153 yıllık hayal gerçek oldu!


1049a0bb6ce7775134c29e9d604a059a_k

 

Marmaray dualarla açıldı
Türkiye’nin 153 yıllık rüyası bugün gerçek oldu. Devlet zirvesinin tam kadro hazır bulunduğu törene, dünyadan da aralarında Japonya Başbakanı Abe’nin de bulunduğu çok sayıda konuk katıldı. Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez dua okudu. Devlet erkanının katıldığı duada Japonya Başbakanı Abe’nin de bulunması dikkat çekti. Duanın ardından açılış yapıldı.

 

 

“ÇİFTE BAYRAM”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuşmasında şunları söyledi:”Tarihe tanıklık ediyoruz. Bugün çifte bayram yaşıyoruz. Cumhuriyetin 90. yılı Marmaray ile taçlanıyor. Marmaray asırların projesi. Sadece İstanbul ve Türkiye için değil, dünya için de önemli bir proje. Tarihe, medeniyete yeni bir kapı açıyoruz.”

 
“MARMARAY’DAN ÖNCE, MARMARAY’DAN SONRA”

 

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasında şunları söyledi:
“Bugün Türkiye iki bayramı birden kutluyor. Cumhuriyetimzin 90. yıldönümünü kutluyoruz. Cumhuriyetimizin 90. yaşına Marmaray’ı armağan ediyoruz. Bugün çok heyecanlıyız, haklı bir gururu yaşıyoruz. Çünkü Marmaray Projesi üzerinden yüzyıllar da geçse Türk milletinin hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü projedir. Marmaray Türkiye’ye hayırlı olsun. Projenin temel atmasında, her tüpün indirilmesinde, ilk sürüşün gerçekleşmesinde bizzat gelerek tünellere gelerek hemen hemen projenin her kademesinde çalışmaları takip eden Marmaray’ı ülkemize armağan eden sayın cumhurbaşkanım ve başbakanıma şükranlarımı arz ediyorum.Nasıl Üsküdar fethi yüzyıl beklediyse, Marmaray projesini de 150 yıl bekledi. Bu proje sadece istanbul’un projesi değil, bu proje uzakdoğu ile Avrupa’yı, medeniyetleri birleştiren en derin tüp tünel projesidir. Mühendislik çalışmalarının son noktaya geldiği bir projedir. Bu proje İstanbul’un bilinen tarihini değiştiren bir projedir. İstanbul artık Marmaray’dan önce Marmaray’dan sonra diye anılacak. İstanbul’un tarihi Marmaray’la yeniden yazıyoruz.Bu projenin temelini 9 Mayıs 2004 tarihinde burada atmıştık. Allah’a şükrediyorum, en güzel yıllarını bu şehirde geçirmiş bir kardeşiniz olarak bu projenin bittiğini görmeği bana nasip ettiği için Allah’a hamd ediyorum.”Bugün cumhuriyetin 90. yaş gününü kutlarken, hükümetimiz çok büyük bir hediyeyi vatandaşalımıza sunuyor.Çok büyük projeler önce hayal edilir sonrada kararlı ve vizyonlu insanlar çıkar ve bu projeleri gerçekleştirler. 153 sene önce hayal edilen bu proje bugün ne mutlu ki hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi. Hep beraber Üsküdar meydanda temellerini atmıştık. Çok şükür bugün yine açılışını yapmanın gururunu paylaşıyoruz. İstanbul’u 3 büyük imparatorluğa başkentlik yaptı ve İstanbul’a da bir çok izler ve eserler bıraktılar.Biz sadece iki yakayı birleştirmiyoruz biz aynı zamanda en uzakları da birleştiriyoruz. Bakü-Tiflis-Kar demiryolu seneye başlayacak. Bu taraftan asyaya kadar gidecebileceğiz. Bu proje pekinle londranın arasıı birleştirmiş oldu.

DİĞER HABERLER
Ülkemizde "Hamaratlığı" öğreniyorlar

Bu projeyi hayata geçirmenin gururunu ve mutluluğunu hep beraber yaşamalıyız. Sizler daha iyi hizmetlere layıksınız. SOn yıllardaki istikrrar ve güven ortamı bu projeleri ortaya çıkarmıştır.Emeği geçen herkese tüm Türk milleti adına teşekkür ediyor. Bu proje çok büyük bir mühendislik projesidir. Bu proje ile ilgili çok konferanslar verilecektir. Marmaray’la gurur duyacağız ve Türkiye’yi muhasır medeniyletler seviyesine çıkarmak ve çıkmak için gece gündüz hep beraber çalışmaya devam edeceğiz.

 

 

b85fc8da0d544668eb097b4a1348ce20_k

 

 

“Marmaray ‘aşkı’ taşıyacak”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray açılışında konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray açılışında konuştu. Başbakan konuşmasında kardeşlik vurgusu yaparken, “Marmaray yolcuları olduğu kadar aşkı ve kardeşliği de kıtalarasında taşıyacaktır” dedi.

