“BurTarım” Fuarı Yapıldı…


TZOB sanayiciye seslendi:
Kendi ayağınıza kurşun sıkmayın

Et ve süt konusundaki sorunlara değinen Bayraktar, “Zamanında devreye girilmedi, zamanında destek sağlanmadı” dedi.
       
BURSA – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et ve süt konusundaki sorunlarda zamanında destek sağlanmadığını, bunun sonucunda 300 bin hayvanın kesildiğini belirterek, “Sanayicimize seslenmek istiyorum; lütfen kendi ayağınıza kurşun sıkmayın. Çiftçimizi koruyamadınız, süt fiyatları aşağı düştü, çiftçimizin süt fiyatlarını yükseltmediniz, bir gayretin içinde olmadınız. Almayın mazlumun ahını çıkar aheste aheste” dedi.

TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş tarafından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TZOB, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın işbirliğiyle düzenlenen “Bursa 8. Tarım Tohumculuk Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı (BURTARIM 2010)” ile “Bursa 3. Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı”, Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde törenle açıldı.

Şemsi Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’de herkesin tarımla alakalı eleştiri yapma zamanının geldiğini belirterek, neyin doğru yapılıp yapılmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi.
Üretimde girdi maliyetlerinin önemli olduğunu, hükümetle konuyla ilgili görüşmelerinin devam ettiğini, bununla ilgili sıkıntıları Başbakana da ilettiklerini ifade eden Bayraktar, “Ama pazarlama sorununu çözemediğimiz zaman üreticimiz çöküyor. Çünkü pazarlama enstrümanları yok” dedi.

DİĞER HABERLER
Bolu’da Geleceğin Tarımının Lansmanı Yapıldı

Bayraktar, et ve süt konusunda yaşanan sorunlara dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Ette yaşadığımız sorun nereden geliyor Allah aşkına? Şimdi mesela sütte, sayın Başbakan’a da arzettim. Bakın süt hayvanlarında iki tane önemli ayak var. Birisi hayvanın genetik kapasitesi, bir tanesi de çevre koşulları. Buna hijyeni, kaba yem ihtiyacını koyun ve saire. Türkiye yıllarca bu iki ayağı dengede götüremedi. Ya kaba yem ihtiyacını karşılayamadı ya sağlam hayvan bulamadı ya ikisini de gerçekleştiremedi. Hayvan sayımız arttı, verimliliği yakalayamadık. Yakalayamazsınız, bunları sağlamazsanız yakalayabilir misiniz? Böyle bir şansınız yok. Son yıllarda bu iki ayağı biraz dengede götürmeye çalıştık, biraz verimlilik rakamlarımız yükselmeye başladı, bu sefer önümüze pazarlama sorunu geldi. 2008 ve 2008 yılında büyük bir kuraklık yaşadık, maliyetlerimiz arttı, fakat süt fiyatlarımız aşağı düştü. Ama şunu da buradan ifade etmek istiyorum. Bakın buradan özellikle sanayicimize seslenmek istiyorum. Lütfen kendi ayağınıza kurşun sıkmayın. O dönemde çiftçimizi koruyamadınız, süt fiyatları aşağı düştü, çiftçimizin süt fiyatlarını yükseltmediniz, bir gayretin içinde olmadınız. Almayın mazlumun ahını çıkar aheste aheste. Bunu hiçbir zaman unutmayın.”

“Zamanında devreye girilmedi”

Bu arada 200-300 bin hayvanın kesildiğine değinen Bayraktar, şunları söyledi:
“Zamanında devreye girilmedi, zamanında destek sağlanmadı. Sağlansaydı belki bu kadar olmazdı, 300 bin hayvanımız kesildi. Bakın süt hayvanınız varsa et hayvanınız vardır, süt hayvanınız yoksa, et hayvancılığınız gelişmez. İthalatla filan bu işi çözemezsiniz, böyle bir şansınız da yoktur. Her yerde de söylüyorum bunu. Bir gün bu basında yer alıyor, bir kısmında da almıyor. Lütfen bunu yazın; ithalatla bu iş çözülmez. Esas olan üretimi, çiftçiyi desteklemektir, bunun yolu budur.”

DİĞER HABERLER
İklim değişikliği buğdayda kayıp yarattı

Bayraktar, sektörde örgütlenmenin önemine işaret ederek, “Örgütlenme meselesini halledemediğimiz takdirde, çiftçimizin birçok sorununu pazarlama dahi çözemeyiz” dedi.

Sütte bir müdahale kurumuna acil ihtiyaç olduğunu ifade eden Bayraktar, “Dünyada nasıl müdahale kurumu varsa, Türkiye’de sütte müdahale kurumunu kurmadığımız taktirde fiyat istikrarını sağlayamayız, bugün ahırları doldururuz yarın kesime göndeririz. Başka yolu yok, sütte acil müdahale kurumuna ihtiyaç var” diye konuştu.


6 Ekim 2010. 22:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x