Cumhuriyetin ilan edilişinin 90. yılını kutluyoruz


cumhuriyet-bayrami

 

 

Devletin zirvesi Anıtkabir’de

 

Cumhuriyet’in 90’ıncı yılında ilk tören Anıtkabir’de yapıldı

 

Cumhuriyet’in ilan edilişinin 90. yıldönümü dolayısıyla Anıtkabir’de düzenlenen tören, devletin zirvesini bir araya getirdi.
889260_detayCumhuriyet’in ilan edilişinin 90. yıldönümü dolayısıyla Ankara’da ilk tören Anıtkabir’de düzenlendi. Anıtkabir’deki tören saat 09.00’da devlet erkanının Aslanlı Yol’un başında yerini almasıyla başladı. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, yüksek yargı organları başkan ve üyeleri, bakanlar katıldı.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki devlet erkanı Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu bölüme geldi. Gül, mozoleye kırmızı beyaz karanfillerden oluşan Türk bayrağı şeklindeki çelengi bıraktı.

 

 

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Gül, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

 

 

 

 

10848_8890_29102013_11Cumhurbaşkanı Gül Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı; “Aziz Atatürk milletimizin yönetimde söz sahibi sağlayan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Önderliğinizde kurtuluş destanını yazan milletimiz Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma hedefi doğrultusunda sarsılmaz bir irade ve kararlılıkla ilerlemektedir. Bir asra yaklaşan cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde bugün Türkiye’nin her alanda yükselen bir ülke küresel bir cazibe merkezi haline gelmesinin gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin görkemli başarılarıyla övünüyor emanetinize kararlılıkla sahip çıkıyor kazanımlarımızı yeni hamlelerle daha da yukarılara taşımak için azimle ve inançla çalışıyoruz. Cumhuriyet bayramında millet olarak hatıranız önünde saygıyla eğiliyor size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz.”

 

DİĞER HABERLER
15 bin ton domates harcadılar

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunları kaydetti:

 

“Ülke olarak katettiğimiz önemli mesafeye rağmen, eksikliklerimizin bulunduğunun idraki içindeyiz. Türkiye’nin, insani gelişmişlik endeksinde daha üst sıralara taşınması, demokrasi, ekonomi, kültür, sanat, eğitim, sağlık, altyapı, bilim ve teknoloji ile çevre alanlarında gelişmiş ülkelerin standartlarını yakalaması için çalışıyoruz. Demokrasi ve ekonominin birlikte yükselmesine özel bir önem veriyoruz.

Cumhuriyetimiz on yıl sonra bir asrı tamamlıyor. Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini tamamlamış, dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki yerini almış, en gelişmiş demokratik standartları yakalamış, küresel bütün alanlarda aktif rol oynayan bir Türkiye’ye ulaşılması, ‘muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma’ hedefinin de taşıyıcısı olacaktır. Bugünkü mevcut göstergeler, bu hedeflerin çok da uzak olmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca Cumhuriyetimizin gurur verici başarıları, bizlere haklı olarak bu güveni vermektedir.

Bu duygularla, yurt içindeki ve dışındaki siz değerli vatandaşlarımın, parlak geleceğimizin mimarları olacak sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum. Bütün vatandaşlarımıza bu büyük bayram gününde selam ve sevgilerimi sunuyorum.”

 

“Cumhuriyet felsefesinde ötekileştirme yok”

 

 

 

10848_8890_29102013_2

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet idaresinde herhangi bir zümreye imtiyaz bulunmadığını belirterek, Cumhuriyetin birlikte kurulduğu gibi hep birlikte idare edileceğini ve yüceltileceğini ifade etti.

DİĞER HABERLER
Dünyanın En İyi Peyniri Üretilip,İthalat Sıfırlanacak

 

 

 

 

 

 

Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

 

 

Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümünün büyük bir neşe ve coşkuyla kutlandığını belirten Başbakan Erdoğan, “İnanıyorum ki içinde bulunduğumuz bu gururu Cumhuriyetimizin 90. yılında olduğu gibi çok daha güçlü bir şekilde 2023, 2053 ve 2071 yıllarında da yaşayacağız. Cumhuriyetimiz bugün her zamankinden daha kuvvetli, her zamankinden daha emin adımlarla ilerliyor, demokrasimiz Cumhuriyetimizin kuruluş ruhuna, kuruluş felsefesine bağlı olarak gelişiyor, güçleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, milletin Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarıyla birlikte tarihte eşine ender rastlanacak bir mücadele vererek, yurdu işgalcilerden kurtardığını ve bu toprakları tekrar vatan haline getirdiğine dikkati çekerek, mesajında şunlara yer verdi:

“Unutmayalım ki Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinde, kuruluş amacında bu topraklarda yaşayan hiç kimseyi ötekileştirmek, dışlamak, küçük görmek, aşağılamak yoktur. Bu Cumhuriyet, bu vatan herkesindir, hepimizindir. Cumhuriyet idaresinde, demokratik yönetim biçimlerinde otokratik zihniyete, baskıya, herhangi bir zümreye imtiyaza yer yoktur; bu ülke, bu Cumhuriyet nasıl hep birlikte kurulmuş ise yine hep birlikte idare edilecek, hep birlikte yüceltilecektir.”

 

 

 

10848_8890_29102013_4“Demokrasi olmadan Cumhuriyet olmaz; demokrasi gelişmeden Cumhuriyet gelişmez” ifadelerini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bugün gelişen demokrasiye bağlı olarak ekonomimiz, uluslararası itibarımız, millet olarak birbirimize olan bağlılığımız da güçleniyor. Hedefimiz bugün 90. yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizi dünyanın önde gelen ülkeleri arasına yükseltmek, çok daha müreffeh bir hale getirmektir. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları başta olmak üzere, canlarını feda ederek bu vatanı bizlere miras bırakan tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle minnetle anıyorum.

 

DİĞER HABERLER
Gıda hileciliğinde yeni yöntemler uyarısı

 

Güçlenen, büyüyen Cumhuriyetimizin 90. yıl dönümünü idrak etmekten dolayı büyük memnuniyet duyuyor, nice 90 yılları çok daha mutlu, çok daha coşkulu kutlayabilmeyi diliyor, vatandaşlarımın Cumhuriyet Bayramlarını tebrik ediyorum.”

 

Köşk’te çifte kutlama

 

 

 

 

291020131124256544329Cumhurbaşkanı Gül, aynı zamanda doğum günü tebriklerini de kabul etti

 

 

 

 

 

 

Cumhuriyet’in kuruluşunun 90’ıncı yıl dönümü dolayısıyla ilk tören Anıtkabir’de düzenlendi. Buradaki törenin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde tebrikleri kabul etti.

 

 

 

Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile çok sayıda isim katıldı.
Basın mensuplarının doğum gününü kutlaması ve resepsiyon sonrasında kutlama yapıp yapmayacağını sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Kutlamayı hep beraber yapıyoruz, aynı zamanda. Biliyorsunuz yaş günümü saklayamıyorum. Bir kez daha herkesin bayramını tebrik ediyorum” cevabını verdi.
29 Ekim tarihi aynı zamanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün doğum günü. Gül 29 Ekim 1950 dünyaya gelmişti.

 

 

 


28 Ekim 2013. 12:21
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x