Bu Yıl Kurban Bayramında Et Sıkıntısı ve Aşırı Fiyat beklenmiyor


TURKIYE ZIRAATCILAR DERNEGI GENEL BASKANI IBRAHIM YETKIN

İbrahim YETKİN

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı

 

Yaklaşan kurban Bayramı dolayısıyla et piyasasında bazı hareketlenmeler yaşanmaya başlamıştır. Bir yandan et sıkıntısı olacak iddiasıyla et ithalatının önü tekrar açılmaya, diğer yandan kurban kesimi organizasyonu ve benzeri bazı girişimler spekülatörler tarafından et stoklamak amacıyla kullanılmaya çalışılmaktadır.

 

Bu faaliyetler, et arzında ve fiyatlarında yapay dalgalanmalar yaratılmasına yol açabilmektedir.

 

Örneğin bu yılın Ocak-Mart aylarını kapsayan  1. Çeyreğinde, benzer nedenlerle koyun eti üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15, Haziran ayı itibariyle yıl genelinde yüzde 1  oranında artarken, Kurban Bayramının yaşandığı 2012 son çeyreğine göre üretim yüzde 48.8  oranında azalmıştır. Toplam kırmızı et üretimi açısından da benzer bir durum gözlenmektedir. 2013 yılı 1. Çeyreğinde toplam kırmızı et üretimi bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 21.7 oranında artarken, 2012 Kurban Bayramının gerçekleştiği bir önceki döneme göre  yüzde 42.9 oranında azalmıştır. Sığır eti üretimi açısından bakıldığında da, 1. Çeyrek üretim rakamlarında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20.7 oranında artış görülürken, Kurban Bayramının yaşandığı bir önceki çeyreğe göre yüzde 43 oranında azalma olmuştur.

DİĞER HABERLER
Merve Özbayram'ı trafik kazasında kaybettik

 

Bu rakamlar, Kurban Bayramı öncesinde piyasada yaşanan “anormal” dalgalanmaların açık birer örneğidir.

 

Üreticiyi ve tüketiciyi zarara uğratan benzer dalgalanmaların bu yıl da  yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Ancak bu önlemler, bazı çevrelerin talepleri doğrultusunda ithalat kapılarının açılması yönünde değil, Et ve Süt Kurumu’nun elindeki stoklarla piyasayı düzenlemesi doğrultusunda olmalıdır. Bu çerçevede, Et ve Süt Kurumu tarafından Kurban Bayramı öncesinde belirlenen eşik kapsamında stoklardan ‘dondurulmuş dana karkas et’ satışına başlanmasını olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz.

 

Türkiye’de Kurban Bayramında her yıl ortalama olarak 3 milyon küçükbaş, 1 milyona yakın büyükbaş hayvan kesilmektedir. Halen bu rakamların çok üzerinde büyük ve küçük baş hayvan  (büyükbaş 1.5 milyon, küçükbaş  4 milyon) kesime hazır bulunmaktadır.

 

2013 yılı 2. Çeyrek kırmızı et üretimi rakamlarına baktığımızda da, bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam kırmızı ette yüzde 16.3, sığır etinde yüzde 17.7, koyun etinde yüzde 9.2 artış vardır.

 

Vatandaşlarmızın, bu tabloyu göz önüne alarak, kurbanlık hayvan alımlarında rahat olmalarında ve spekülatif haraketlere prim vermemelerinde yarar görüyoruz.

 

Saygılarımızla.

 

 

 

 

 

 

 

 

DİĞER HABERLER
Uluslararası 2.Beyazet Kongresi Gala Yemeği Muhteşem Oldu

 


24 Eylül 2013. 11:16
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x