Sütün bereketi Aksaray’da kişi başına geliri 1400 lira artırdı


Sütaş’ın Aksaray yatırımı bölgede kişi başı geliri artırdı. “Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri Yatırımının Ekonomik Etki Analizi” raporuna göre Aksaray’ın yanısıra 17 çevre ilin gelirlerinde önemli oranda artış oldu.

 

Leyla İLHAN

 

AKSARAY – Sütaş’ın Orta Anadolu Sütçülük Projesi-Aksaray Entegre Tesisleri, 2011 yılında Aksaray’da kişi başına yıllık geliri ortalama 1400 lira artırdı. Aksaray ve çevre 17 ilin ekonomisine ise 2011 yılında 900 milyon lira katkı sağladı. “Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri Yatırımının Ekonomik Etki Analizi” raporu tamamlandı. Sütaş’ın, Aksaray ili ve çevresine sosyoekonomik etkilerinin ölçümlendiği ve ilk kez Bölgesel Hesaplanabilir Genel Denge Modeli’nin kullanıldığı rapora göre Sütaş’ın 1000 kişiye doğrudan, 17 bin kişiye dolaylı istihdam sağladığı belirtildi. Sütaş Grubu’nun Aksaray ekonomisi içindeki payı 2011 yılında yüzde 14’e ulaştı. 2012-2020 döneminde Sütaş Grubunun bölge ekonomisine toplam 14,6 milyar lira katkı yapması ve Aksaray ekonomisi içerisindeki payının yüzde 20’ye kadar çıkması bekleniyor.

 

 

Raporun sunulduğu toplantıda konuşan Sütaş Grubu Başkanı Muharrem Yılmaz, insanın ilk gıdası ve en hesaplı besin kaynağı olan süt faaliyetinin refahın geniş kitlelere yayılmasını sağladığına işaret ederek “Sütün iyiliklerini ve bereketini yaymayı misyonu olarak benimsedik” dedi.

DİĞER HABERLER
Balık çiftliği krizi

 

 

Süt tüketiminin aynı zamanda ülkeler için bir kalkınma seviyesi göstergesi olduğunu anlatan Yılmaz, “Türkiye’de kişi başı yıllık süt tüketim 180 litre. Buna bile son yıllarda geldik. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran 350 litre. Bizim de sektör olarak 2023 hedefimiz kişi başı tüketimi 350 litreye çıkarmak olmalı. Yıllık 13.5 milyon ton olan üretimi de 25 milyon litreye çıkaralım. En azından Sütaş’ta üretimi üçe katlamaya söz veriyoruz” diye konuştu.

 

 

Sütaş’ın Aksaray’daki tesislerinin ildeki arazi fiyatlarını artırdığını söyleyen Yılmaz, “Metrekare fiyatları gelişimizle birlikte 5-10 kat oranında arttı” dedi. İthal damızlıklara karşı yerli damızlık üretimlerinin sürdüğünü aktaran Yılmaz, “Bursa Karacabey tesislerinde 3 yıldır bu çalışmaları yapıyoruz. Bugüne kadar 2 bin damızlık hayvan üreticilere dağıtıldı” dedi.

 

 

Sütaş’ın Muş, Bingöl ya da Batman’da teşvikten yararlanmak için yeni bir tesis planı var. Yeni mera ve tesis alanı için 1.5 yıldır yer baktıklarını aktaran Yılmaz, “İnşaat malzemelerini aldım. Şu anda Aksaray’daki fabrikamın bahçesinde bekletiyorum. Diyarbakır, Batman, Urfa, Bingöl, Muş ve Elazığ’da mera alanı bakıyoruz.

 

 

En az 2 bin 500 dönümlük bir arazi lazım. İstediğim alanı bulursak başlayacağız” dedi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da kalkınmanın çok boyutlu olduğuna dikkat çekerek, Doğuda güneydoğuda özel sektörden yatırım beklediklerini kaydetti./DÜNYA

DİĞER HABERLER
Et fiyatları arttı

18 Haziran 2012. 10:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x