın ne zaman son bulacağı doğrultusunda  doğrusu alt verileri sağlam olan açık bir hedef yoktur.. Dolayısı ile GTHB’nın hayvancılık ürünleri  ve gıda ile ilgili 2023 hedeflerinin stratejik planlanmış hedefler değil bir öngörüden ibaret olduğu var sayılmalıdır.

DİĞER HABERLER
Bakan Eker "Kurban Bayramı için hayvan sıkıntımız yok"

 

Hangi üretimde olursa olsun o üretim bir stratejik değer taşıyor ise o sektörün iyi ve kötü yönleri ortaya konularak, iyi yönlerden istifade edilerek kötü yönlerin iyileştirilmesi tercih edilmelidir..Kamu kaynaklarının dönüşümlü olmasının gereği budur.

 

Bakanlık; hayvan varlığımız ile ilgili kötü yönleri iyileştirmek için sıfır faizli kredi, hayvancılık desteklerinin artırılmasının karşısında çelişkili olan ithalat tutumunu sürdürmekte, bir şekilde bu desteklemeler yabancı ülke çiftçilerine gitmekte, hayvancılık sektörü ancak destekle büyüme sergiler iken aynı sektörün satın alıcıları olan endüstriyel süt sektörü kendi kendine büyüme gösterebilmektedir.

 

Yeterli hayvan sayısına ulaşmak için çiğ sütün fiyatlarının sürdürülebilir olması için 1,2 TL olmalıdır. Çünkü çiğ süt; hayvancılığımızın dinamosudur.

 

Sürdürülebilir besicilik, damızlık, çiğ süt üretimi için kasaplık, besilik canlı hayvan ithalatındaki gümrük vergisi oranlarının eski hali olan % 135 oranına getirilmelidir..

 

Kaynak: Çiğ Süt Üreticileri Grubu

 

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

 


12 Haziran 2012. 11:36
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
AYDOSLU
AYDOSLU
11 yıl önce

Çok büyük hata olur piyasaların ateşi yükselir önümüz ramazan ondan sonra kurban bayramı.zaten fiyatlar yüksek birde böyle bir hareketi piyasa hemen zam olarak algılar fiyatlar 2-3 lira rahat toptan da artar perakendeyi kestiremiyorum.ne gereği var bunun anlamadım ithalat olmasın piyasa 1 ay sonra allak bullak olur hayvan sayısı yeterli seviyeye gelince ne yaparsan yap şu an böyle bir şey çok gereksiz olur.

tüketici
tüketici
11 yıl önce

tüketici olarak et fiyatlarının düşük olmasından memnunuz ama 3 yıldır ülkeye gelen ithal gerek karkas gerek kurbanlı gerekse besilik

tüketici
tüketici
11 yıl önce

dana ithalatın sayısı milyonları aştı ama hala yeterli hayvan yok ülkemizde .. demek ki ucuz ithalle günü kurtarıyruzz . ülkemizde yeterli üretim yokk ..bu nedenle yandaşları deil yerli üreticinin maliyetini dikkate almalıyız ki onlarda üretime devam edebilsin.. ÇOK GEÇ KALMAMAMIŞIZZDIR

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
3
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x