Bakan Eker, Erzincan Tavuk Kombinasının temel atma törenine katıldı


2GG

 

​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, temelini attıkları Erzincan Tavuk Kombinasının bölgedeki 9 vilayette tavukçuluğu canlandıracak, beraberinde özel sektörü de buraya taşıyacak önemli bir yatırım olduğunu söyledi.

 

Organize Sanayi Bölgesinde Et ve Süt Kurumu Erzincan Tavuk Kombinasının temeli düzenlenen törenle atıldı. Bölgede 9 ilin yararlanabileceği tesisin 2014 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, Et ve Süt Kurumunun bu sektördeki en büyük yatırımının 62 milyon lirayla Erzincan’da gerçekleştiğini söyledi. Tesisin sadece Erzincan’da değil bölgedeki 9 ilde tavukçuluğu harekete geçireceğini ve canlandıracağını belirten Eker, “Beraberinde özel sektörü de buraya taşıyacak olan aslında lokomotif görevi görecek olan bir yatırım. Burada sadece bu kesimhanede ihtiyaç hissedilecek tavukların yetiştirileceği 312’nin üzerinde kümes gelişecek. Her bir kümeste 3-4 dürt tane istihdam yaratacağını düşünsek, sadece yetiştiricilik kısmında binin üzerinde kardeşimiz burada iş bulacak. Sadece bu bölgede yetiştiricilik bile tek başına binlerce aileyi bu sahaya çekecek onların iş ve AŞ sahibi olmasına yol açacak önemli bir yatırım” diye konuştu.

b458e3

Bakan Eker, devam etti: “Biz AK Parti hükümeti olarak 2005 yılında Özelleştirme kapsamından Et ve Balık Kurumunu çıkardık. 5 tane kalmıştı elimizde, bu 5 taneyi rehabilite ettik. 70 milyon lira yatırım yaptık, üstüne yenilerini ilave ettik. Dedik ki sadece et piyasalarına değil süt piyasalarına da müdahale etsin. Üretici süt arzıyla ilgili zaman zaman fiyatlarla ortaya çıkan problemlerle karşı karşıya kalmasın diye sütü de bu kapsam içerisine aldık. Et ve Süt Kurumu olarak yeniden yapılandırdık 2013 yılı içerisinde. Türkiye’de ilk hayvan sayımı 1984 yılında yapıldı. 29 sene ünce o zaman verimli ırkların oranı sadece yüzde 3’dü. Türkiye’de 12 milyon 400 bin sığır varlığı vardı, bunların yüzde 3’ü verimli ırklardan oluşuyordu. Bugün Türkiye’nin sığır varlığı 14 milyona çıktı yani 30 sene Öncesinin üzerine artık geçen zaman içerisindeki azalmayı durdurduğumuz gibi yukarılara çıkardık. Onun için Türkiye’nin süt üretimi 8 milyon tondan 17 milyon tona çıktı. Onun için Türkiye’nin et üretimi de 450 bin tondan 915 bin tona çıktı. Bunlar TÜİK’in en son 2012 yılı için yayınladığı rakamlar.” dedi.

DİĞER HABERLER
Ticari Beside Canlı Ağırlık Artışının Sağlanması

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da 11 yıldır Türkiye’ye hizmet ettiklerini, 2023 Türkiye’sini hazırlamak için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. 11 yılda 60 yılın biriken, yapılmayan hizmetlerini teker teker gerçekleştirdiklerini dile getiren Yıldırım, “Bu değişimi, bu gelişmeyi Erzincan’da görüyorsunuz, Diyarbakır’da görüyorsunuz, Kars’ta görüyorsunuz, Hatay’da görüyorsunuz, Kırklareli’nde görüyorsunuz,Yozgat’ta görüyorsunuz. Yani doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle 81 vilayetimiz 780 bin metrekarelik vatan toprağının her kuşesinde hizmetlerimiz var. Çünkü bu hizmetlere milletimizin ihtiyacı var. Çünkü bu millet bunu çoktan hak ediyor” diye konuştu. Temeli atılan tesiste yılda 10 milyon kesim yapılacağını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: “Dinimizin, inancımızın hassasiyetleri de bu kesimhanede dikkate alınıyor. Helal kesim yapılacak. Yediğimiz gıdaların helal olup olmadığı endişesi içerisinde olmayacağız. İcabında buradan yurt dışına da İslam ülkelerine de ihracat yapılacak. Bunlar çok önemli şeyler.”

38e6f9

Konuşmaların ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır tesisin temelini attı.

DİĞER HABERLER
Bakanlığa Teşkilatlanma Önerileri... Veteriner Dr. H.Yalçın KÖKSAL

 

Törende Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e fahri hemşehrilik beratı verdi.


14 Ekim 2013. 09:53
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x