 

İşte Başbakan’ın konuşmasından satır başları

Sözlerimin başında şunu söylemek istiyorum. Bu projenin içinde yer alan emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve çalışanlara çok teşekkür ediyorum.

Hüner bir şehr bünyâd etmektir; reâyâ kalbin âbâd etmektir demişti bu şehrin fatihi. 1453’te şehre girdiği andan itibaren işte bu dizelerinde ifade ettiği gibi İstanbul’u imar etmek için çalışmış, halkın gönlünü abad etme vazifesini bizlere miras olarak bırakmıştır. Bu anlamlı günde Sultan 2. Mehmet’i minnetle yad ediyorum. Açılışını yaptığımız projenin hayallerini kuran ve hayallerle yetinmeyip projelere döküp Abdulhamit’e rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere emeklerini ve yüreklerini bugünlere taşınmış bu projenin gerçekleşmesinde katkıda bulunan herkese gönülden şükranlarımı ifade ediyorum. Asrın projesi Marmaray’ı anlamlı bir yıldönümde hizmete açıyoruz. Bugün cumhuriyetimizin 90. yaşını kutluyoruz.

“YOL MEDENİYETTİR”

Bu kardeşiniz bu şehirde doğdu, bu şehirde büyüdü şimdi Üsküdar’da yaşıyor. Bugün yaşadığımız bu büyük gurur, İstanbulumuzun gururudur. Ama bu gurur ayı zamanda demokrasimizin ve kardeşliğimizin gururudur. Cumhuriyetimizin ilanına giden süreci hiç bir zaman unutmadık. Gazi Mustafa Kemal buradan İstanbul’dan Samsun’a ulaşmak için kırık dökük bir gemi ile Karadeniz’in çılgın dalgalarına rağmen Samsun’a ulaşmıştır. Yolun medeniyet olduğunu bağımsızlık olduğunu cumhuriyete giden yol olduğunu milletçe çok yakından anladık.

Cumhuriyet tarihinde 6100 km yol yapılmışken 11 yılda 17000 km daha ilave ettik. CUmhuriyetin kazanımlarına yenilerini ekledik. İnşaa ettiğimiz yollarla sadece şehitrleri değil gönülleri de birbirleriyle buluşturduk. GÖreve geldiğimizde 26 havaalanı vardı bugün 50 havalanını açmış durumdayız.

685ea315980028220bcc66ea088c40a9_k“MARMARAY 81 VİLAYETİN PROJESİDİR”

Marmaray sadece iki kıtayı birbirine kavuşturmakla kalmıyor. Marmaray 150 yılın öncenin hayallerini gerçekle buluşturmuş oluyor. Mamaray, kıtaları oloduğu kadar insanları halkları ve ülkeleri birbiriyle buluşuyuruyor. Marmaray, sadece bir İsatanbul projesi değil aynı zamanda bir insanlık projesidir. Marmaray, 81 vilayetin projesidir.

DİĞER HABERLER
AB’den Ukrayna’ya uyarı

Marmaray, Pekin’den, Londra’dan tüm kardeşlerimizin projesidir. Bir barış projesi bir dayanışma projesidir. Şimdi Japonya ile bir başka adım daha atıyoruz. Sinop’taki nükleer santral projesini beraber inşaa edeceğiz. Burada denizin altından geçecek bu trenler. Yolcuları olduğu kadar aşkı, kardeşliği de kıtalarasında taşıyacaktır. Şu anda devam eden otomobil tüneli de 2015’te sona erecek.

“MARMARAY HEPİMİZİN ESERİ”

76 milyon aziz milletimin, dost ve kardeş bütün ülkelerin de bilmesini isterim ki biz Marmaray’ı Türkiye’nin tarihine yakışır şekilde dostluk ve kardeşliğin üzerine inşaa ettik. Bizi sevsin ya da sevmesin, bize oy versin ya da vermesin, İstanbul’daki tüm kardeşlerim bu yatırımla gurur duysun. Marmaray hepimizin eseridir. Biz bu milleti hizmetkarıyız. Biz bunu yapıyoruz ve bu hizmetkarlık Marmaray’da son olmayacaktır. Denizin altına inşaa edeceğimiz diğer tüp geçit ile Marmaray’a bir kardeş sağlayacağız

Cumhuriyetimizi 90. yıl dönümü Marmaray’la ile taçlandırıken 100. yıl dönümümüzü daha güzel yatırımlar ile taçlandırıcağız.

“TARİHİ ESERLERİ DÜNYAYA KAZANDIRDIK”

Dünya üniversiteleri, bilim çevreleri ve dünya medyası başından itibaren Marmaray’ı yakından incelediler. Marmaray bir ulaşım projesi olduğu kadar tarihin altın harflerle yazacağı bir mimari eser oldu. Belirlediğimiz sürede bitmesine engel olsada 35000’den fazla tarihi eseri dünyaya kazandırmış olduk. Tek yönde saatte 75000 bin yolcu bir kıtadan diğerine geçecek. İstanbul’ın raylı ulaşımını dünyaya örnek durumuna getiricez.

