Tenis Topu Gibi Yumurta!


İngiliz mutfak şefi, müşterilerine yumurta kırarken eşine milyarda bir rastlanan küre şeklinde bir yumurta keşfetti.
    
İngiltere’nin Cornwall bölgesi Newquay kentindeki bir otelde mutfak şefi olarak çalışan 27 yaşındaki James Church, otel müşterilerine sabah kahvaltısında yumurta kırarken alışılmışın dışında, küre şeklinde bir yumurta keşfetti.

Marketten satın aldığı yumurtalar arasında çıkan küre şeklindeki yumurtayı görünce şaşkın döndüğünü söyleyen Church, “ Sabah kahvaltısında müşterilere yumurtaları kırıyordum ve elimdeki yumurtanın normal bir yumurta olmadığını fark ettim. Küre şeklinde bir yumurta daha önce hiç görmemiştim. Dakikalarca bakındım durdum…” diye anlattı.

Yumurta kabuğu dayanıklı mıdır?

Kanatlı türlerin yumurtalarının genellikle “oval” şeklinde olması, yumurta kabuklarının çok ince olmalarına rağmen, şaşırtıcı derecede sağlam olmasını da sağlamaktadır. Bu özel geometrik şekil sayesinde, yumurtalar büyük bir basınç altında kalsalar bile kırılmazlar. En basitinden bir tavuk yumurtasını baş parmağınızla işaret parmağınızın arasına dik olarak koyup, kırmaya çalışsanız, bunu başaramazsınız. Ne kadar çok güç harcasanız da kırmanız mümkün olmaz. Buna rağmen yumurtayı yan olarak iki parmağınızın arasına alıp bastırdığınızda kolaylıkla kırılabilir.

İngiltere’deki Bath Üniversitesi profesörlerinden Julian FV Vincent “Sizce bir tavuk yumurtası hidrostatik basınca ne kadar dayanıklıdır?” diye sormakta ve “Bunu bilmemiz için ilk önce yumurtayı hidrostatik basınç ile kırabilmeniz gerekir” diyerek tavuk yumurtasının sağlamlığını vurgulamaktadır.

DİĞER HABERLER
Feryadınız niye? hamsinin kilosu 10,yumurtanın 5 lira

Pek çok kuş türü kuluçka döneminde dik duran yumurtaların üzerine oturur ve yumurtaların belli bir sıcaklık altında kalmasını sağlar. Yani “oval” şekil sayesinde kuşlar yumurtaları ısıtmak için üzerlerine oturduklarında yumurtaların kırılması engellenmiş olur.

Kuş yumurtalarının hepsi, aynı boyutta ve şekilde değildir. Oval şeklin haricinde “küresel ve “elips” şeklinde de kuş yumurtaları vardır.


15 Ekim 2010. 06:36
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x