Sağlıklı Üretim İçin “Solucan Gübresi”


Tarımda yeni kullanılmaya başlayan solucan gübresine talep her geçen gün artıyor

 

Solucan Toprakta kimyasal kirliliği önlüyor, verimi artırıyor.

 

Tarımda yeni yeni kullanılmaya başlayan solucan gübresine talep her geçen gün artıyor.   Solucan doğal bir gübre üreticisi. Çürüyebilecek herşeyi gübreye dönüştüren solucanlar hızla çoğalıyor.

 

Burdurlu girişimci Mehmet Aksoy, evinin altında 5 yıl önce solucan gübresi üretimi tesisi kurdu.   Aksoy, “Deneme sonuçlarında yüzde 10’la yüzde 50 arasında ürün artışı. 15 gün erkencilik.

 

Yüzde 40 eksik sulama.

 

Nitrat oranlarının 2-3 kat aşağıya düştüğünü gördük ve bu gübrenin yararının dünyaca bilinmesine rağmen Türkiye’ye de tanınması için elimizden gelen çabayı göstermekteyiz” dedi.

 

Hiçbir Katkı Maddesi Yok  

 

Hiçbir kimyasal katkı bulundurmayan solucan gübreleri katı ve sıvı olarak üretiliyor.   Aksoy, bu konuda, “Katı gübremiz, toprağın yapısını değiştirerek, ölü haldeki toprakları canlandırmaya çalışmaktadır. İçindeki mikrobiyolojik varlığın daha da çoğalmasına yardımcı olarak zengin bir toprak elde etmemizi sağlıyor. Sıvı gübremiz ise bitkinin canlılığı, boyun uzamasını geliştiriyor” diye konuştu.

 

İlaç Kalıntısını Ortadan Kaldırıyor  

 

Solucan gübresi meyve-sebze ve hububatta ilaç kalıntı sorununu da ortadan kaldırıyor.   Ziraat Mühendisi Tayfun Oğuz, “Çiftçilerimiz babadan gördüğü gibi üre ve nitratları, hububatta, mısırda çok miktarda kullanmaktadırlar. Bunlarda kalıntı olayları meydana gelmektedir ama organik solucan gübresinin sıvısını üzerine ve katısını tabanına attığımız zaman herhangi bir şekilde kalıntı olayı bırakmamaktadır” dedi.TRTHABER

DİĞER HABERLER
Dünya Gıda Günü 2016 Sempozyumu

17 Haziran 2012. 19:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x