Leoparın otopsi raporu tamamlandı


Çobanlar tarafından öldürülen leoparın otopsi raporu tamamlandı.

 

279087Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Yalçın, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde 4 gün önce koyun otlatan çobanlar tarafından silahla vurularak öldürülen leopar ile ilgili çalışmaların tamamlandığını söyledi.

 

 

 

KÖKENİ ARAŞTIRILACAK

 

Yalçın, “Leopar 4 gün önce laboratuvarımıza getirildi. İncelemeye alındı. Ve ilk incelemede Anadolu leoparı olabileceğini değerlendirdik. Detaylı testler için doku örnekleri alındı. Kökeninin nereden olduğunu anlamamız açısından bunu yaptık. Alınan numuneler hem TÜBİTAK’a gönderildi hem de fakültemiz laboratuvarında incelemeye alındı. Bunun sonunda hayvanın kökeni büyük ihtimalle anlaşılacak.” dedi.

 

İDDİA YALANLANDI

 

Leoparın otopsisinin tamamlandığını ve rapor haline getirildiğini anlatan Yalçın, yapılan dış incelemede leoparın ensesine isabet eden saçma kurşunuyla öldürüldüğünün tespit edildiğini kaydetti. Leoparın daha önce kurşunla vurulduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

 

Yalçın, “Hayvanın daha farklı yerlerinde sol göğüs duvarı bölgesi, sağ dirsek eklemi, sol arka bilek bölgesinde, göğüs boşluğu ve akciğerlerde de saçma atan silahla yaralamaya bağlı kanamalar tespit edildi. Sonuç olarak hayvanın ateşli silah yaralamasına bağlı olarak iç kanamadan öldüğü tespit edildi. Bu raporlar ilgili birimlerimiz tarafından hazırlandı ve ilgili kurumlara gönderildi. ” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Yaban Koyunları Sayıldı

 

Yalçın, hayvanın türü ve kökeni konusunda detaylı testlerden sonra anlaşılacağını belirterek “Muhtemelen bu bölgeden ya da İran bölgesin olduğunu düşünüyoruz. Zaten 2 leopar türün de genetik olarak birbirine çok yakın olduğunu biliyoruz. DNA testinden sonra daha net bir şeyler söyleyebileceğiz.” şeklinde konuştu.

 

İÇ DOLDURULACAK

 

İçi doldurulacak olan “Anadolu Leopar“ı  gerçeğe en yakın bir şekilde halkın görmeleri için sergilenecek.

 

 

SON LEOPAR BEYPAZARI’NDA GÖRÜLDÜ

 

 

Son Anadolu leoparı 1974’te Ankara’nın Beypazarı ilçesinde görülmüştü. Diyarbakır’da yaşanana benzer bir olay yaklaşık 40 yıl önce Bağözü köyünde yaşanmıştı. Bir kadına saldıran leopar köylüler tarafından vurulmuştu.

 

 

Son Anadolu leoparını vuran kişinin oğlu olan Zekeriya Çalışkan, o anları anlattı. Çalışkan, “Birkaç kurşun atıldıktan sonra en son burada öldü. Panterin vurulduğu yer burası. Buradan aldık götürdük. Diyebilirim ki yani 6-7 tane kurşun delip delip geçmiş. Yani korucu mavzeriyle atmış babam iyi avcıydı. Köy meydanına getirilen leoparı görmek isteyen vatandaşlar, adam başı 2 buçuk lira para ödedi. Toplanan parayla ilçenin hastanesine röntgen cihazı alındı. Sonra devreye yetkililer girdi” dedi.

 

 

Leopar’ın vurulmasının ardından Maden Tetkik Arama’nın haberinin olduğu ve hayvanın postunu 5 bin liraya satın aldığını söyleyen Çalışkan, “Parayla köy odasını yaptırdık düzenledik. Leoparın kürkü içi doldurulduktan sonra Ankara’daki Tabiat Tarihi müzesine konuldu” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
9 Yıl, 500.000 Analiz!

.


6 Kasım 2013. 16:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x