Quinoa Nedir?


quinoa

 

 

Dr. Yasemin Bradley

 

Quinoa en güçlü bitkisel protein olarak nitelendiriliyor!

 
Quinoa bir tahıl. En güçlü bitkisel protein olarak nitelendiriliyor. Tüm aminoasitleri içeriyor; protein gücü etinkine eşit. Ayrıca vücutta sütten daha iyi kullanabilen kalsiyum içeriyor. Günümüzde hâlâ Orta ve Güney Amerika’da halkın önemli bir yiyeceği. Bir zamanlar İnkaların da en önemli yiyeceğiymiş. İnkalar quinoa’yı ‘ana tahıl’ olarak adlandırmışlar.

 
Besin değeri nedir?

 

 

* Eğer filizlendirirseniz besin değeri daha da artıyor. Filizlendirilmiş quinoa’nın protein gücü etinkinden yüksek.

* Proteinden zengin, yağdan fakir, kolesterol yok.

* A , B, C , D,E, K vitaminleri içeriyor.
* Güçlü bir demir kaynağı; kansızlığa birebir.
* Kalsiyumdan zengin; kemik ve dişleri güçlendiriyor.
* Tüm zorunlu aminoasitleri içeriyor.
* Lifi bol; kabızlığa iyi geliyor.
* İçerdiği bitkisl kimyasalların meme kanserine karşı koruyucu olduğu düşünülüyor.
* 100 gramında 372 kalori var.

 
Quinoa nasıl pişiriliyor?

 

 

FairtradeQuinoa_ArMQuinoa taneleri küçük, bulgur sarısı, yassı halkalar şeklinde. Pirinç, bulgur gibi pişiriliyor. Ama onlara göre çok daha hızlı pişen bir tahıl, aynı zamanda piştiğinde çok büyüyor. Tadı çok hoş, kuskusu andırıyor. Eğer paket olarak satın alırsanız genelde üzerinde çeşitli pişirme yöntemleri de yazıyor. Size en sevdiğim tarifi veriyorum:

DİĞER HABERLER
Yurtdışına çıkmak için istenen belgeler neler?

 

 

 

 

 

 

Quinoa pilavı

 

 

Malzemeler:

 

 

* 1 su bardağı quinoa
* 1 küçük avuç kuş üzümü
* 3-4 kuru kayısı (küçük parçalar halinde kesin)
* Yarım demet maydanoz veya dereotu (ince kıyılmış)
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 limonun suyu

 

 

Hazırlanışı:

 

 

Tüm malzemeyi üzerini bir parmak geçecek suyla aynen pilav pişirir gibi pişirin.

 

 
Quinoa salatası

 

 

Malzemeler:

 

 

* Yarım su bardağı quinoa
* 1 demet marul
* 1 demet dereotu
* 1 kırmızı soğan (ince halkalar halinde kesilmiş)
* 2 kereviz sapı
* 1 havuç (rendelenmiş)
* 5-6 kiraz domates
* Limon suyu
* 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

 

 

Hazırlanışı: Quinoa’yı üzerini geçecek suyla haşlayın. Soğuyunca tüm malzemeyle karıştırın.

 

 

Yeterli protein almazsak saçlarımız dökülür

 

 

Protein sudan sonra vücudumuzda en fazla bulunan madde… Tüm vücudumuzda bulunuyor. Cilt, saç ve
tırnaklarımızdaki kollagen ve keratin de proteinden oluşmuştur. Yani yeterli protein almazsak saçlarımız dökülür, tırnaklarımız kırılır!

 

 

İkiye ayrılıyor:

 

 

1) Yapısal protein: Kaslarda, kemiklerde ve bağ dokularında bulunur.

2) Fonksiyonel protein: Hormon, enzim ve anti-bodilerde (hasatalıklara karşı direnci sağlarlar) bulunur.

 

 

DİĞER HABERLER
'Türkiye AB ülkelerinden daha Avrupalı davrandı'

Proteinin yapı taşı aminoasitler. Vücudumuzda kullanılan 20 amino asit var. Bunlardan 8’i vücudumuzda
yapılamaz. Bunlara temel aminoasitler diyoruz. Komple protein kaynağıdırlar. Temel aminoasitler et, kümes
hayvanları, balık, süt, peynir, yumurta, yoğurt, soya fasulyesi ve quinoa’da bulunur. Bu yiyecekler yüksek biyolojik değere sahip. Geri kalan 12 aminoasit ise eksik protein kaynağıdır. Sebze, meyve, baklagiller, tahıllar, quorn (mikoprotein), kahvaltı yiyecekleri (cereal) ve kuruyemişlerde (ceviz-fındık-badem) bulunurlar. Bu yiyecekler düşük biyolojik değere sahipler.

 
Vejetaryenlerin ve kolesterolü düşürmek amacıyla hayvansal proteini azaltan özel diyet programlarına girenlerin
temel aminoasitleri alabilmeleri için değişik birkisel kaynakları karıştırarak yemeleri gerekmektedir.

 

 

İşte komple protein önerileri

 

 

* Baklagiller + pirinç, bulgur, kuskus, makarna, noodle
* Baklagiller + yoğurt
* Baklagiller + pirinç, bulgur, kuskus, makarna, noodle + yoğurt
* Kuru fasulye + pirinç veya kuru fasulye + esmer ekmek
* Peynir + ekmek
* Mercimek + pirinç veya mercimek + bulgur
* Balık + patates
* Kahvaltı yiyecekleri (cereal-müsli) + yoğurt veya süt

 

 

Örneğin; pirinç lysine adlı temel aminoasitten fakirdir. Mercimekte ise triptofan ve methionine azdır. Bu iki
yiyeceğin bileşimi protein değerlerini artırır. Ancak hayvansal kaynaklı yiyeceklerin diyetten tamamen
çıkarılmasının veya çok kısıtlanmasının dezavantajı protein içeriğinden çok B12 ve retinol (hayvansal kaynaklı A vitamini) ve Fe mineralinin alımının önemli oranda sekteye uğramasıdır.

DİĞER HABERLER
Ekmek üreticisine parfüm yasağı

 
Günlük protein ihtiyacımız ne kadar?

 
Kilo başına 1.2 gr. Bebekler ve çocuklar büyümek için daha fazlasına ihtiyaç duyar.

 

 
47 yaşında böyle görünmek için çaba gerekiyor, kesin! Avustralyalı süpermodel Elle MacPherson da bu çabayı
fazlasıyla gösteriyor. Neler mi yapıyormuş, bakalım: Düzenli spor salonuna gidiyor, koşuyor, yoga yapıyor tüm
vatandaşları gibi sörfe düşkün, kışın kayıyor. Vee fazla yemediğini de ekliyor. “Kaliteli yiyecek yiyorum, ama
miktarlara dikkat ediyorum“ diyor. Elle’den bir güzellik reçetesi mi?

 

 

Manuka: ballı rezene çayı…

 

 

*Manuka enzim gücü çok yüksek, iyileştirici gücü olan, danışanlarıma sık önerdiğim bir Yeni Zelanda balı.

 


4 Kasım 2013. 21:01
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x