Ömer Görener “Et İthalatçısı Spekülatör Oldu”


Ülkemizin tanınmış firması Banvit’in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, et ithalatı ile Türkiye’ye 8 liraya kırmızı et girdiğini ve Et ve Balık Kurumunun (EBK) bunu 12 liradan satacağını belirttiğini aktararak, ”İthalatçılar da EBK’nın satış fiyatını referans alıyor. Yıllarca yerli üreticiye ‘spekülatör’ dendi. Şimdi asıl 8 liraya alıp yüzde 50 üzerine koyarak 12 liradan satan ithalatçı, spekülatör oldu” dedi. 
 
 Ömer Görener,yaptığı açıklamada, 8 günlükten 4 haftalığa kadar buzağı fiyatının İngiltere’de 72,08 avro/adet, AB ortalamasının 179,97 avro/adet iken, Türkiye’de fiyatların 1.240 lira/adet seviyesinde bulunduğu bilgisini verdi.

Görener, toptan satışta ön kol fiyatlarının 2 avro/kg ile 2,8 avro/kg arasında bulunduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

”Ortalama 2,5 avro dersek, üzerine maksimum 0,5 avro nakliye ücreti konulduğunda Türkiye’ye teslim maliyeti 3 avro/kg oluyor. Yüzde 30 oranında gümrük vergisi de eklendiğinde 3,9 avro/kg, yani 8 lira/kg civarında bir rakama denk geliyor. Ülkeye 8 liraya kırmızı et giriyor ve EBK, 12 liradan satacağını belirtiyor. İthalatçılar da, EBK’nın satış fiyatını referans alıyor. Yıllarca yerli üreticiye ‘spekülatör’ dendi. Şimdi asıl 8 liraya alıp yüzde 50 üzerine koyarak 12 liradan satan ithalatçı, spekülatör oldu. Şu an devlet eliyle spekülasyon yapılıyor.”

DİĞER HABERLER
Doğanın muhafızları göçebe hayvancılar

YANLIŞ PDLİTİKALAR

Türkiye’deki hayvancılığın geriye gittiğini, bunun nedeninin uygulanan yanlış politikalar olduğunu belirten Görener, yıllarca bu durumu gördükleri için canlı hayvan girişi yapılmaması halinde sıkıntı yaşanacağını söylediklerini ifade etti.

Görener, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kırmızı ette ithalat izni verdiği kesilmiş et ve kasaplık hayvan ithalatı ile katma değer yaratılamadığını, bu nedenle Türkiye’nin dışa bağımlı hale geldiğini vurguladı.

Et ve Balık Kurumu tarafından 70 bin ton, özel sektör tarafından 80 bin ton olmak üzere toplamda 150 bin ton ithalat yapılacağını kaydeden Görener, 400 bin adet koyun için de izin verildiğini hatırlatarak, ”Kırmızı et üretim işi tam bir kaos. Yerli üretici neredeyse üretimden imtina edecek hale geldi” dedi.

Görener, ithalatta yüzde 30 olarak uygulanan gümrük vergisinin değiştirilerek, minimum eşik değerinin belirlenmesi gerektiğinin altını çizerek, et kaç liradan giriyorsa, aradaki fark kadar gümrük vergisi alınması gerektiğini söyledi.

”FİYATLAR BİR SÜRE SONRA
15-16 LİRAYA GELİR”

Ömer Görener, Türkiye’de nüfus artışına paralel olarak, protein ihtiyacının yükseldiğine işaret ederek, geçmişte bu talep artışının İran ve Irak’tan kaçak hayvan girişiyle dengelendiğini, bunun engellenmesiyle et fiyatları artığına değindi.

DİĞER HABERLER
Tereyağı’nın kitabı yazıldı

SÜT İNEKLERİ KESİLMESİN

Sadece et ithal ederek açığın kapatılamayacağının altını çizen Görener, şu görüşleri paylaştı:

”Süt fiyatlarının istikrara kavuşması gerekiyor. İstikrar olmadığı için süt inekleri kesiliyor ve besiye çekilen hayvan sayısı azalıyor. Türkiye’de son 20 yıldır damızlık süt ineği sayısı yüzde 30-40 oranında azaldı, bu da besi materyalinin azalmasına ve sonuçta et fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. İthalat yapılırken kesilmiş et ve kasaplık hayvan getirilmesi, ülkemizin aleyhine. Çünkü kesilmiş et ve kasaplık hayvanla, Türkiye’de katma değer yaratılamaz. Devletin ne kadar buzağı ve besi materyali getireceğine konusunda karar alıp, buna izin vermesi gerekiyor.”

MERALARA ÖNEM VERİLMELİ

Görener, meraların inşaat yapılmamak kaydıyla hayvan üretiminde kullanılabileceğine dikkati çekerek, birçok özel sektör firmasının buraları kiralayıp, üretim yaparken, köye de gelir sağlanabileceğini belirtti.

Şu anda et fiyatlarının 17 lira seviyesine indiğini ve fiyat tırmanışının durduğunu kaydeden Görener, bir süre sonra fiyatların 15-16 lira aralığına geleceğini öngördü.


25 Ekim 2010. 08:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x