Türkiye Rusya İle Daha da Yakınlaşabilir…


8putin-erdoganErdoğan’ın Moskova ziyareti mercek altında

 
Rusya’nın saygın gazetelerinden İzvestiya, Başbakan Erdoğan’ın Kasım sonunda Moskova’ya yapacağı ziyarete önemli yer ayırdı. “Türkiye, Rusya ile daha da yakınlaşabilir” başlığıyla verilen haberde, “Kardeşlik ilişkileri beklenmemeli ancak siyasi ve ekonomik işbirliğinin gelişmesi son derece mümkün” ifadelerine yer verdi.

 

 
İzvestiya gazetesi, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri ele aldığı haberde, Türk ve Rus uzmanların görüşlerine de yer verdi. Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre İşeri, son yıllarda görülen yakınlaşmayı “Rusya, sahip olduğu büyük pazar, muhteşem kalkınma imkanları, enerji kaynakları, nükleer teknoloji ve turistik potansiyeli sayesinde Türkiye’nin giderek daha önemli bir ekonomik partneri haline geliyor” sözleriyle yorumladı. Rusya ve Türkiye’nin ticari-ekonomik ilişkilerdeki karşılıklı bağımlılığın siyasi alandaki bağları geliştirebileceğini anladığını belirten İşeri, “Karşılıklı bağımlılık, Suriye, Kıbrıs, Dağlık Karabağ gibi bölgesel sorunların çözümünde ortak katılımı da sağlayabilir” dedi.

 

 
ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Tanrısever ise özellikle enerji alanındaki ilişkiler üzerinde durdu. Tanrısever, Rusya tarafından inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali’nin enerji alanındaki işbirliğinin en dikkat çekici örneği olduğunu vurguladı ve Güney Akım doğalgaz boru hattındaki işbirliği, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 60’ını Rusya’dan karşılaması ve Rus turistlerin Türkiye tercihi gibi hususları işbirliğinin diğer önemli noktaları olarak sıraladı.

DİĞER HABERLER
Aralık ayında 737 bin 789 ton inek sütü toplandı

 

 
İzvestiya’ya konuşan bir diğer Türk uzman, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu uzmanlarından Kerim Has oldu. “Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü’nde diyalog ortağı statüsü kazanması, başta Rusya olmak üzere Avrasya’daki siyasi ilişkilerin geliştiğini gösteriyor” diyen Kerim has, iki ülkenin bölgedeki çıkarlarının ilişkileri güçlendirdiğini vurguladı.

 

 
Yakın Doğu Enstitüsü uzmanlarından Sergey Seregiçev ise Erdoğan’ın amacının Doğu’daki Müslümanlar ülkeler üzerindeki etkisini arttırmak ve Avrasya’daki ülkelerle ilişkileri geliştirmek olduğunu belirtti.

 

Kaynak: www.rsfmradio.com


21 Ekim 2013. 13:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x