Denizlerde 250 Bin Tür Canlı Var


10 yıldır devam eden sayım sonuçlandı. 1200’den fazla yeni tür tanımlandı.
 
Dünya denizlerindeki canlı türlerinin sayımı için 10 yıldır 80 ülkeden 2 bin 700 bilimadamının katıldığı çalışmada 250 bin tür tespit edildi.

Dünya denizlerinde ilk kez yapılan ve 540 ayrı bilimsel seferde toplam 9 bin gün süren Deniz Yaşamı Tür Sayımı, vakıflar, üniversiteler ve hükümetler tarafından finanse edildi.

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden Biyoloji Profesörü Boris Worm, çalışmanın tanıtımı dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyanın ilk denizaltı biyolojik çeşitlilik haritasında tek hücreli canlılardan, dev balinalara kadar sayımı yapılan türler arasında yaklaşık 6 bin yeni potansiyel türün tespit edildiğini, bunların içinde 1200’den fazlasının tanımlandığını belirtti.

Düşünülenden çok daha fazla deniz canlısı türü bulunduğunu ve insanın denizaltı yaşamına tahmin edilenden çok daha büyük bir etkisi bulunduğunu belirten bilimadamları, araştırmanın yapıldığı tüm bölgelerde, oksijen ve ışığın çok az olduğu yerlerde bile canlı türleri bulunduğuna işaret ettiler.

Araştırmacılar, Avustralya sularında 50 milyon yıl önce yokolduğu düşünülen Jura dönemine ait bir karidesin keşfedilmesine karşılık, denizdeki besin zincirinin ilk halkası planktonların ise yaklaşık yüzde 40’ının son 50 yılda ortadan kalktığını, bunun da okyanusların giderek ısınmasıyla açıklanabileceğinin altını çizdiler.

DİĞER HABERLER
"Bu balık çupra ve levreğin tahtını sallayacak"

Bilimadamları, bazı bölgelerde köpekbalıklarının yüzde 99’unun yokolduğu uyarısında da bulundular.


5 Ekim 2010. 09:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x