Bu inşaat süresince çevre esnafıyla bütün oturanıyla rahatsız oldu. Burada rahatsızlıklar verdik. Ben Üsküdarlı hemşerilerime diyorum ki hakkınızı helal edin. Her kutlu doğum sancılı olur. Ve bu bir kutlu doğumdu. Allah kazadan beladan bizi korusun diyorum.

 

VIKTOR PONTA: “BAŞBAKANINIZIN HAYRANIYIM”

 

Bakan Yıldırım’ın konuşmasının ardından kürsüye Romanya Başbakan’ı Vıktor Ponta geldi. Ponta, “Bu tarihi ana katılmak için beni davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.

Marmaray’ı “Muazzam bir proje” olarak niteleyen Ponta, iki kıtanın deniz altından birleştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Ponta konuşmasında Başbakan Erdoğan’ın hayranı olduğunu da ifade etti.

 

 

SHİNZO ABE: TÜRKİYE İLE JAPONYA UÇAĞIN İKİ KANADI

 

 

 

Romanya Başbakanı’nın ardından Japonya Başbakanı Shinzo Abe konuştu.

Programa katılmış olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Japon Başbakan Cumhuriyet’in kuruluşunun 90’ıncı yıl dönümünde 150 yıllık bir rüyanın gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

DİĞER HABERLER
Entel ve Dantel....Kıssadan Hisse

Türkiye ve Japonya’nın barışın temsilcisi ülkeler olduğunu belirten Japon Başbakan, her iki ülkeyi, uçağın iki kanadına benzetti.

 

 

Başbakan’dan müjde

 
Marmaray 15 gün boyunca ücretsiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray’ın açılışı yapıldıktan sonra yaptığı konuşmada, “Marmaray 15 gün boyunca ücretsiz olacak” dedi.

 

 

 

TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK: HEM ŞÜKREDİYOR HEM TEŞEKKÜR EDİYORUZ

 

Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek kürsüye geldi.

 

Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, toplumların hayatında şükredecek günler olduğunu söyledi. Çiçek, böyle bir gün için şükrettiğini aynı zamanda Başbakan Erdoğan ve emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Maaş ödenemeyen bir dönemden, iki kıtanın yakasını bir araya getiren dönemlere gelindiğinden dolayı Cenab-ı Hakka şükretmek gerektiğini ifade eden Çiçek, “Yıkılacak bir duvarın altına kimse oturmak istemez” dedi ve projeler için Türkiye’ye verilen kredilere dikkat çekti.

 

 

 

MARMARAY TÜRKİYE’NİN LİDERLİK ROLÜNÜN GÖSTERGESİ

 

 

Konuk Cumhurbaşkanı, o ziyaretin ardından uluslararası kamuoyunun Somali’ye bakışının değiştiğini vurguladı.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud Marmaray Projesini ise Türkiye’nin oynamış olduğu liderlik rolünen en güzel göstergesi olduğunu belirtti ve projenin hayırlı olması dileğinde bulundu.

 

 

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: İNSANLIĞA HAYIRLI OLSUN

 

 

c28ed447887e7627eaa219dd2a83d3b4_kCumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı. Cumhuriyet’in 90’ıncı yaş gününü kutlarken, hükümetin de çok önemli bir projeyi hizmete sunduğunu ifade eden Gül, projenin sadece İstanbul’un projesi olmadığına vurgu yaparak, “İstanbul’a ve insanlığa hayırlı olsun” dedi.

Büyük projelerin önce hayal edildiğini belirten Gül, sonra bazı insanların çıkarak bu hayalleri gerçekleştirdiğini söyledi. Marmaray projesinin 150 yıl önce düşünülen bir proje olduğunu hatırlatan Gül, İstanbul’un 3 büyük imparatorluğa başkentlik yaptığını hatırlattı.

Marmaray tüneli ile aslında iki kıtanın en yakın noktalarının birleştirilmediğini iki kıtanın en uzak noktalarını birbirine bağladığını söyleyen Gül, Pekin’le Londra’yı birbirine bağlayan bir proje olduğunu söyledi.

“Bu projenin gurur ve mutluluğunu yaşamaya hakkımız vardır” diyen Gül, son yıllardaki istikrar ve güven ortamının büyük projeleri hayata geçirme imkanı sunduğunu ifade etti.

“Kardeşim” diye hitap ettiği Başbakan Erdoğan’ın projeyi takip ettiğini belirten Gül, Marmaray Projesinin büyük bir mühendislik şahikası olduğunu söyledi. Gül, projenin hayırlı uğurlu olması dileğinde bulunarak konuşmasını sona erdirdi.


29 Ekim 2013. 17:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x