İş dünyasının acı günü….. Sabri Ülker vefat etti


Ülker Grubu’nun kurucusu, 92 yaşında hayata veda etti.  

 

Ülker Grubu’nun kurucusu Sabri Ülker’in hayata veda ettiği bildirildi. Ülker’in 92 yaşında yaşlılığa bağlı sebeplerden hayata gözlerini yumduğu ifade edildi.

 

Sabri Ülker, Kırım’da 1920 yılında doğdu. 1929 yılında Türkiye’ye göç eden Sabri Ülker, Kadırga İlkokulu’nu bitirdikten sonra Ortaokulu Bilecik’te, liseyi, Kütahya’da okudu. Daha ilkokul yıllarında yaz tatillerinde ağabeyi Asım Ülker ile birlikte Besler Bisküvi Fabrikası’nda çalıştı.

 

Ülker liseden sonra kaydolduğu Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli’sinde okurken 2. Dünya Savaşı da başladı, yüksek öğrenimini bitirdiğinde, savaş da sona erdi. Sabri Ülker, işte bu günlerde bisküvinin tadını unutan çocuklar için bisküvi üretmeye karar verdi.

 

1944’te başladı  

 

1944 yılında Eminönü´ndeki Nohutçu Han´da küçük bisküvi atölyesini satın aldı. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı. Bu atölyedeki başarısının ardından 1948 yılında eski Sağmalcılar Köyü’ndeki Takkeci Camii’nin hemen yanında, bisküvi üretimi için bir fabrika kurdu; bisküvi kapasitesini üç katına çıkarttı. Ürünlerin nakliye farkı alınmadan, fabrika fiyatına esnafa ulaştırılmasını sağladı. Daha sonra bu bisküvi fabrikası Davutpaşa’daki yerine taşındı.

DİĞER HABERLER
Almanya'nın Rusya pazarındaki payı eriyor

 

1970’te halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda’yı Ankara’da kurdu. 1974’te Ülker’de ilk bisküvi ihracatını başlattı. 1979’da İstanbul’da kurulan ikinci fabrikayı çikolata üretimine tahsis etti. Aynı yıl, uluslararası firmalarla rekabet edebilmek için büyük bir öngörüyle Ülker’de Araştırma ve Geliştirme departmanını kurdurdu. 1980’lerden itibaren Ülker’in üretim çeşitliliğinin zenginleşmesini sağladı. Aynı senelerde Ülker’in dünyaya entegre olmasına ön ayak oldu. 1983’te BOPP ve oluklu mukavvayı üretim listesine ekletti. 1992’de bitkisel-endüstriyel yağ ve margarin sektörüne girme kararı aldı. 1996’da da süt endüstrisine girildi.

 

 2000 yılında ‘Onursal Başkan’ oldu  

 

2000 yılında Ülker’in onursal başkanlığını üstlenen ve yönetimi Murat Ülker’e devreden Sabri Ülker, fikirleriyle topluluğa yol göstermeye devam etti.   Sabri Ülker, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmanın yanı sıra, gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle toplumsal gelişime yönelik çalışmalarda da bulundu. Türkiye’ye çok sayıda eğitim kurumu kazandıran Ülker, ihtiyacı olan öğrencilere burs desteği sağladı. Sabri Ülker, TEMA Vakfı’nın da kurucuları arasındaydı.


12 Haziran 2012. 16:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x