Bakan Eker;”Benim Zabıtam yok, Kasap Eti Kaça Satıyor Kotrol Edemiyoruz”


ASO Meclis toplantısına katılan Bakan Eker, et fiyatlarının artması ile ilgili görüşlerini paylaştı.
  
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, et sıkıntısıyla ilgili kısa vadede aldıkları tedbirler arasında, ihtiyaç duyuldukça et ithalatının sürdürülmesinin de yer aldığını ifade etti. Bakan Eker, et fiyatlarının artmasındaki bir etkeni de, “Benim zabıtam yok, benim Bakanlık olarak denetim mekanizmam yok. O nedenle kasap eti kaça almış kaça satıyor, kontrol edemiyoruz. Bu yüzden de et fiyatlarında edinilmesi gerekenden fazla kar elde edilebiliyor” diye açıkladı.

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) Ekim ayı Meclis toplantısına katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker burada et fiyatlarının artması ile ilgili görüşlerini ve tarım sektöründeki son rakamları dile getirdi.

“Denetim yetkim yok”

Bakan Eker, et fiyatlarının dünyada ortalama yüzde 23 oranında arttığını ifade ederek, Türkiye’de fiyat artışının dünyadakinin gerisinde kaldığını ifade etti. Eker, et fiyatlarının artmasındaki temel nedenlerden biri olarak da Bakanlık olarak kendilerinde denetim yetkisi olmamasını gösterdi. Bakan Eker, “Bana balı zabıta yok, denetim mekanizmam yok, bu nedenle de hangi kasap eti kaça almış kaça satıyor. Kontrolünü yapamıyoruz. Şu an da Karkas ette bile kasap maliyetinin üzerinden elde etmesi gereken kardan çok daha fazla kar elde etmek için eti pahalıya satabiliyor” dedi.

Türkiye’de yaşanan et fiyatlarındaki artışın indirgemeci yaklaşımla açıklanamayacağını ifade eden Bakan Eker, 2002 ve 2009 yıllarında et fiyatlarında enflasyon üzerinde bir artışın olmadığını savundu. Bakan Eker, “Türkiye 2007-2008 yıllarında en şiddetli kuraklıklarından birini yaşadı. Bu durum hayvancılığın aleyhine gelişti. Ama bu memlekette kesilecek hayvan sıkıntısı yok” dedi.

“1 milyon tondan fazla et üretiyoruz”

Bakan Eker, mevcut et kombinesinin yılda yüzde 30’una kadar kesilebildiğini ifade ederek, “Türkiye’de 11 milyon sığırın varsa, bunun 3.3 milyonunu kesebilirsin demektir. Her hayvanda 200-250 kg. et olduğu hesaplanırsa, yılda 800 bin ton büyük baş hayvandan et getirisi olur. TÜİK rakamlarına göre de Türkiye’de 27 milyon keçi ve koyun var. Koyun ve keçide kasaplık et yıllık yüzde 48’dir. Bu kesimin yapılması ile de 200 bin ton et sağlanır ve bu şekilde Türkiye’de mevcut 1 milyon ton yıllık et üretim potansiyeli var. Kaçak ve kayıt dışı etlerde bu rakamlara dahil değil tabiî ki” dedi.

“Büyükbaş sayısı yüzde 10’a yakın arttı”

Türkiye’de sığır varlığı sayısının yüzde 9.3 oranında arttığını ifade eden Bakan Eker, “Biz geldiğimizde 9.8 milyon olan büyükbaş hayvan sayısı şimdi 11 milyona çıktı. 1 hayvandan yılda bin 700 litre süt elde edilirken bugün bin 800 litre süt elde ediliyor. Türkiye’nin 8.5 milyon ton olan süt üretimi bugün 12. Milyon tona çıktı” dedi. Bakan Eker, Türkiye’nin 50 milyon ton kaba yeme ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de 25 milyon ton yani ihtiyacın yarısı kadar kaba yem üretiliyordu. Biz bunun 35 milyon tona çıkmasını sağladık. Eğer biz tarımı ihmal etmeseydik Türkiye’nin 2005 yılına kadar bir tarım kanunu olurdu. Bu kanunu da biz çıkardık” dedi.

