AB ile Türkiye arasında tarihi anlaşma…


Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye bugün Türk vatandaşlarına ‘Vize Muafiyeti’ sürecini resmen başlattılar.

 

AB’yi oluşturan ülkelerin Brüksel’deki Daimi Temsilcileri’nin (COREPER), dün vize muafiyeti konusunda AB Komisyonu’nu ‘yetkilendirmesi’ üzerine, Türkiye bugün Brüksel’deki Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel aracılığıyla bu süreci başlatan ‘Geri Kabul Anlaşması’nı (GKA) paraflamayı kabul etti. Dün AB Büyükelçileri tarafından alınan karar, bugün Lüksemburg’da toplanan AB İstihdam, Sosyal Politika, Sağlık ve Tüketici İşleri Konseyi’nin de (EPSCO) onayından geçti ve vize muafiyeti müzakereleri için AB Komisyonu Türkiye ile müzakereleri resmi olarak yapmak için görevlendirildi.

 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

 

*AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Temsilcisi Cecilia Malmström, Türkiye ile ‘Vize Muafiyeti’ sürecini yürütmek için görevlendirilecek. *Malström, Haziran sonunda Türkiye’yi ziyaret edecek ve vize serbestisi sürecinin başladığı resmen ilan edilecek. *Ekim veya kasım ayında AB Türkiye’ye ‘vize muafiyeti eylem planı”nı sunacak. Türkiye bu eylem planını ‘uygun bulması’ halinde, GKA’yı imzalayacak ve böylelikle “Vize Muafiyeti Eylem Planı” uygulamaya geçirilecek. *Eylem planının uygulamaya geçilmesiyle birlikte Türkiye, TBMM aracılığıyla GKA’yı onaylayacak.

 

EYLEM PLANI

 

Bu süreçte Türkiye, belge güvenliğinden sınır yönetimine ve göçmen politikasına kadar birçok alanda yeni reformlar gerçekleştirecek. Türkiye’ye sunulacak olan Eylem Planı içinde şu unsurların yer alması bekleniyor: *Türk vatandaşlarının elindeki pasaportların tamamının biometrik pasaport olması, *Türkiye’nin AB Sınır Koruma Ajansı Frontex ile işbirliğini daha da geliştirmesi, *Geri Kabul Anlaşması ile ilgili AB üyesi ülkelerle ikili anlaşmaların imzalanması. Örneğin Yunanistan ile GKA imzalanması, *Europol ile işbirliğinin geliştirilmesi *AB’nin göç politikasına uyum sağlanması *Türkiye’nin vize politikasını AB’nin vize politikasıyla uyumlaştırması. Bu uygulamanın 2.5-3 yıl sürmesi bekleniyor. Bu süreç içinde Türk vatandaşlarına ‘Vize Kolaylığı’ uygulanacak. Bu süreç sonunda ise ‘Vize Muafiyeti’ başlayacak ve böylelikle 1980’li yılların başında Türk vatandaşlarına AB ülkeleri tarafından başlatılan vize uygulaması sonlandırılacak.

DİĞER HABERLER
Çorlu'da Angus Çifliğinde Yangın

 

VİZE KOLAYLIĞI

 

Üç yıl boyunca uygulanacak olan ‘Vize Kolaylığı’ ise, çeşitli meslek gruplarına 2 yıldan 5 yıla kadar uzun süreli vizelerin verilmesi uygulaması getiriyor. Ayrıca, emekliler, 12 yaş altı kişiler ve öğrencilerden vize ücreti alınmayacak. Vize ücretleri 65 eurodan 35 euroya düşecek. Vize başvuruları en geç 15 günde sonuçlanacak, başvuruya ret cevabı verilmesi halinde bunun gerekçesi açıklanacak ve başvuru yapana dava açma hakkı getirilecek.

 

 AB VİZE ALANINDA TÜRKİYE’DEN BUNLARI İSTİYOR

 

AB Türkiye ile ilgili vize kararını alması sonrası Türkiye AB Ortaklık Konseyi yarın Brüksel’de toplanacak. Brüksel’den yayın yapan ABHABER sitesi AB Ortak Tutum Belgesinde vize alanında AB’nin Türkiye’den beklentilerini yazdı. Site yöneticileri, ulaştıklarını belirttikleri AB ortak tutum belgesinde şu maddelerin bulunduğunu savundu:

 

“AB’nin ortak tutum belgesinde Türkiye’ye bilhassa Kıbrıs uyarısı dikkat çekiyor. İşte 21 sayfalık metinden öne çıkan bazı başlıklar: -Türkiye müzakere başlıklarının açılması için açılış kriterlerini yerine getirmeli -Türkiye Ortadoğu, Batı Balkanlar, Afganistan/Pakistan, Güney Kafkasya ve Afrika’da önemli bir oyuncu. Bu çerçevede Türkiye, AB ile dış politikasını uyumlu hale getirmeli. Koordinasyon sağlanmalı. -Türkiye Suriye krizinde dikkat çekici büyük insani yardım çalışmasında bulundu. – Türkiye’de siyasi partiler ve sivil toplumun katılımıyla yeni Anayasa için çalışılmalı. -Kürt sorununa siyasi çözüm bulunmalı. -Dink davasında gerekli adımlar atılmalı. -Türkiye’deki Yunanlıların mallarının iadesinde uluslararası anlaşmalar gözetilmeli. -Türkiye, Kıbrıs’ta BM gözetiminde BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını teşvik etmeli. -Gazetecilerin tutuklanması ve web sitrelerinin kapatılmasına son verilmeli. -Türkiye Kıbrıs’ın uluslararası örgütlere üyeliği ve bu örgütlerle işbirliği yapmasını bloke etmemeli. – Türkiye Rum Yönetimi ile ilişikleri normalleştirmeli ve Ankara protokolünü uygulamalı. -Türkiye Gümrük Birliğini uygulamalı.İlaç ve et ve canlı hayvana konulan kısıtlamalar kaldırılmalı -Adli reformlar yapılmalı. -Kadın hakları Avrupa standartlarına getirilmeli. Kadına şiddete müsaade edilmemeli. -AB Türkiye’deki terörü kınıyor.Soruna çözüm için gerekli reformlar yapılmalı. -Düşünce ve ifade özgürlüğü tesis edilmeli. -Sosyal Politika ve İstihdam, rekabet politikası başlığında açılış kriterlerini yerine getirilmeli.”

DİĞER HABERLER
İzmir Bayındır Balcılar Köyü Kirazı ülke sınırlarını, şenliği de köy sınırlarını aştı.

21 Haziran 2012. 18:12
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x