600 milyar dolarlık davet


 

15259594Rusya-Kazakistan-Belarus’un 3 yıl önce kurduğu, 600 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan Avrasya Gümrük Birliği için Türkiye’ye davet geldi.

 

Belarus’ta düzenlenen Avrasya Gümrük Birliği toplantısında konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye’nin de Rusya- Kazakistan-Belarus arasında oluşturulan Gümrük Birliği’ne girebileceğinin sinyalini verdi. Sabah Gazetesi’nin haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun katıldığı zirvede konuşan Nazarbayev, “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan beni aradı. Türkiye’nin birliğe alınmasının mümkün olup olmadığını sordu. Bize ‘Sovyetler Birliği’ni mi kuruyorsunuz’ deniliyor. Türkiye’yi birliğe alırsak bu soru ortadan kalkar” dedi.

 
TEMENNİDE BULUNDUK

 
Başbakanlık kaynakları, daha önce Türkiye’nin de bu birlikte olması yönündeki görüşlerin Kazakistan ile gerçekleşen ikili görüşmelerde gündeme geldiğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu görüşmelerde birliğin Türkiye için önemli olabileceğine dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre, bu birliğe katılma yönünde temennide bulunuldu. Öte yandan, Türkiye’nin birliğe üye olması durumunda Ermenistan krizinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Yetkililer, Türkiye’nin Ermenistan ile birlikte üye olamayacağını vurguladı.

 
KİMLER KATILABİLİR?

 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan’ın da birliğe ilgi duyduğunu söyledi. Ermenistan, Kırgizistan ve Ukrayna da birliğe girmek istiyor. Suriye’nin de birliğe dahil olabileceğine yönelik iddialar gündemde.

DİĞER HABERLER
Medyadaki faizin sesi Erçel, Habertürk'teki köşesinden oldu

 

 

BİRLİĞİN NÜFUSU 170 MİLYON

 

Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında imzalanarak 2010’da yürürlüğe giren Gümrük Birliği anlaşması ülkelerin ortak gümrük tarifesi belirlemesi esasına dayanıyor. Halihazırda birlik 170 milyon nüfusluk bir alanı kapsıyor. 3 ülkede toplam ticaret hacmi 600 milyar dolar.

 

 

DIŞİŞLERİ: RESMİ BAŞVURU YOK

 
Dışişleri kaynaklarından alınan bilgilere göre, Türkiye’nin bu birliğe üye olmasıyla ilgili yapılmış herhangi resmi bir başvuru ya da girişim yok. İki ülke arasında 1 yıl önce yapılan görüşmelerde konu birkaç kez gündeme geldi. Ancak bu görüşmelerden sonra bir daha konu gündeme alınmadı.

 


26 Ekim 2013. 21:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x