Perakendeciden üreticiye 10 ahlaksız teklif!


fft99_mf767298Ödemeleri 9 ay geciktiren, insertten rafın elektriğine kadar her kalemi KOBİ’ye yıkan büyük şirketler, ipin ucunu kaçırdı. KOBİ’ye vade zulmü listesine yöneticilerin lüks tatilleri ve kreş masrafları da eklendi.

 

 

Piyasaları kilitleyen ‘vade oyunları’yla zor günler geçiren KOBİ’lere bir darbe de ‘ticaret dışı’ ek hizmet bedellerinden geldi. Satın aldığı ürünün parasını KOBİ’lere 9 ay sonra ödeyen dev alıcıların, bu sürede tedarikçilerini faturaya boğduğu da ortaya çıktı. Önceden insert ve raf elektriği bedelleri ile temizlikçi      ücreti gibi dayatmalar yapan dev firmaların bunlarla yetinmediği öğrenildi. Edilinilen bilgilere göre, vade oyunlarında etik dışı fatura dönemine geçilmiş durumda.

 

SALTANAT KURMUŞLAR

 

KOBİ’ler, vade oyunlarının avantajını kullanan dev perakende zincirleri ve yöneticilerinin kendilerini adeta ‘Back up’ (geri hizmet) gibi kullandığını ve etik dışı faturalar kestiğini belirtiyor. Küçük şirketlere kesilen faturalar, özellikle devlerin alım departmanlarında çalışan orta ve üst düzey yöneticilerin saltanat kurduğunu gözler önüne seriyor.

 

ETİK DIŞI FATURA YARGIDA

 

Halkalı bölgesinde kolonya ve esans üretimi yapan bir firmanın bu konuda yaşadığı örnek sistemi anlatıyor. Geçen yıl Türkiye’nin önde gelen yabancı bir perakende markasıyla anlaşma yapan KOBİ patronu, başına gelenleri şu sözlerle özetliyor: “İlk yıl için 250 bin liralık ürün anlaşması yaptık. Raftaki ürün satıldıktan 3 ay sonra paramı alacaktım. Ancak vade 6 aya çıktı. Bu sürede insert bedeli adı altında 3 ayrı fatura ödedim. Başka kalemlerde de faturalar kesildi. Daha sonra firmanın yöneticilerinin Paris tatilinin uçak parasını da bana faturalandırdığını gördüm. Ödemeyeceğimi söyleyince anlaşmamız bitti. 9 aydır da İstanbul 43’üncü Ticaret Mahkemesi’nde davamız devam ediyor.”

DİĞER HABERLER
Okul kantininde yumurta,tost ayran, kuruyemiş dönemi

 

YUMURTACI YUFKACI NE YAPSIN?

 

Öte yandan her geçen gün uzayan ve 9 ayı bulan vadelerin en fazla günlük üretim yapan firmaları vurduğu ortaya çıktı. Özellikle günlük süt üreticileri, yufkacılar, fırınlar ve yumurta üreticileri ciddi sıkıntı içerisinde bulunuyor. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre bu alanda faaliyet gösteren ve dev firmalara mal satan birçok şirket yakında kepenk indirmek zorunda kalacak.

 

AHLÂKSIZ 10 TEKLİF

 

Dev firmaların KOBİ’den mal almak için sıraladığı ticaret dışı tekliflerde öne çıkan 10 başlık şu şekilde: Paris tatili Kiralık araçların ödemesi Özel şoför masrafı Kreş taksitleri Kış lastiği LCD televizyon Raf hava parası Rafın elektrik bedeli Mağazanın reklam giderleri Rafın personel gideri Üretici Şikayet ediyor

 

Ege Bölgesi’nde bulunan Altın Gıda pazarlama ekibinin yaşadığı örnek gelinen noktayı göstermeye yetiyor: “8 yıldır başta salça olmak üzere konserveli gıda üzerinde faaliyet gösteriyoruz. İzmir’de büyük bir mağazaya ürün veriyoruz. Bu seneki sözleşmede mağaza müdürünün özel şoför masrafları da bize fatura edildi. Mecburen kabul ettik.”

 

KONU STK’LARIN TAKİBİNDE

 

Öte yandan konu Türkiye’nin sivil toplum örgütlerinin de gündeminde. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanı Erkan Güral konuyla uzun süredir ilgilendiklerini ifade ederek, “Uzun vadeler zincirleme olarak herkesi etkiliyor. Neredeyse piyasada nakit kalmadı. Küçükleri korumak için acil önlem alınması gerek” dedi.

DİĞER HABERLER
DTİK Asya-Pasifik Girişimci Toplantısı Yapıldı

 

YURTDIŞI TIKIR TIKIR ÖDÜYOR

 

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay ise şöyle konuştu: “Yurtdışından paramızı tıkır tıkır alıyoruz. Türkiye’de faturayı tahsil etmek zor olmamalı. En fazla işbirliğine ihtiyacımız olan dönemde bu yapılmamalı. Üretici, dağıtıcı ve perakende alanında dayanışma olması gerekiyor. Maliyetlerini düşürecek modeller üretelim. Bu yaklaşım herkesin avantajına olur.”

Sabah

 


26 Nisan 2013. 15:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x