DİĞER HABERLER
Eşek Sütü Deyip Geçmeyin.....

 Çiftçiye 5.6 milyar lira destek sağlandı

Bakan Eker, 2002 yılında çiftçiye 1 milyar 860 milyon TL destek verildiğini ifade ederek, bu rakamın bu yıl 5 milyar 600 milyon TL’ye çıkarıldığını belirtti. Bakan Eker, “2002 yılında çiftçiye 1 milyar 860 milyon TL destek veriliyordu. Bu rakamın yalnızca yüzde 4.4’ü hayvancılığa gidiyordu. Yani Türkiye 2002 yılında 83 milyon TL hayvancılık sektörüne destek veriyordu. Biz bu rakamı bu yıl 1 milyar 250 milyon TL’ye çıkardık, sadece hayvancılık için. Genel manada tarım desteği 3 kat arttı” diye konuştu.

Bakan Eker, üretimde verimliliğin artması için tarım ve hayvancılık sektörünü ilgilendiren 30 çeşit makine ve ekipmana yüzde 50 hibe destek verdiklerini ifade etti. Bakan Eker, “Bugüne kadar 63 bin projeye 300 milyon dolar hibe olarak ödeme yaptık” dedi.

‘Çinliler hamburger yiyor, fiyat artacak’

ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise ithalat kararına rağmen fiyatların düşmediğini kaydetti. Dünyada et fiyatlarının son bir yılda yüzde 23,5 arttığını dile getiren Özdebir, Çin’deki hamburger tüketimine dikkat çekti. Pirinçle beslenen Çinlilerin hamburger yemeye başladığını anlatan Özdebir, “Bu, fiyatların daha çok artmasına neden olacaktır. Çin başta olmak üzere gelişen ülkelerde gelir düzeyi yükseldikçe ete olan talep artacaktır.” dedi. ASO Başkanı, Türkiye’de et fiyatlarını düşürmek için yerli üretimin artırılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti. Yerli üretimdeki artışı yüksek yem fiyatlarının engellediğine vurgu yapan Özdebir, yem bitkilerinin ekiminin teşvik edilmesini ve buna göre arazi planlaması yapılmasını tavsiye etti. Özdebir, et fiyatlarındaki spekülatif yükselmeleri engellemek için yağlı hayvan kesiminin engellenmesi veya fazla yağların kilodan düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Yemek sanayicileri adına söz alan Meclis Üyesi Nursel Baymaz da et fiyatlarındaki yükseklikten şikayet ederek, bu durumun yemekçileri zorladığını vurguladı. İthal etin kamu kurumlarının mutfağına giremediğini, bu yüzden yerli etin fiyatının düşmediğini savundu.
 
EBK’dan kapıya teslim
kurbanlık satışı  

 
Et ve Balık Kurumu (EBK), Trakya bölgesinde ”kapıya teslim” kurbanlık satışı yapacak. EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, kurbanlık hayvan satışında fiyat avantajından yararlanmaları için, köylerde muhtarlıklara, derneklere, il ve ilçe derneklerine, vakıflara ”organize olmaları” çağrısında bulundu.
 
Ulubaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya bölgesinin ”şaptan ari” statüsünün korunması için, özel sektöre küçükbaş hayvan ithalat izni verildiğini belirtirken, EBK’nın da Tarım ve Köyişleri Bakanlığının talimatı üzerine 20 bin büyükbaş hayvanı bölgede satma kararı aldığını hatırlattı.

