Et Sanayi Sektörünün Paydaşları Konya’da Buluştu


 

 

3Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi ve Konya Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen “Türkiye’nin 2023 Vizyonu Et Sanayi’nden ve Et Tüketiminden Geçer” başlıklı panel kapsamında et sanayi sektörünün tüm paydaşları Konya’da buluştular.

 

 

 

SÜ Veteriner Fakültesi’nin yanı sıra Konya Veteriner Hekimler Odası, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SET BİR), Et Üreticileri Birliği (ETBİR), Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) ile Ulusal Kırmızı Et Konseyi başkanları ve temsilcileri Konya’da toplantının sonunda ortak bir deklerasyon yayınlayacak.

 
KİŞİ BAŞI ET TÜKETİMİ ABD’DE 120, TÜRKİYE’DE 29 KİLO

 
Türkiye’de kırmızı ve beyaz et tüketimine ilişkin yazılı ve görsel medyada spekülasyonlar yapıldığını bu nedenle de Türk halkının et tüketiminde dünyanın birçok ülkesinin gerisinde olduğunu belirten SÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, “Sağlıklı nesiller yetiştirmek adına Türkiye’de et tüketiminin artırılması gerekiyor. Et tüketiminin artık dünyada gelişmişlik kriteri olarak kabul edildiği günümüzde Almanya’da kişi başı et tüketimi yıllık 110 kilogram iken, ABD’de 120 kilogram, Türkiye’de ise ne yazık ki 29 kilogramdır. Bunun çok çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Türk insanının da artık dünya standartlarında et tüketebilmesi gerekmektedir. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması yolunda hayvancılık üretim yapısının ihracat odaklı yapıya dönüştürülmesi ve rekabet gücünün artırılmasının zorunlu hale gelmesiyle et tüketiminin gelişmiş ülkeler seviyesine getirilmesi gündeme gelmiştir.” dedi.

DİĞER HABERLER
İzmir Lokması'na coğrafi işaret tescili

 

 

 

“ASILSIZ İDDİALAR SEKTÖRE ZARAR VERİYOR”

 
Kırmızı et ve kanatlı sektöründe gelişmeye ve büyümeye sekte vuran faktörlere de dikkat çeken Prof. Dr. Güner, “Et ve et ürünleri üzerine yapılan olumsuz açıklamalar vatandaşlarımızda önce duygu ve akıl tutulmasına daha sonra da ceplerinin sömürülmesine neden olmaktadır. 2005 yılında yaşanan kuş gribi paniği ile sektöre ve beyaz et tüketimine vurulan darbeler, Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de hayvansal üretimde yıllardır hormon kullanımının yasak olmasına rağmen, 2004 yılında bazı basın organlarında piliçlerin yemlerine hormon katıldığı ve insan sağlığının tehdit altında olduğuna dair ortaya atılan bir takım iddialar sektöre zarar vermektedir. Kırmızı et kolesterol bakımından sürekli yerilerek, damar sertliği yüksek tansiyon vb sebeplerle ilişkilendirildi. Ancak kolesterol, damar sertliği, yüksek tansiyon, yalnızca Türkiye’de mi var? Gelişmiş ülke insanları bu sorunları yaşamıyor mu? Bu rahatsızlıkların müsebbibi sadece et ve et ürünleri mi, genetik faktörler, hareketsizlik, stres gibifaktörler söz konusu değil mi?” ifadelerini kullandı.

 

 

 

SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel İse ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin, et tüketim miktarlarıyla da ölçüldüğünü aktardı. Türkiye’nin gelişmiş ülkelere göre et tüketimin daha az olduğuna dikkati çeken Gökbel, “Bunun birtakım ekonomik gerekçeleri var. Fakat bizim üzerimize düşen görev, et tüketimiyle ilgili halkın doğru şekilde bilgilendirilmesidir” dedi.

DİĞER HABERLER
Baraj doluluklarında önemli azalma

 
Panelin açılış bölümü, plaket sunumu ile sona erdi.

 
Programa, Konya Veteriner Hekimler Odası, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), Et Üreticileri Birliği (ETBİR), Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) ile Ulusal Kırmızı Et Konseyi başkanları ve temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

 

 

 

Et Sanayicilerinden Ortak Deklerasyon
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Konya Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen ‘Türkiye’nin 2023 Vizyonu Et Sanayi’nden ve Et Tüketiminden Geçer’ başlıklı panelde et sanayi sektörünün önde gelen isimleri bir araya geldi. Panel kapsamında Veteriner Fakültesi, Konya Veteriner Hekimler Odası, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SET BİR), Et Üreticileri Birliği (ETBİR), Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) ile Ulusal Kırmızı Et Konseyi başkanları ve temsilcileri tarafından ortak bir deklerasyon yayınlandı. Deklerasyonda, Türkiye’nin bölge ve coğrafyasında lider ülke olabilmesi için sağlıklı toplum standartlarına ulaşılması gerekliliğinin altı çizilerek, ”Asla unutulmamalıdır ki; sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve sürdürülmesi milli bir sorumluluktur.” denildi.

23 Ekim 2013. 19:10
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x