Giresun Yöresinde Kene Mücadelesi 2. Dönem ÇalışmalarıTamamlandı


Giresun İli  genelinde bu yıl Mart-Mayıs aylarında yapılan 1. dönem çalışmalarının ardından, Haziran-Eylül ayları arasında yürütülen 2. dönem kene mücadelesi   saha çalışmaları da hedeflenen süre içerisinde tamamlandır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)  hastalığı yönünden riskli yerler başta olmak üzere büyükbaş ve küçükbaş  hayvanların ortalama 1 ay arayla  ile iki defa (etap)  ilaçlanmasının programlanarak, Girasun Tarım İl Müdürlüğü  Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından koordine edilen çalışmada; 
 
Giresun ve ilçelerine bağlı köylerde ikinci dönemin  1.  etabında: 17 bin 617  büyükbaş ve 13 bin 172  küçükbaş hayvan, 2. etabında ise :  11 bin 678 büyükbaş hayvan ve 3 bin 536 küçükbaş hayvan kene parazitine karşı ücretsiz olarak ilaçlanmıştır.

Büyükbaş hayvanların hayvanın sırt çizgisine dökme şeklinde  uygulanan bu ilaçlar; keneleri öldürmekte ve ortalama 4-6 hafta korumakta , et ve sütte kalıntı bırakmamaktadır. Koyunlarda  ve besi sığırlarında bunların yanı sıra  banyo/püskürtme tarzında ilaçlar da kullanılmakta olup, kene başta olmak üzere bit,pire,uyuz gibi çiftlik hayvanlarında verim kaybına  ve çeşitli hastalıklara yol açan diğer dış parazitlere karşıda etkilidir.
 
Giresun genelinde beş yıldır periyodik olarak devam eden kene ilaçlaması ve eğitim-yayım çalışmaları neticesinde çiftçiler  KKKA hastalığından korunma ve kene mücadelesi konusunda bilinçlenme düzeyinde ilerleme sağlandığı  tesbit edilmiştir.

DİĞER HABERLER
Veteriner Hekimler Derneği Duyurusu

28 Ekim 2010. 12:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x