DİĞER HABERLER
Bakan Fakıbaba, ASÜD ve USK Başkanı Çallı’dan Süt Sektörü’nü dinledi

Bu kapsamda Uruguay’dan ithal edilecek yaklaşık 20 bin büyükbaş hayvanın 5 Kasım’da Tekirdağ’da olacağını bildiren Ulubaş, bu hayvanların, bölgede örgütlü kurban kesimi yapacak dernek, örgüt, birlik, vakıflar ile celeplere satılacağını bildirdi. Kurbanlıkların, köy, ilçe ve il dernekleri, vakıflar, birliklere kilograma 8,5 liradan, celeplere ise 9 liradan satılacağını açıklayan Ulubaş, köy dernek ve birliklerinin, muhtarlıkların fiyat avantajından yararlanmaları için bir an önce örgütlenerek, EBK’dan talepte bulunmalarını istedi.

EBK’nın, en az 20 başlık partiler halinde gelen talepleri değerlendireceğini bildiren Ulubaş, şöyle devam etti:

”Getirdiğimiz hayvanları, alıcıların kapılarına, ahırlarına, satış yerlerine teslim edeceğiz. Bir kamyona 20 tane büyükbaş hayvan sığıyor. Bu nedenle en az 20 başlık kurban talepleri değerlendirilecek. Köy dernekleri, muhtarlıklar, köylülerini örgütleyip, bizden kurban talebinde bulunabilir. Parasını bize yatırdıklarında, 5 Kasım’dan sonra, kurbanlıklarını, Trakya’nın neresi olursa olsun, ahırlarına kadar teslim edeceğiz. Trakya’nın hangi noktasında olursa olsun, teslim edeceğiz, taşıma ücreti de almayacağız. Bu hayvanların kilogramını celeplere 9 liradan, örgütlerin, derneklerin toplu organize olması için de 8,5 liradan vereceğiz. Bu konuda acele etmelerinde yarar var. İthal edilecek kurbanlık vasıflarına sahip Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown Swiss gibi kaliteli hayvanları vereceğiz.”

Şimdiye kadar Kırmızı Et Üreticileri Birliği ile 8 bin baş kurban satışı konusunda sözleşme yapıldığını kaydeden EBK Genel müdürü Bekir Ulubaş, celeplere kurbanlıkların kilogramının 9 liradan satılacağını yineleyerek, vatandaşların bir araya gelip, kilogram başına 50 kuruşluk fiyat avantajından yararlanabileceğini vurguladı.

Trakya bölgesindeki kurbanlık hayvan ihtiyacının karşılanması amacıyla, bakanlığın, özel sektöre 450 bin küçükbaş havvan ithalatı için kontrol belgesi düzenlendiğini hatırlatan Bekir Ulubaş, ”EBK’nın kurbanlık satışı ve özel sektörün 450 bin koyun ithalatı için kontrol belgesi alması nedeniyle, bu yıl Avrupa yakasındaki kurbanlık fiyatları, Anadolu yakasından daha düşük olabilir” dedi.

”Kurban satışlarında fiyat limiti getirip getirmeyecekleri” ile ilgili bir soru üzerine, fiyatın arz-talebe göre piyasada belirleneceğine işaret eden Ulubaş, tüketicinin EBK’nın satış fiyatlarını bildiğini, kurbanlık alırken ona göre pazarlık yapabileceğini söyledi.

-THK, TÜRK KIZILAYI VE DİYANET VAKFI İÇİN 10 BİN KURBAN KESİLECEK-

Bekir Ulubaş, EBK’nın bu Kurban Bayramı’nda 7 bini Türk Kızılayı için olmak üzere, THK, Türk Kızılayı ve Diyanet Vakfı için, toplam 10 bin büyükbaş kurban kesimi yapacağını bildirdi.

Ulubaş, ”Böylece, 20 bini Trakya bölgesinde olmak üzere, kurbanlık sıkıntısı çekilmesin diye EBK 30 bin büyükbaşı kurbanlık olarak piyasaya sunmuş olacak” dedi.

