Verimli ve Kaliteli Buğday Üretimi İçin


PROF.DR.MEHMET MERT

 

 
307305_342906515815244_276713868_nVerim ve kalite, piyasaya yönelik tarımsal üretimin en önemli hedefidir. Bu hedefe ulaşmanın yolu ise ekimden hasata kadar yapılacak her işlemin, bir bütünün parçası olarak görülmesinden geçiyor. Daha açık bir ifadeyle üretim bir zincirse, tohum yatağı hazırlığı, ekim, gübreleme, sulama, hasat gibi kültürel işlemler de bu zincirin halkalarıdır. Dolayısıyla nihai hedef verimli ve kaliteli bir üretim için, zinciri oluşturan kültürel işlemlerin tekniğine uygun bir şekilde yapılması gerekir.

***

 
O halde zincirin önemli bir halkası olan ve şu günlerde devam eden buğday ekiminden başlayalım. Eylül ayının son iki haftasında başlayan ekimlerin, bölgelere göre değişmekle birlikte, Aralık ayının ortalarına kadar sürmesi bekleniyor. Üretim zincirinin bu ilk aşaması, bundan sonraki işlemleri de etkileyecek olması nedeniyle kritiktir. Verimli ve kaliteli buğday üretimi için bu dönemde ve öncesinde uyulması gerekli önlemleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

 
TOHUM YATAĞI İYİ HAZIRLANMALI

 
Tohumun zamanında çimlenebilmesi ve düzenli bir çıkış için tohum yatağı iyi hazırlanmalıdır. Tohum yatağı hazırlığı için gerekli toprak işleme sistemleri iklime, toprak yapısına, erozyona, sulu ve kuru koşullara bağlı olması nedeniyle bölgelere göre değişiklik gösterir.

DİĞER HABERLER
“Okul kantinlerinde çalışan 24 bin kişiye hijyen eğitimi”

 
EKİM ÖNCESİ TOPRAK ANALİZİ MUTLAKA YAPILMALI

 
Hangi gübreyi, ne miktarda, ne zamanda ve nasıl kullanılacağı sorularına cevap bulmak için analiz yapılması şart.

 
ÇEŞİT SEÇİMİ DOĞRU YAPILMALI, SERTİFİKALI TOHUMLUK KULLANILMALI

 
Bölgeye en uygun çeşidin seçilmesi ve bu çeşide ait sertifikalı tohumluğun kullanımı, alınacak verim ve kalitenin bir nevi sigortasıdır. Yüksek çimlenme kabiliyeti ve sürme gücüne sahip sertifikalı tohumluklar, aynı çeşide ait kalitesiz tohumluklara göre, benzer koşullarda, yüzde 10–20 arasında verim artışı sağlamaktadır. Ayrıca öteki kültürel işlemlerden de beklenen yararların sağlanabilmesi için genetik potansiyeli yüksek çeşitlerin seçimi ve sertifikalı tohumluklarının kullanılması şarttır.

 
EKİM ZAMANINDA YAPILMALI VE ÖNERİLEN MİKTARDA TOHUMLUK KULLANILMALI

 
Ekim zamanını belirleyen en önemli faktör toprak sıcaklığıdır. Ekim, 8-10 oC sıcaklığındaki tavlı toprağa, 4-6 cm derinlikte yapılmalıdır. Zamanında yapılan ekim bitkinin soğuğa ve kurağa dayanıklılığını artırır. Ekimde, çeşide göre önerilen miktarda tohumluk kullanılmalıdır. Fazla tohumluk kullanımı maliyeti artırması yanında hastalık riskine ve yatmaya neden olabileceği için ürünün verim ve kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir.

 
***

Bilindiği üzere Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından buğday alım fiyatları, 2011 yılından itibaren protein oranına göre belirleniyor. Bu bakımdan verimli ve kaliteli (protein oranı yüksek) buğday üretimi demek, daha fazla gelir demektir. Zaten mazot, gübre gibi girdi fiyatlarının artışı karşısında masrafları sürekli yükselen üreticilerimizin gelirlerini en azından korumalarının başka bir yolu da yoktur. O halde en başından kaybetmemek için, üreticilerimizin kısaca özetlenen bu önerilere uymaları gerekiyor. Üretimin diğer halkaları için önerilerimizi sonraki yazılara bırakıp, gerçek üretici olan çiftçilerimize bu yoğun iş günlerinde kolaylıklar diliyorum.

DİĞER HABERLER
Bu yıl " Zeytinde var yılı" olacak !....

Kaynak:Pusula

 


2 Kasım 2013. 14:22
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x