Adalet Divanı vize kararını verdi


file Avrupa Adalet Divanı’nda vize talebine red
Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat talebine olumsuz cevap verildi.

 

 

 

 

 

Avrupa Adalet Divanı, Demirkan davasında Türk vatandaşlarının hizmet almak için vizesiz AB’ye seyahet edemeyeceklerine hükmetti.

 

 
2007’de, 17 yaşındayken, Almanya’da yaşayan ailesini ziyaret etmek için vize talebinde bulunan fakat talebi reddedilen Leyla Ecem Demirkan’ın bu ülke aleyhine açtığı davayı karara bağlayan Lüksemburg merkezli AB mahkemesi, hizmet sunan Türk vatandaşlarına tanınan vize muafiyetinin turistler ve tedavi olmak isteyen hastalar gibi hizmet almak isteyenleri kapsamadığını kararlaştırdı.
Avrupa Adalet Divanı, daha önce verdiği Türk vatandaşlarına vize muafiyetini ilgilendiren bir başka kararda, Türk vatandaşlarına hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceğine hükmetmişti.

 

 

Tır şoförleri Mehmet Soysal ve İbrahim Savatlı’nın yine Almanya aleyhine açtığı sözkonusu davanın 9 Şubat 2009 tarihli kararında, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan 23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokol’ün 41’inci maddesinin, yürürlüğe girdiği tarihte vize yükümlülüğü bulunmaması nedeniyle, “Türkiye’de kurulu şirketlerde çalışan Türk vatandaşlarına, hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceği şeklinde yorumlanması gerektiğini” kararlaştırmıştı.

DİĞER HABERLER
Onbirinci Beypiliç Bayi Semineri Sona Erdi

 

 
AB müktesebatında, turistler, tedavi olmak isteyen hastalar ve akraba ziyaretleri gibi potansiyel ya da fiili hizmet alımını ilgilendiren gruplar ve faaliyetler, hizmet sunumu özgürlüğü kapsamına giriyor. Avrupa Adalet Divanı’nın Demirkan davasında verdiği karar bu anlamda bir geriye dönüşü simgeliyor.


23 Eylül 2013. 18:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x