16 Ekim Dünya Gıda Günü : Açlığa Karşı Birleşmek


Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO)  tarafından 13-17 Kasım 1996 yılında İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen 185 devletin üst düzeyde temsili ile gerçekleşen, Dünya Gıda Zirvesinden sonra yayınlanan Roma Deklarasyonunda, eğer yapılması gerekenler zamanında hayata geçirilmezse 2010 yılı itibarı ile dünyadaki kronik açlık çeken insan sayısının 250 milyonu Afrika kıtasında olmak üzere 680 milyonu bulacağı öngörüsü yapılmıştır. FAO’nun başında bulunan  Dr. Jacques Diouf zirvenin ardından kronik açlıkla savaşmak etmek için yeterince bilgi birikiminin, imkanın, kaynağın olduğunu, Roma Deklarasyonu ve Eylem Planı ile bunu gerçekleştirilebileceğinin ispat edileceğini açıklamıştır.
Yine Birleşmiş Milletler tarafından 20-22 Eylül 2010 tarihlerinde New York’ ta düzenlenen Dünya Liderlerinin katıldığı,  Bin Yıl Kalkınma Hedefleri Zirvesinde (UN Millennium Development Goal Summit), FAO yetkilileri dünya genelinde kronik açlık çeken insan sayısının yaklaşık bir milyar kişi civarında olduğunu belirtmiş, 2015 yılı itibarı ile Dünya genelinde kronik açlık çeken insan sayısını yarı yarıya azaltmasının hedeflendiği ifade edilmiştir.

Dünya Gıda günü’nün bu yılki teması “Açlığa Karşı Birleşmek ‘tir (United Against Hunger)”. Açlıkla etkili bir şekilde mücadele edilebilmesi için devletlerin, sivil toplum örgütleri ve özel sektörle bir araya gelmesinin önemli olduğu bu yılki tema ile vurgulanmaktadır.

DİĞER HABERLER
Pirinçte “kaliteli yerli-kalitesiz ithal” oyunu…

Dünya hepimizindir. Dünya üzerinde iyi şeylerin olması için sadece devlet başkanlarının bir araya geldikleri politik söylemlerin hâkim olduğu zirvelerin, toplantıların yeterli olmadığı 2010 yılı itibarı ile açlık çeken insan sayısının 680 milyon kişi beklenirken bir milyarın üzerine çıkmasından açık bir şekilde anlaşılmaktadır. 
 
Bir  politikanın etkin olabilmesi için toplumu meydana getiren bir çok katmanında görüşlerinin alınmasının ve katkısının sağlanmasının önemine net vurgu yapılırken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca üretim planlamasından denetime kadar olan süreçte yapılan  bir dizi yanlış uygulamalar sonucunda ülkemiz maalesef  başta kırmızı et olmak üzere bir çok gıda maddesi bakımından dışa bağımlı, ithalatçı ülke haline getirilmiştir.

Ülkemizde, tarım ve hayvancılığına uluslararası rekabet gücü kazandırabilecek düzeyde destek verilmezken, ortak bütçesinin neredeyse yarıya yakınını destek olarak üreticisine dağıtan Avrupa Birliği ülkelerindeki kırmızı et fiyatları ile Türkiye’nin et fiyatları karşılaştırılmakta ve yerli üretici haksızca eleştirilmektedir.  Bu yanlış da ısrarla sürdürülmektedir.

Dünya Gıda Günü dolayısı ile üretim konuları ile ilgili olarak strateji hazırlayan yetkili kurumların daha etkin ve sürdürülebilir tedbirlerin alınmasını sağlamak için meslek odaları başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin de fikir ve birikimlerinden de istifade edebileceği bir yapılanmaya gitmesini arzu ettiğimizi bu vesile ile kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.

DİĞER HABERLER
Ukrayna Tarım Bakanlığı buğday ihracatının yüzde 30 düştüğünü belirtti

AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU


16 Ekim 2010. 06:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x