Bitkisel Yağda da Dışa Bağımlıyız…!


Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Edip Uğur, Türkiye’de kişi başına yağ tüketiminin yıllık 20 kilogram düzeyinde bulunduğunu açıkladı.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Edip Uğur, Türkiye’de kişi başına yağ tüketiminin yıllık 20 kilogram düzeyinde bulunduğunu, bu miktarın da gelişmiş ülkelere göre yüzde 40-45 daha az olduğunu bildirdi.

Uğur, İstanbul Sheraton Otelinde gerçekleştirilen ”Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı”nda sunumuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bitkisel yağ sanayi sektörünün 5 milyon ton yağlı tohum işleme, 1,5 milyon ton rafine ton margarin üretim kapasitesine sahip olup, parasal hacminin yaklaşık 4 milyar dolar civarında bulunduğunu kaydetti.

Bitkisel yağ sanayinin, gıda sektörü içindeki payının yüzde 5-6 civarında bulunduğuna işaret eden Uğur, gıda harcamaları içerisinde ise hane halkı aylık tüketim harcamasının yüzde 1,3’ü katı ve sıvı yağlardan oluştuğunu belirtti.

Türkiye’de kişi başına yağ tüketiminin yıllık 20 kilogram düzeyinde bulunduğuna işaret eden Uğur, gelişmiş ülkelerde ise bu rakamın 35-40 kilogram düzeyinde olduğunu, başka bir ifade ile Türkiye’deki yağ tüketiminin gelişmiş ülkelere göre yüzde 40-45 oranlarında düşük olduğunu ifade etti.

Türkiye’de yaklaşık 900 bin ton likit, 500 bin ton margarin ve 150 bin ton civarında da yem, boya, sabun gibi diğer sanayi kullanımı olmak üzere toplam 1,6-1,7 milyon ton bitkisel yağ üretildiğini belirten Ahmet Edip Uğur, açıklamasına şöyle devam etti:

DİĞER HABERLER
“Hububat ve bakliyat fiyatlarını savaş değil rekolte belirleyecek”

”2009 yılında 665 bin tonu ayçiçeği yağ, 87 bin tonu mısır yağı, 98 bin tonu da kolza (kanola) yağı olmak üzere toplam 900 bin ton likit yağ ve 515 bin ton da margarin tüketilmiştir. Bu rakamlara ihraç rakamları dahil değildir. 2009 yılında 264 bin tonu likit ve 91 bin tonu da margarin olmak üzere toplam 355 bin ton yemeklik yağ ihracatı gerçekleştirilmiş ve karşılığında 450 milyon dolar gelir elde edilmiştir.”

Türkiye’de ortalama 2,1-2,3 milyon ton yağlı tohum üretildiğini ve bunun karşılığında da 550-600 bin ton ham yağ elde edildiğini kaydeden Uğur, geçen sene 1,8 milyon ton yağlı tohum üretildiğini ve bu tohumların işlenmesinden 510 bin ton ham yağ elde edildiğini bildirdi. Uğur, ”Görüldüğü üzere yerli üretim bitkisel yağ ihtiyacının yüzde 30’unu, diğer bir ifade ile üçte birini karşılamakta ve geriye kalan ihtiyacımızı da yağlı tohum ve ham yağ olarak ithal edilmektedir. Ülkemiz bitkisel yağda dışa bağımlı net ithalatçı bir ülkedir” dedi.


18 Ekim 2010. 09:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x