Lüks Restoranların Nadide Yemeği “Kaz Ciğeri” Yasaklandı


Lüksün tarifi kaz ciğerine elveda

 

ABD’nin California eyaletinde bu hafta itibariyle kaz ciğeri üretmek, satmak ve bulundurmak yasak.

 

Başta PETA olmak üzere hayvan hakları savunucuların “zafer” olarak olarak tanımladığı yasak, Amerika’da  bir ilk olacak.

 

Yasak kararını 2004 yılında, dönemin valisi Arnold Schwarzanneger imzalamıştı. Çiftçilere ve restoran işletmecilerine, yasağı uygulamaları için zaman verilmişti.Bugünden itibaren yasak başlıyor, restoranlar kaz ciğeri servis ederlerse 1000 dolar para cezası ödeyecek. Bazı kesimler, şeflerin bir şekilde kaz ciğeri edinmeye devam edeceğini düşünüyor.

 

Fransızların kaz ve ördek ciğerinin yağlandırılması ile elde edilen “Foie gras” ya da “Pate” olarak bilinen Fransız mutfağının zengin ve lezzetli yiyeceklerinden biridir. Ciğerler biftek şeklinde de değerlendirilirken yağlı kısmı ise tereyağ gibi sürülür bir şekile krema kıvamına getirilir. Daha çok “Pate” olarak isimlendirilen değerli ve pahalı kısmı budur. Ancak bu pahalı yemeği artık ABD’nin Kaliforniya eyaletinde üretmek, satmak ve bulundurmak yasak.   Tanınmış yemek ustası Murat BOZOK bu yasaklamanın insalcıl bir hareket olduğunu söyleyerek nedenine de anlattı:

 

Pazartesi gününden itibaren Kaliforniya’da kaz ciğeri tüketilmesi yasaklanacak. Tahmin ediyorum, insanlık tarihinde ilk defa sağlığa zararı olmayan ve soyu tükenme tehlikesi bulunmayan bir yiyecek yasaklanıyor. Bir nevi üretimi ve tüketimi suç sayılan uyuşturu maddelerle eş bir statüyle…Kaz ciğeri veya yurt dışında bilinen adıyla ‘foie gras’, fikrimce yeryüzünde yenebilecek en muhteşem lezzetlerin başında geliyor. Tereyağımsı kıvamı, kendine özgü baskın ama bir o kadar zarif aromasıyla insanı mest eden olağanüstü bir tat. Doğru pişirildiğinde karamelize olan dışının kıtırlığı ve içinin yumuşaklığı damak çatlatacak güzellikte. Her harikulade güzellik gibi, kaz ciğerinde de madalyonun görünmeyen kirli yüzü var. Kazların ciğerini yağlandırmak, yani lezzetlendirmek adına, hayvanları hareket edemeyecekleri kadar ufak kafeslere koyup, ağızlarına huni gibi bir aparat takarak ara vermeksizin besliyorlar.

DİĞER HABERLER
Kanatlı sektöründe ILT korkusu

 

Bu zulümden dolayı, üretimi dünyanın birçok bölgesinde yasaklanan kaz ciğerinin, ilk defa tüketimi de yasaklanıyor. Yüzde 90’a yakın oranla dünya kaz ciğeri üretiminde tekel olan Fransa, AB’den aldığı bazı özel imtiyazlarla üretimini devam ettirebilse de, artık eskisi gibi rahat satamayacak. Kaliforniya’da uygulanmaya başlanacak bu düzenlemenin, başta ABD’nin diğer eyaletleri olmak üzere, tüm dünyada hızla yaygınlaşacağını düşünüyorum.

 

Bu yasağın çıkmasında, başta PETA olmak üzere hayvan hakları derneklerinin büyük rolünü es geçmemek lazım. Mönüsünde kaz ciğeri bulunduran restoranları taşlamaya kadar işi götüren bazı sivil toplum örgütleri, konu hakkında kamuoyu oluşturmayı başardı. Zorla ve gaddarca beslenen kazların video ve fotoğrafları internette bolca dolaştırıldı. Neticede, insan sağlığına zararı olmayan bir yiyeceğin tüketilmesini yasaklatmayı başardılar…

 

Günaha son çağrı

 

Gelelim Kaliforniya’da ellerinde kaz ciğeri kalan restoranlara ve bu günahtan kendini alamayan kaz ciğeri sevenlere… Pazartesi günü başlayacak yasaktan önce, bu hafta sonu şehirdeki birçok restoranda kaz ciğeri temalı özel mönüler yapılacak. Tahmin ediyorum, yaşlandıklarında çocuklarına “Bu eyaletteki son kaz ciğerini ben yemiştim” diyebilmek adına, tüm mekanlara büyük ilgi var. Lokantalar stoklarını eritirken, her ne pahasına olursa olsun dünyevi zevklerinden vazgeçmekte zorlanan insanoğlunun bu baştan çıkarıcı lezzetle vedası yaşanacak…

DİĞER HABERLER
Tavukçuluk Fuarı Hazırlanıyor

 


9 Temmuz 2012. 16:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x