Erdoğan “Anadolu sermayesini itelemek Cumhuriyet politikası değildir”


214864İzmir İktisat Kongresi’nde konuşan Erdoğan, “Büyük şehirlerin büyük sermayedarlarına öz evlat muamelesi yapıp, Anadolu sermayesini itip kakmak Cumhuriyetin iktisat politikası değildir” dedi.

 

 

 

İZMİR – Türkiye’nin tarihi ekonomik buluşmalarından biri olan İzmir İktisat Kongresi’nin 5’incisi başladı.
Kalkınma Bakanlığı tarafından İzmir Valiliği ve İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Swiss Otel Grand Efes Kongre Merkezi’nde düzenlenen kongrenin açılış oturumunda konuşan Başbakan Erdoğan, “Cumhuriyet nasıl ki sadece seçkinlerin Cumhuriyeti değilse seçkin sermaye çevrelerinin de Cumhuriyeti değildir” dedi.
Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet’in ilk yıllarında uluslararası sermayeye kapı aralandığını, yabancıların mülk edinmesinin önünün Gazi Mustafa Kemal döneminde açıldığını ve yabancılara toprak satıldığını vurgulayarak, “Cumhuriyet tarihimizle ilgili olarak iktisatta, dış politikada, siyasi hayatta, demokraside kuruluş dönemiyle sonrasının, özellikle 1940’lı yıllar ve müdahale dönemlerinin, birbirinden çok farklı olduğunu herkesin bilmesi gerekir” dedi.

 

 

Başbakan Erdoğan’ın konuşmasından ana başlıklar şöyle:

“Cumhuriyet nasıl ki sadece seçkinlerin Cumhuriyeti değilse seçkin sermaye çevrelerinin de Cumhuriyeti değildir”
“Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerin büyük sermayedarlarına öz evlat muamelesi yapıp, Anadolu sermayesini horlamak, itip kakmak asla ve asla Cumhuriyetin iktisat politikası değildir.”
“Cumhuriyet sermayeyi renklerine ayıran değil bir gören bir anlayışa sahiptir. Özellikle 1940’lı yıllar Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinden uzaklaşan bir anlayışta olmuştur. Cumhuriyet nasıl sadece seçkinlerin değilse seçkin sermayecilerin cumhuriyeti de değildir. Anadolu seremayesini Cumhuriyet sermayenin olduğu kadar, emeğin işçinin cumhuriyetidir.Biz Cumhuriyeti birlikte kurup bugünlere taşıdık. Yarına da birlikte taşıyacağız. Hükümetimizin iş başında olduğu 11 yıl süre demokrasi, kardeşlik, birlik ve daytanışma içinde birlikte kenetlenmiş, 79 yılda yapılanlara kat kat fazladsını %5.1 büyüme oramnını yakalamıştır.
Son 11 yılda 4 milyon 700 bin kişiye istihdam imkanı sağlandı. Bizler ekonomik krizlerin olduğu dönemde yatırımları durdurmadık.

 

2002 yılı sonunda IMF’ye borç 23 milyon dolardı. 14 Mayıs’ta bu borcu tamamen ödedik o defteri kapadık. 11 yıl önce merkez bgüçlü bir ekonomi için 76 milyonun bir ve beraber olmasını şart görüyorum. Cumhuriyet 76 milyonun cumhuriyetiyse, kazanımları da hepimizin gurur duyacağı eserlerdir. Dış ticarette, turizmde elde edilen başarılar hepimizin başarısıdır. Avrupa bilriği önce kendi üyelerine baksın özelleştirmeyi en iyi yöneten ülke Türkiye’

 

DİĞER HABERLER
FAO Gıda Fiyat Endeksi dokuz aylık yükselişini Şubat’ta da sürdürdü

 

“AB ÖNCE KENDİ ÜYELERİNE BAKSIN”

 

 

Hızlı trene girdik. Bizim raylı sistemlerimiz tarihten kalma kağnı sistemi gibiydi. Hızlı tren sürecine geçtik. Ankara-Eskişehir arasını bitirdik. Şimdi Sivas’ı çalışıyoruz. Şehirlerimizin içerisindeki raylı sistem çalışmaları devam ediyor.