-”SPEKÜLASYON YAPMIYORUZ”-

Bazı kişilerin ”et ithalatında devlet eliyle spekülasyon yapılıyor” iddialarını da değerlendiren EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, gerek canlı hayvan gerekse karkas et ithalatında, bir kilogram etin EBK’ya maliyetinin, vergiler dahil 10,5-10,8 lira olduğunu belirterek, ”Soğutma, işçilik, taşıma, işletme masraflarını da dikkate alarak, karkas etin kilosunu 12 liradan satıyoruz. Kar oranımız çok düşük. Et ve hayvan satışındaki karımız yok denecek kadar düşük, bu yılı çok az bir zararla bile kapatabiliriz” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
BASF, hayvan beslenmesi ve sağlığı alanındaki inovatif çözümlerini paylaştı

EBK’nın şimdiye kadar 74 bin baş hayvan ithal ederek 21 bin ton et ürettiğini ve halka sattığını açıklayan Ulubaş, yıl sonu itibariyle ithal edilen hayvan miktarının 94 bin 500 tona, üretilen et miktarının da 27 bin tona ulaşacağını bildirdi.

Kurumun kesinlikle et fiyatları ile ilgili bir spekülasyonun içinde olamayacağını, spekülasyona neden olamayacağını vurgulayan Bekir Ulubaş, şöyle konuştu:

”EBK, kesinlikle Türkiye’nin hayvancılık politikasını belirleyen bir konumda olmamıştır. Sadece, besiciye güvenilir ve sürekli bir pazar olanağı sunarak üretimde devamlılığı sağlamıştır. EBK’nın özelleştirilmesi nedeniyle besici güvenli ortamı kaybetti. Terör olayları nedeniyle küçükbaş hayvan üreticisi hayvanları elinden çıkardı. Ahırlardaki doluluk oranı yüzde 100’den yüzde 30’lara düştü. Küçükbaş hayvan etindeki azalmanın yükü de büyükbaş hayvancılık sektörüne bindi. Süt fiyatlarındaki düşüş nedeniyle büyükbaş hayvan besicisi de hayvanlarını elinden çıkarınca kriz çıktı.
 
Şimdi fiyatların dengelenmesi için hem EBK’ya hem de özel sektöre hayvan ve et ithalat yetkisi verildi. Şimdiye kadar özel sektöre 140 bin ton karkas et, 50 bin büyükbaş hayvan ve 450 bin küçükbaş kurbanlık hayvan ithalatı için kontrol belgesi verildi. Biz de 74 bin baş hayvan ithal ettik. Et fiyatları durgunlaştı, yakında stabil hale geleceği kanaatindeyim.”

Özel sektöre kilogramı 12 liradan verilen karkas etin makul seviyede satılması için et verilen kişilerin sürekli takip edildiğini anlatan Ulubaş, makul fiyatın üzerinde satış yapan kişilere kesinlikle bir daha et verilmediğini kaydetti.

Canlı sığır ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı 
 
 Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
 
Karara göre, AB, EFTA, Bosna Hersek ve diğer ülkelerden ithal edilecek ve ağırlığı 80 kilogramı geçmeyen canlı sığır ithalatında yüzde 20 olan gümrük vergisi sıfırlandı.

Söz konusu gümrük vergisi, 1 Nisan 2011 tarihinden itibaren yüzde 135 olarak uygulanacak.

Bu ülkelerden yapılacak 1 yaşında veya daha küçük kuzu ithalatında yüzde 20 olarak uygulanan gümrük vergisi oranında değişikliğe gidilmezken, daha önce ”1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yüzde 135” olarak uygulanmasına karar verilen gümrük vergisi oranında tarih değişikliğine gidildi. Karara göre, 1 yaşında veya daha küçük kuzu ithalatında 1 Nisan 2011 tarihinden itibaren, gümrük vergisi yüzde 135 olarak uygulanacak.


27 Ekim 2010. 16:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x