“Domuz Yağı” Söylentisi Haburu Kilitledi


haburda-40-kilometre-tir-kuyrugu-sirnak-haberleri-_841969_340_226

 

Irak’a yapılan ihracatı baltalamak isteyen bazı grupların gıda ürünlerinde “Domuz yağı kullanılıyor” söylentisi Habur Sınır Kapısı’nda 100 kilometrelik kuyruk oluşturdu.

 

İhracata darbe vuruyorlar

 

Saadet Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Sübet Çiçek, Habur’da şu anda 750 milyon dolarlık Türk malının
bekletildiğini söyledi. Çiçek, yaşanan sıkıntıyla ilgili şunları söyledi: “Olay tamamen Bağdat yönetiminin, Türk mallarına karşı düşmanca tutumundan kaynaklanıyor. Ürünlerimizde domuz yağı olduğu iddia ediyorlar. Biz bu ürünleri ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın 65 ülkesine ihraç ediyoruz.

 

Türk ihracatına darbe vurmak için yapılan bir oyun bu. Şu anda bizim 27 TIR’ımız kuyrukta bekliyor. Kuyruk Cizre’ye ulaşmış durumda.

 

 

habur-sinir-kapisi-nda-tir-kuyrugu-olustu-sof-4023161_oYan kesiciler, hırsızlar burada cirit atıyor. 1 milyar dolara yakın ihracat kaybımız var. Sadece bizim firmamızın 650 ton malı sınırda TIR kuyruğunda. Şu anda Türk firmalarının sınırda bekleyen mallarının değeri 750 milyon dolar. TIR’lar 18 gündür hareket etmiyor. Bu siyasi oyunların bitmesi adına Başbakanımız Sayın Tayyip Erdoğan’ın harekete geçmesini bekliyoruz.”

 

 

 

 

750 milyon dolarlık mal kuyrukta

Irak’a şekerleme ürünleri ihracatı yapan Türk firmalarının malları günlerdir Habur sınır kapısında bekletiliyor. Yetkililer, Irak merkezi hükümetinin Türkiye’ye düşmanca yaklaştığını belirtiyor.

DİĞER HABERLER
COVID-19 gıda ve içecek sektöründe dış ticareti nasıl etkiledi?

 
Irak’a ve bölge ülkelerine ihracat yapan Türk firmaları sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Çikolata ve
şekerleme ürünleri ihracatı yapan firmaların yetkilileri, TIR’ların günlerdir Habur sınır kapısında bekletildiğini, bunun da Türk ekonomisine ve ihracata büyük darbe vurduğunu söyledi.

 
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, “ Irak’a şekerleme ürünleri ihracatı yapan firmalarımız şu günlerde oldukça zor bir durum içinde. İşin siyasi olduğunu düşünüyorum. Türk ekonomisini baltalamak istiyorlar. Bu işten Türkiye’nin ihracatı zarar görüyor. Başta İsrail olmak üzere Mısır’la ve Irak’la ciddi sorunlar yaşıyoruz. Sadece 1 firmanın 100 TIR’ı Habur’da günlerdir bekletiliyor. Bu durumun acilen çözülmesi gerekiyor” dedi.
“Tam sezonda bizi baltalıyorlar”

 

Elvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Habur’dan normalde günde 2 bin TIR geçerken şuan sadece 800 TIR geçebiliyor. Türkiye’nin zararı çok büyük. Irak tarafında mal yok ama malları çekemiyorlar. Diğer yandan buradan yüklemelerimiz devam ediyor. Sezonda baltalanıyoruz. Bu iş bu hafta çözülse 15 günlük satış kaybı yaşamış oluruz. Ama çözülmezse iş sıkıntılı boyutlara ulaşacak. Şu anda aldığımız bilgiye göre Habur’da 100 kilometre TIR kuyruğu oluşmuş.”

 

DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Myanmar'da yaşananları şiddetli bir şekilde kınıyoruz

9 Kasım 2013. 09:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x