 

 

Marmaray’dan, 99 yeni üniversiteye, şehir hastaneleri ile modern Türkiye geleceğe yürüyor. Bu eserleri ortaya koyan bu ülkenin evlatlarıdır. Bu hizmetler belli zümreler için değil 76 milyon için yapılmıştır.

 

 

Biz kaynak çeşitlendirmesinde başarılı olmuş ülkeyiz. AB’ye de bir gönderme yapmak istiyorum. Ne kadar Avrupa Birliği özelleştirmede bizim ağır hareket ettiğimizi söylüyorsa da AB önce kendi üyelerine baksın özelleştirme de rekor Türkiye’nindir. Bizim iktidarımızındır. Buna biz engellemelere rağmen hızla yürüyoruz. Devleti ticari hayatın içinden çeken iktidarız. Kendimize ileri vizyon koyuyoruz. Siz basit düşünürseniz oz aman üç beş yıllık gelecek belirlersiniz.

 

 

 

KONGRENİN PROGRAMI VE GÜNDEMİ

 
Kalkınma Bakanı Yılmaz’ın, kongrenin üçüncü günü saat 10.00’da kongre merkezinde Onuncu Kalkınma Planı hakkında bir basın toplantısı düzenleyeceği belirtilerek şöyle denildi :

 
“5. İzmir İktisat Kongresi, toplam 241 panelistin yer alacağı 34 panel oturumunu kapsayacaktır. Paneller kapsamında yüksek ve istikrarlı büyüme hızı, sanayileşme, girişimcilik, Ar-Ge ve yenilik, nitelikli beşeri sermaye, bölgesel gelişme, rekabetçi ve yaşanabilir kentler, kapsayıcı kalkınma politikaları, işgücü piyasası ve istihdam, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil büyüme, kamu ekonomisi, kamu yönetimi reformları, bilişim politikaları, hizmetler sektörünün geliştirilmesi, tarım ve gıda, uluslararası rekabet gücü, uluslararası ticaret gibi çok önemli konu başlıklarının tartışılması ve politika önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır .”

 

Kongreye 151’i yabancı 2 bin 663 davetlinin katılması beklendiği vurgulanarak, “Kongrenin birinci günü öğleden sonra ‘Küresel Ekonomik Gelişmeler Çerçevesinde Türkiye Ekonomisi’ düzenlenecek özel oturumda tartışılacak. Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın panelist olarak yer aldığı özel oturumun moderatörlüğünü Ekonomist ve yazar Deniz Gökçe yapacak. Kongrenin birinci günü öğleden sonra, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında ‘Küresel Yatırımlar ve Türkiye Ekonomisi’ başlığı ile birinci oturum gerçekleştirilecektir” ifadesi kullanıldı.

DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın gözü Rusya'daki birlikte mi?

 

Kongrenin ikinci günü programı ise şöyle :

 
“Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığını yapacağı ‘Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi’, Prof. Dr. Nazım Ekren’in başkanlğını yapacağı ‘Dünyada Kamu Yönetimi Reformları ve Türkiye İçin Perspektifler’, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel’in başkanlığını yapacağı ‘Kapsayıcı Kalkınma Politikaları’, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş’ın başkanlığını yapacağı ‘Türkiye’de Finans Sektörünün Geliştirilmesi’, Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras’ın başkanlığını yapacağı ‘Medya Gözüyle Türkiye Ekonomisi’, Eczacıbaşı Holding’ten Faruk Eczacıbaşı’nın başkanlığını yapacağı ‘Bilişim Politikaları’, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in başkanlığını yapacağı ‘Küresel Kriz Sonrası Kamu Ekonomisinde Yeni Eğilimler ve Beklentiler’, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak’ın başkanlığını yapacağı ‘Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sanayileşme, Girişimcilik, Ar-Ge, Yenilik ve Ticarileştirme Politikaları’, Devlet Planlama Teşkilatı eski Müsteşarı Yıldırım Aktürk’ün başkanlığını yapacağı ‘Türkiye’nin Rekabet Gücünün Geliştirilmesine Yönelik Stratejiler’, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın başkanlığını yapacağı ‘Nitelikli İnsan Kaynağının Geliştirilmesinde Temel Stratejiler’, Prof. Dr. Yusuf Karakoç’un başkanlığını yapacağı ‘İstihdamın ve İşgücü Piyasası Etkinliğinin Artırılmasına Yönelik Stratejiler’, Prof. Dr. Ahmet Burçin Yereli’nin başkanlığını yapacağı ‘Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar’ konularında paneller düzenlenecek .”

