Patates fiyatlarındaki düşüş hayvancılığı da etkiledi


İzmir’in Ödemiş ilçesinde patates başta olmak üzere birçok ürünün beklenen fiyatların altında kalması nedeniyle hem ziraat hem de hayvancılık yapan üreticiler, ellerindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarla mezbahanın yolunu tutmaya başladı.

 

Ödemiş Belediye Mezbahası’na hayvanlarını kestirmek üzere gelen üreticiler, talep azlığı nedeniyle hayvanlarını fiyatların altında sattı. Şap hastalığı yüzünden bölgedeki fiyatların etkilendiğini ve alıcıların çekimser kaldığını belirten Ödemiş Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şevket Tütüncü, tarımdan kazanamayanların hayvanlarını kestirmeye çalışmasıyla arz-talep dengesinin bozulduğunu söyledi.

 

Geçen yıl 2 bin liraya satılan düve buzağının fiyatının bu yıl 1 milyara kadar düştüğünü aktaran Tütüncü, “Buna büyükbaş hayvan ithalatı da neden oldu. Hayvancının elindeki yerli hayvanların ederi düştü. Bir de üzerine ilçemizde patates gibi bir lokomotif ürünün para etmemesiyle üreticiler bu kez ellerinde hayvan varsa bunları kestirerek zararlarını buradan karşılamaya çalışıyorlar. Fakat talep sadece üreticiden geliyor. Alıcı ya da kasap ürün talep etmiyor. Bu nedenle fiyatlarda düşüş var” dedi.

 

Hayvan ithalatı öncesi günde 60-70 civarında kesim yaptıklarını kaydeden Tütüncü, “Şimdi günde 30 ila 40 arası kesim yapıyoruz. Kesim sayısı bir ara çok düşmüştü. Vatandaşlarımızın ellerindeki hayvanları kestirmeye gitmesiyle yeniden sayı arttı. Ama arz-talep dengesinde sorun var” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Mersin'de Tantuni Festivali

Kaynak: haberfx.net


23 Haziran 2012. 17:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x