Her Gün Yeni Bir Gıda Skandalı Yaşanırken, Gıda Mühendisleri İşsizliğe Mahkûm Ediliyor!


541448_468585856587347_246134173_n

 

 

Gıda Mühendisleri Derneği son günlerde artan gıda skandallarını gözönüne alarak bir “Gıda Mühendisleri İstihdam Analizi Anketi” düzenledi.

 
Bu anket ile ilgili olarak Dernek bir açıklama yaptı.Bu açıklamada şu noktalara değinildi;

 

 
Meslektaşlarımızın son yıllarda istihdam sıkıntısı yaşadığı ve her geçen gün bu sıkıntıların artış gösterdiğinin farkında olmamıza rağmen sıkıntının boyutları, nedenleri konusunda net bilgiye sahip değildik. Dolayısıyla;

 
Sıkıntıların tanımlarının net yapılması,
Somut verilere dayandırılması,
Tespitlerin doğru yapılması

 
Sıkıntıların çözümü için en uygun adımın atılması noktasında belirleyici olması amacıylahazırladığımız Gıda Mühendisleri İstihdam Analizi Anketi’ni düzenledik. 500 Gıda Mühendisinin katılımıyla gerçekleşen ankette çok çarpıcı sonuçlara vardık. Ankette, gıda mühendislerine çalışıp çalışmadığı, hangi sektörde çalıştığı, ne kadar maaş aldığı, ne kadar sürede iş bulduğu, İstihdamı zorunlu personel olarak çalışıp çalışmadığı, mesleki şartlardan memnuniyet durumu, mesleki sıkıntıların kaynağı gibi konularla ilgili sorular yöneltildi.

 
Yaşanan istihdam sıkıntıları sebebiyle yaptığımız ankette en çarpıcı sonuç meslektaşlarımızın % 31’inin yani her 3 gıda mühendisinden birinin çalışmıyor olması.

 
Diğer çarpıcı bir sonuç ise, 4 yıl gıda alanında uzmanlık eğitimi almış, gıda işletmelerinde her türlü görevi yerine getiren, işletmeye önemli pozitif katkılar sağlayan, gıda sektörü için büyük bir öneme sahip olan gıda mühendislerinin bu öneminin ve değerinin maaşlara yansımadığını gördük.

 
Ankette ortaya çıkan diğer bir çarpıcı sonuç ise İstihdamı zorunlu personel olarak görev yapan gıda mühendislerinin almış oldukları maaş aralıklarında. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı kanunu hükümlerince ilgili gıda işletmeleri İstihdamı Zorunlu Personel çalıştırmak zorundadır. Bu görevde çalışan gıda mühendisleri, tabi oldukları 5996 sayılı yasa ile ağır bir sorumluluğun ve yükümlülüğün altına girmektedir, bu sebeple maaşların belirlenmesinde ise özel bir yöntem takip edilmekte, işverenin inisiyatifine bırakılmamakta ve kamuda çalışan 8/1 derecesindeki mühendisin maaşı dikkate alınarak Gıda Mühendisleri Odasının belirlediği taban ücretinden düşük olmaması şeklinde belirlenmektedir. İZP olarak çalışan gıda mühendisleri işverenle belirlenen taban ücret olan(2013 için) 2700 TL ücret ile noter onaylı sözleşme imzalamaktadır. İşte bu noktada ortaya çarpıcı bir sonuç ortaya çıkıyor, noter onaylı sözleşme imzalandığı ve taban ücret belli olduğu halde her 10 İZP olarak görev yapan gıda mühendisinden sadece 1’i sözleşmesinde yazan ücreti alabilmekte, % 70’i 1750 TL altında ücret almaktadır.

 
Her 4 gıda mühendisinden sadece 1’i mesleki şartlardan memnun değilken, ankete katılanların neredeyse tamamı yaşanan sıkıntıların kaynağı olarak Bakanlıkça yapılan adaletsiz istihdam politikaları ve mevzuatlar olarak görmektedir.

 

DİĞER HABERLER
Namet'e Helal Sertifikası Verildi

 

Ülkemizde gıda sektörünün gelişmesinde ve büyümesinde, halk sağlığının korunmasında ve toplumun güvenli gıdaya ulaşmasında hayati bir öneme sahip olan gıda mühendislerinin bu tür sıkıntılara maruz kalması sorgulanması gereken acı bir durum olarak karşımızda durmaktadır. Her gün yeni bir toplu gıda zehirlenmesinin yaşandığı, yasal mevzuatlara rağmen taklit ve tağşişin önüne geçilemediği, salt manada gıda terörünün sessiz sedasız insanımızı zehirlediği bir ortamda atılan yanlış adımlarla gıda mühendislerinin işsizliğe ve düşük maaşlara mahkum edilmesi araştırılması ve irdelenmesi gereken bir konudur.

 

 

Biz Gıda Mühendisleri Derneği olarak, güzel Ülkemizin her gün yeni bir gıda terörü haberiyle karşı karşıya kalmasını, bu gündemle meşgul olmasını üzüntüyle karşılamaktayız. Gıda mühendisliğine önem veren gıda işletmelerinde meslektaşlarımızın imza atmış olduğu güzel hizmetler bize umut ışığı aşılamakta ve gereken önem verildiği ve mesleğin önündeki sıkıntılar aşıldığı takdirde güzel Ülkemize hizmet edecek binlerce gıda mühendisinin hizmet aşkıyla hazır olduğu bilinci ve inancındayız.

 

 

Yapmış olduğumuz ankette ortaya çıkan acı sonuç, mesleğimize olan inancımızda en ufak yıpranmaya mahal vermeden, bu mesleğin öneminin ve gerekliliğinin anlaşılması ve hak ettiği konuma gelmesi adına taşıdığımız mücadele kararlılığını perçinleyecektir.

 

DİĞER HABERLER
Ayran'ın 'tozunu' çıkardılar!

 

Gıda Mühendisleri Derneği olarak,kurulduğumuz günden bu güne dek bu yapıcı adımlar attık ve sorunların çözümü için girişimlerde bulunduk, bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla devam edecek, bu anket sonuçlarını başta GTHB, Maliye ve Çalışma Bakanlarına , bütün Milletvekillerine, sorunların çözümünde sonuç alabileceğimiz ilgili bütün kurum ve kuruluşların yetkililerine, Üniversite Hocalarımıza ve ÖZELLİKLE
BAŞBAKAN SN. RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A Ulaştırarak çözüm için hızlı adımlar atmaya, yaşanan sıkıntılı süreci en kısa sürede çözmeye gayret edeceğiz.


5 Kasım 2013. 16:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x