 

Kongrenin üçüncü günü Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın saat 10.00’da Onuncu Kalkınma Planı’nın tanıtımını yapacağı ve bir basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarının sorularını cevaplayacağı ifade edilerek diğer etkinlikler ise şöyle açıklandı :

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan’ın başkanlığında “Bölgesel Gelişme Politikaları ve Uygulamaları”, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel’in başkanlığında “Uluslararası Ticarette Küresel Eğilimler ve Türkiye’nin İhracat Hedefleri”, Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan’ın başkanlığında, “Sürdürülebilir Kalkınma Bağlamında Yeşil Büyüme”, İşadamı Uğur Yüce’nin başkanlığında “Akdeniz’de Marka Kent İzmir Zirvesi”, Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ziya Öniş’in başkanlığında “Yaşanabilir ve Rekabetçi Kentler” Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir’in başkanlığında “Hizmetler Sektörünün Geliştirilmesi”, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları’nın başkanlığında “Tarım ve Gıda Sektöründe Dönüşüm”, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik’in başkanlığında “Üniversiteler Gözüyle İzmir”, İzmir Sky TV Genel Müdürü Uğur Oral’ın başkanlığında “Ege Medyası Gözüyle İzmir ve Ege Ekonomisi”, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler’in başkanlığında “Ege Bölgesinde Tekstil Sektörünün Geleceği”, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli başkanlığında “Ege Bölgesinde Tarım ve Gıda Sektörünün Geleceği”, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Tuna’nın başkanlığında “Ege Bölgesinde Lojistik Sektörünün Geleceği”, Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Genel Sekreteri ve Sağlık Bakanlığı Müşaviri Enginer Birdal’ın başkanlığında “Ege Bölgesinde Sağlık Turizmi Sektörünün Geleceği”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir İl Müdürü Dr. Rasim Akpınar’ın başkanlığında “Ege Bölgesinde Otomotiv Yan Sanayii Sektörünün Geleceği”, Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan’ın başkanlığında “EXPO 2020 Oturumu”, Ege Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi Özge Erdölek’in başkanlığında “İktisat Öğrencileri Gözüyle Türkiye İktisat Politikaları”, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Dr. Hakan Gürsu’nun başkanlığında “İzmir’de Yaşam Kalitesi ve Ekonomi”, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Aydoğuş’un başkanlığında “2014-2023 İzmir Bölge Planı: Bölgesel Analizler”, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl’ün başkanlığında “Bölgesel Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının Rolü”, EGİAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri’nin başkanlığında “Ege’de Finansal Altyapı ve Sektörün Geleceği” konularında panel oturumları gerçekleştirilecek.

DİĞER HABERLER
Dut yemek için ağaca çıkan profesör düşerek hayatını kaybetti

 

5. İzmir İktisat Kongresi’nin saat 18.15 – 19.00 arasında ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun birer konuşma yapacağı kapanış oturumu ile sona ereceği bildirildi.

 

 

 


30 Ekim 2013. 13:36
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Faheem
10 yıl önce

diyor ki:Uyarınız ie7in teşekkfcrler. Aslında biz programı etilnkiğin sitesinden aldığımızda onlarda da eksikmiş. Sizin uyarınız ile eksikliklerini dfczelttiklerini gf6rdfck ve biz de dfczelttik.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x