Deli Dana Avrupa’da Kol Geziyor…Ama….!


Deli dana hastalığının Hollanda’da yeniden ortaya çıkması bir çok soruyu gündeme getirdi.

Hollanda’da 10 yaşındaki bir ineğin BSE “Bovine spongiform encephalopathy”,

(deli dana) hastalığına yakalandığı kesinleşti.

 Böylece ülkede iki yıl aradan sonra ilk kez deli dana hastalığı görülmüş oldu.

 Hollanda hükümeti, ülkede tüm hayvan etlerinin piyasaya sürülmeden önce test edildiğini açıkladı.

 Hollanda’da BSE“Bovine spongiform encephalopathy”  mikrobunu taşıyan hayvanın etlerini yiyen 3 kişi bir çeşit beyin hastalığı olan Creutzfeldt-Jakob’dan hayatını kaybetmişti. Bu hastalıktan son ölüm olayı 2009 ayının Ocak ayında gerçekleşti.

Hollanda’da Deli Dana hastalığının tesbit edildiğini duyuran Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi (OIE) sitesinde şu açıklamayı yaptı.

 “Bovine spongiform encephalopathy, Netherlands

Information received on 20/10/2010 from Dr Christianne Bruschke, Chief

Veterinary Officer , Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality,

Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality, The Hague, Netherlands

Summary”

1989 Yılından Beri Avrupa’da Deli Dana Kol Geziyor

Kırmızı et ithali ile gündeme tekrar gelen Deli Dana hastalığı resmi raporlara göre 1989 yılından  2010 günümüze kadar değişik ülkelerde çıktığını kanıtlıyor.Bu ülkeler arasında İrlanda başı çekiyor.1989 yılından itibaren İrlanda’da her yıl,Hollanda’da 13 yıl Portekiz’de iki yıl hariç,Fransa’da 3 yıl hariç.Portekiz’de iki yıl hariç,İsviçre’de  5 yıl hariç ,İspanya’da 10 yıl,Almanya’da 13 yıl,Belçika’da 10 yıl Deli Dana vakası resmi olarak tesbit edildiği Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi (OIE) sitesinde yayınlanıyor.

DİĞER HABERLER
İran'da Tavuk Eti Görüntülerine Sansür Geliyor

Israrla Kırmızı et ithal etmememizi bahane ederek piliç eti ihracatımızı engelleyen Avrupa Birliği üyelerinin bu kararımıza hak vermemesi mümkün mü?Tabii ön yargısız düşünürlerse.

Deli Dana testi yapılmamış etler piyasaya sürülmüş

İngiltere Gıda Standartları Ajansı İsviçre’de ithal edilmiş 30 yaş üstü bir inek karkasının Deli Dana Hastalığı için test edilmeden piyasaya sürüldüğünü bildirdi.

Avrupa’nın birçok ülkesinde Deli Dana Hastalığı sürekli görülmekte ve bunun kanıtı da, Dünya Salgın Hastalıkları Ofisi’nin (OIE)verilerine göre sadece 2009 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde 70 vaka tespit edildiği resmi raporla tesbit edilmiştir. Üstelik bunun üzerine Deli Dana testi yapılmamış etler piyasaya sürülmüş

İngiltere Gıda Standartları Ajansı İsviçre’de ithal edilmiş 30 yaş üstü bir inek karkasının Deli Dana Hastalığı için test edilmeden piyasaya sürüldüğünü bildirdi. Avrupa’da Deli Dana Hastalığı hala görülmekte ve Dünya Salgın Hastalıkları Ofisi’nin (OIE)verilerine göre sadece 2009 yılında AB ülkelerinde 70 vaka tespit edilmiştir. Üstelik geçtiğimiz hafta Hollanda’da yeni bir vakanın ortaya çıkması da korku oluşturdu. İnsanlarda da ölüme sebep olan ve sinir sistemini etkileyen hastalığa yol açtığı düşünülen Deli Dana Hastalığı ile ilgili AB’de sıkı kontrol önlemleri uygulanmaktadır. Özellikle 30 aylıktan büyük ve insan tüketimine sunulacak hayvanların kesim sonrası testlerinin mecbur olduğu İsviçre’den İngiltere’ye ihraç edilmiş bir hayvanda test yapılmadığının tespit edilmesi üzerine İngiltere Gıda Güvenliği ajansı açıklamada bulundu. Aralık 2009’da İngiltere’ye girmiş olan karkas ve kendisi ile birlikte giriş yapmış karkasların da imha edilmesi gerekirken tüketime sunulmuş olması büyük bir başarısızlık olarak nitelendirilmiştir. İmha edilmesi gereken karkaslardan bir kısmının İngiltere’den Hollanda’ya gönderilmiş olması sonucu Hollanda da bu karkasların tüketime sunulup sunulmadığı ile ilgili araştırma başlatılmıştır. Bu da AB içerisinde dahi ithal etlerde daha sıkı kontroller yapılması gerektiğini açığa çıkartmıştır.

DİĞER HABERLER
“Veteriner Sağlık Ürünleri Değerlendirme Toplantısı”

24 Ekim 2010. 10:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x