‘1000 Köyde 100 Seminer’ Devam Ediyor


Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hakimler Odası’nın (VHO), ‘1000 Köyde 100 Seminer’ eğitim programı Ardahan’ın Çıldır İlçesi’ne bağlı Kurtkale Köyü’nde devam etti.

 

VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ve KAÜ Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi VHO Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recai Kulaksız, köy kahvehanesinde bir araya gelen hayvan yetiştiricilerini daha sağlıklı hayvan bakımı ve üretimi ile daha verimli et ve süt üretimi için uymaları gereken koruları anlattılar.

 

Çıldır’dan Veteriner Hekim Mehmet Fatih Kılınç, kurtkale Köyü Muhtarı Yaşar Bingöl’ün de katıldığı toplantıda köylüler, sorun ve sıkıntılarını dile getirerek istek ve taleplerini ilettiler. VHO Başkanı Öztürkler suni tohumlama, et ve süt veriminin artırılması için gereken kurallar başta olmak üzere birçok konuda köylüleri bilgilendirdi. Slayt eşliğindeki programa yoğun ilgi gösteren köylülerin can kulağıyla dinlediği Öztürkler, ahırların iyileştirilmesi, kooperatifleşme, suni tohumlamanın zamanında yapılması, hayvan veriminin artırılması, samandan vazgeçilmesi konularını anlattı.

 

TEMEL GEÇİM KAYNAĞIMIZ HAYVANCILIK

 

Köylülerin kooperatifleşmek için harekete geçmeleri gerektiğini belirten Öztürkler, “Burada göç var burada kalan nüfus hayvancılıkla uğraşıyor. Barınaklar dezenfekte edilmiyor. Yani dezenfeksiyondan kireçleme anlıyoruz. İneği ahıra bağlayarak yüksek verim alamazsın. Bir gizli meme iltihabı yüzde 55’lik bir kayıp verebiliyor.” dedi.

DİĞER HABERLER
At ve eşek sütü altınla yarışıyor

 

HAYVANLARI ZİNCİRE VURMAYIN

 

Bu bölgede vatandaşların ahırlarını havalandırmadıklarını, hayvanları sürekli zincirde beklettiklerini ve bunun da et ve süt üretimini azalttığını ifade eden Öztürkler, “Hayvanı ineği zincire vuruyoruz yada bağlıyoruz bu kez ondan 10 kg süt alıyorsak bu 5 kg düşüyor. Ahırın içinde serbest dolaşımına izin verilmelidir. Hayvanı kışta tipi de dışarı bırakın demiyoruz ama serbest kalması gerekir.” diye konuştu.

 

SUNİ TOHUMLAMAYI ZAMANINDA YAPTIRIN

 

Kızgınlığa gelen ineğe suni tohumlamanın zamanında yaptırılması gerektiğini kaydeden Öztürkler, “Veterinerlikten bir arkadaşımız bir ahıra girdi bu ahırda 17 inek var ‘bunlardan 16’sı gebe’ dedi. Diğer taraftan ‘hocam bizim ahıra da bir baksanız’ dedi. Gittim 20 inek var iki tane gebe çıktı. 20 inekten 18’i boş. Diğer ahırda ise 17’den 16’sı dolu ve bu hekim her iki ahıra da tohumlama yapmış. Peki nasıl oluyor biri dolu iken diğeri boş oluyor. Diğeri kusura bakmasın ama eşi kahveden gelmiyor. Öbürü de ineğine bakıyor, tımarını veriyor, göz kulak çıkıyor. Bu birazda bizimle ilgili bir şeydir adam biraz da hayvancılıkla bağını kesmiş, hayvancılığa iyi bakmıyor. Yani biz hep diyoruz; ‘Otu satıp saman alırsan hayvancılık gelişir mi?’ diye. Bir devlet, bir ülke düşünün; yem bitkisi üretmeye teşvik ediyor. Sen hayvanını üret, Angus gelirse mücadele edersin. Angusun yavrusu kantara çıktığı zaman ne kadar geliyor? 1 yaşındaki danası 900 kilo geliyor. Bizimde keçi gibi ineklerimiz var 150 kg. Sen böyle rekabet edemezsin ki. 4 ineği kestiğin zaman Devlet Angus getirmeye cesaret edemiyor ki. Çünkü sen Angusun geliş fiyatı altında bir fiyat vereceksinde ondan. Çok üretim olmadan olmaz.” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Tezgahlarda hamsi bereketi

 

SUNİ TOHUMLAMANIN ÖNEMİ

 

VHO Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recai Kulaksız da, “Suni tohumlamanın başarılı, verimli olması için özen gösterilmeli. ‘Suni tohumlama tutmuyor ya da gebe kalmıyor’ diyorsunuz. Bunun nedenlerinden birisi ineğin kızgınlığının tam zamanında bize söylenmemesi. Bu konuyla uğraşanların Veteriner, uzman hekim arkadaşların olması gerekiyor. Deneyimli ve bu işin ehli olması gerekiyor. Suni tohumda beslenme ve bakım da çok önemli. Ne kadar iyi hekim getirsek de beslenme ve barınma koşulları iyi değilse hayvanın gebe kalma şansı düşüyor. Kullandığımız spermada yani tohumda çok önemli. O tohumunda kaliteli hücrelerin canlı olması gerekiyor. Bu dört-beş faktör bir araya gelirse suni tohumlama da başarı sağlanır.” dedi.

 


17 Haziran 2012. 10:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x