İsrail’den sünnet tepkisi


0,,16086960_303,00

 

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin sünnet kararına Türkiye’nin ardından İsrail’den de sert tepki geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı metnin derhal geri çekilmesini talep etti.

 
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından Salı günü Strasbourg’da kabul edilen ‘sünnet kararı’na İsrail’den sert tepki geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konseyi’ni kararı ‘derhal geri çekmeye’ çağırdı.

 

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jigal Palmor, “Sünnet ezelden beri iki önemli din; Yahudilik ve İslam’ın geleneklerinin bir parçasıdır. Bunu kızların sünnet edilmesi gibi barbarca bir uygulamayla karşılaştırmak en hafif deyimle şoke edici bir cehaletin ifadesidir” diye konuştu. Palmor, bu kararın Avrupa Konseyi’ne gölge düşürdüğünü ve Avrupa’da nefret ve ırkçı eğilimleri beslediğini de belirtti.

 

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından Salı günü Strasbourg’da kabul edilen kararda, sünnet, “erkek çocukların fiziksel bütünlüğünün tıbben meşru olmayan ihlâli” olarak tanımlanmış ve özellikle Afrika ülkelerinde uygulanan kız sünneti ile birlikte ‘özel endişe yaratan bir uygulama’ olarak nitelendirilmişti. Kararda kız sünnetinin yasaklanması, erkek çocukların da 14 yaşına gelmeden ve kendi rızaları olmadan sünnet ettirilmemesi talep edilmişti.

 

AKPM üyesi Türk parlamenterlerin karar metnini değiştirme çabaları sonuç vermemişti.
AKPM’nin kararlarının hukukî bağlayıcılığı bulunmamasına rağmen başta AİHM olmak üzere alınacak kararlarda dayanak oluşturabiliyor.

DİĞER HABERLER
Veteriner Hekimlere Saldırılar

 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da Perşembe günü yaptığı açıklamada AKPM kararının AB’nin kendi müktesebatıyla, Avrupa değerleriyle din ve vicdan hürriyetiyle çatışan bir karar olduğunu söylemiş ve “Daha önce de Almanya’da bazı mahkemeler bu noktada kararlar vermişti. Bu kararlar itirazlar üzerine düzeltilmişti. Maalesef belli ki bu sakat anlayış Avrupa’nın en önemli kurumları tarafından da kabul görebiliyor. Bu açık bir şekilde din ve vicdan özgürlüğüne müdahaledir. Hukuki değildir, kabul edilemez bir yaklaşımdır” diye konuşmuştu.
© Deutsche Welle Türkçe


5 Ekim 2013. 11:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x