Tavak’ın 2013 yılı araştırması “Türk halkı AB’yi tek alternatif olarak görmüyor”


0,,15928340_401,00

 

Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK)’ın ‘Türk Halkının AB’ye Bakışı’ konulu araştırmasının 2013 yılı sonuçlarına göre, Türk halkı AB’ye olan inancını ve üyelik istemindeki umudunu her geçen gün yitiriyor.

 
Araştırmada, Türk halkının Avrupa Birliği’ni gündeminden çıkarmaya başladığının saptandığını belirten Prof. Dr. Faruk Şen, “Ekonomik gelişmelerin iyiye gitmesi Türkiye’ye ayrı bir güç veriyor. Artık Türk halkı AB’yi tek alternatif olarak görmüyor” dedi.

 

 

 

Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK)’ın 3 yıldır sürdürdüğü ‘’Türk Halkının AB’ye Bakışı” araştırmasının 2013 yılı sonuçları belli oldu. Araştırmaya göre Türk halkı AB’ye olan inancını ve üyeliğe yönelik istemindeki umudunu her geçen gün yitiriyor. Prof. Dr. Faruk Şen, bunun en önemli sebebinin Türkiye’deki ekonomik gelişmeler olduğunun altını çizerek, “Artık Türk halkı AB’yi tek alternatif olarak görmüyor” dedi.

 
Prof. Dr. Faruk Şen’in yönetiminde 20 Ağustos ve 2 Eylül tarihlerinde 6 ilde gerçekleştirilen ‘Türk Halkının AB’ye Bakışı” araştırmasının sonuçları AB’nin yavaş yavaş gündemden düşmekte olduğunu gösterdi. 18–60 yaş arasındaki 1250 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarını değerlendiren TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, “Araştırmamızı gerçekleştirdiğimiz İstanbul, İzmir, Ankara, Kayseri, Diyarbakır ve Artvin illerinde halkımızın yüzde 18’i, AB’ye tam üye olma isteğini belirtmiştir. Geçen yıla göre bu oran biraz artmış olsa da diğer sonuçlara baktığımızda Avrupa Birliği’nin Türk halkının gündeminden düştüğünü görüyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
İşsizlik rakamları açıklandı

 
Araştırmaya katılanların yüzde 52’sinin erkek, yüzde 48’inin kadın olduğunu belirten Faruk Şen, AB’nin gündemden düşmeye başlamasının nedenlerini şöyle açıkladı.
“En büyük nedenlerden biri Türk halkının son yıllardaki ekonomik büyümeden dolayı kendine olan güveninin artmasıdır. Ayrıca AB ülkelerinde 2008’de Macaristan ve Romanya ile başlayan ve daha sonra Yunanistan, İspanya, Portekiz, İrlanda ve İtalya ile devam eden ekonomik çöküntünün 2014 yılında Belçika, Slovenya gibi diğer Doğu Avrupa Ülkelerine sıçrayacak olması Türk halkını etkilemektedir. Bütün bunlar Türk halkını AB’den soğutuyor.”

 
Angela Merkel faktörü

 
Başta Angela Merkel olmak üzere başka AB ülkelerinden gelen olumsuz sinyallerin Türkiye’de net yanıt bulduğunu anlatan Prof. Dr. Şen, “Ayrıca Avrupa’da gelişen İslamafobi, Irkçılık, bununyanında Türkofobi Türk halkını etkileyen nedenlerin başında geliyor. Bu gelişmeler böyle gittiği takdirde önümüzdeki yıl yapacağımız anketlerde AB tam üyeliğine inananların oranının çok daha düşeceğinden emin olabiliriz” diye konuştu.

 
Araştırmanın en göze çarpan noktalarından birinin Türkiye’nin başta Rusya olmak üzere BRICS ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmesine yönelik istemi olduğunu belirten Faruk Şen, “Bu da Türkiye’nin AB yerine BRICS ülkelerine olan inancını artırmaktadır. Bunun yanında Türkiye ile hiçbir ilişkisi olmayan fakat gündemimizi işgal eden Şanghay Beşlisi’ne de bir istem gelişmiş bulunmaktadır. Önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği Türkiye için yeni ilerleme raporunu açıklayacak. 16 Ekim’de kamuoyuna açıklanacak bu rapor olumlu sinyaller vermiyor. Fakat Türk halkı da bu konuda olumlu bir sinyal beklemiyor. Her yıl olumsuz raporlarla ortaya çıkan AB buna karşılık görüşmelerde kendisi de olumlu adımlar atmıyor” açıklamasında bulundu.

DİĞER HABERLER
AB'ye Vize Resti

Anka


6 Ekim 2013. 17:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x