AB’den yeni başlığa onay


0,,16029200_303,00

 

 

 

 

AB, Türkiye’yle 22 numaralı başlığın açılmasına onay verdi. Hükümetler arası konferans 5 Kasım’da.

 

 

 

LÜKSEMBURG – Lüksemburg’da toplan AB Genel İşler Konseyi’nde Türkiye’yle müzakerelerde “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığının açılmasına onay verildi.

 

 

 
Başlığın açılması için düzenlenmesi gereken Hükümetler Arası Konferans (HAK) için 5 Kasım tarihi belirlendi.

 

 

 
Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi’nden Türkiye’yle müzakerelerde 22 numaralı “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığının açılmasına onay çıktı. Başlığın resmen açılması için 5 Kasım’da Brüksel’de Hükümetler Arası Konferans (HAK) düzenlenecek.

 

 

 

 
HAK’ta Türkiye’yi AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın temsil etmeleri öngörülüyor. Normal şartlarda 25 Haziran’da açılması gereken ancak Almanya’nın engellemesi nedeniyle açılışı İlerleme Raporu sonrasına bırakılan “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığı, teknik açıdan olduğu kadar sembolik açıdan da önem taşıyor.

 

 

 
Bazı AB ülkelerinden kaynaklanan siyasi engellemeler nedeniyle müzakere sürecinde 3 yıldır başlık açamayan Türkiye, 22 numaralı başlığın açılmasıyla yeni bir ivme yakalanmasını umuyor.

 

 

 
Gerek AB Komisyonu gerekse Avrupa Parlamentosu’nun önde gelen bazı üyeleri, 23 numaralı “Yargı ve Temel Haklar” başlığı ile 24 numaralı “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” başlığının açılması çağrısını yoğun şekilde gündemde tutuyor. Bu çağrılara AB içinde “Türkiye dostu” olarak adlandırılan ülkeler kadar Almanya, Avusturya ve Hollanda gibi üyelik sürecinde sorun çıkarma potansiyeli yüksek olan ve zaman zaman bu potansiyeli kullanan ülkelerden de destek gelmeye başladı.

DİĞER HABERLER
Hırvatistan AB'nin 28'inci üyesi oldu

 

 

 
AB’yle üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005’te başlayan Türkiye, 5 Kasım’da düzenlenecek HAK’la açtığı başlık sayısını 14’e yükseltecek.


22 Ekim 2013. 14:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x