“Salla Oltayı Al Balığı Devri Bitti…..!


56E4A0A256E46159

 

Hobi amaçlı balık tutmak isteyenler artık Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izin alacak.

 
İzin almayana 200 lira ceza kesilecek.

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkçılara ve balıkçı teknelerine yönelik kuralların sil baştan belirlendiği “Su Ürünleri Kanun Tasarısını” tamamladı. Tasarıya göre, 18-60 yaş arasındaki kişilerin spor veya dinlenme amaçlı balık avcılıkları Bakanlık iznine bağlanacak.

 

HOBİ İÇİN BİLE OLSA İZİN ŞART

 

Sabah Gazetesi’nin haberine göre gölde, deniz kenarında oltayla ya da kayık ve teknelerle hobi
amaçlı balık tutanlar önce Bakanlıktan izin alacak. Bunu ihlal edenler 200 lira para cezasına
çarptırılacak.

 

Yani yeni düzenlemeyle Boğaz’da, Haliç’te oltayla balık tutanlar da Bakanlık’tan izin belgesi almak zorunda kalacak.

 

BÖYLE ŞEY Mİ OLUR?

 

Uzman görüşlerinin alınmasının ardından son şekli verilerek Meclis’e gönderilecek olan “Su Ürünleri Kanun Tasarısı Taslağı”ndaki söz konusu madde için net bir sınır çizilmesi gerektiğini ifade eden Amatör Olta Balıkçıları Derneği’nde (RastgeleDer) Kahraman Melek, aksi takdirde kapsamının çok geniş olacağını söyledi. Melek, şunları dile getirdi: “Bu tip bir belge özellikle iç sular için çok önemli. 

Ama eğitim karşılığı verilmesi gereken belgenin bir tür ticari kazanç kapısına dönüştürülmemesi gerektiğini düşünüyorum.”

 

BELGEYİ ALMAK DA KOLAY DEĞİL

DİĞER HABERLER
Kümes Hayvancılığı Üretimi, Ekim 2014

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın getireceği yeni kanun tasarısında dinlenme ve spor amaçlı balıkçılık yapacak kişilere verilecek izin belgesi, belli bir süre eğitim karşılığında olacak. Temel balıkçılık eğitimini alacak kişiler, izin belgesi ile istedikleri yerde avcılık yapabilecek. Bakanlık bürokratlarından edinilen bilgiye göre, düzenlemenin esas amacı balık türlerinin kayıt altına alınması ve korunmasını sağlamak. Bakanlık belge ve eğitimlerin içeriğini ayrı bir yönetmelikle düzenleyecek.

 

CEZA YAĞACAK
DİPLOMALI BALIKÇI DÖNEMİ: Gemi sahiplerinin en az ön lisans düzeyinde eğitim almış personeli gözlemci olarak istihdam etmesi zorunlu olacak.

 

ELEKTRONİK KAYIT CİHAZI GELİYOR: Su ürünleri avcılığı yapanların av faaliyetleri ve avladıkları su ürünlerine ilişkin kayıt defteri veya elektronik kayıt cihazını bulundurma, doldurma zorunluluğu getirilecek.

 

SPOR AMAÇLI AVCILIĞA İZİN ZORUNLULUĞU: Dinlenme ve spor amaçlı su ürünleri avcılığı
yapacak olan 18-60 yaş arasındaki kişiler Bakanlıktan izin almak zorunda olacak.

 

ELEKTROŞOKLA AVLAMAK YASAK: Elektrik şoku yöntemi ile avcılık da tamamen yasaklanırken, her türlü patlayıcı, zehirleyici uyuşturucu maddeler ve sönmemiş kireç de balık avcılığında kullanılamayacak.

 

TİCARİ AVCILIK İÇİN KİRALAMA İZNİ ALINACAK: Van Gölü hariç iç sularda ticari su ürünleri avcılığı veya dalyan kurarak ticari su ürünleri avcılığı yapılabilmesi için kiralama yapmak suretiyle izin alınacak.

DİĞER HABERLER
Rekabet Kurulu onay verdi, Banvit artık Brezilyalı!

 

KURALA UYMAYAN BALIKÇIYA 100 BİN LİRA CEZA: – Su ürünleri ile yaşam alanlarını kurutarak bu alanları doldurana 100 bin liraya kadar para cezası verilecek. – İç sularda izinsiz ticari su ürünleri avcılığı yapanlara 5 bin lira, denizlerde ticari su ürünleri avcılığı yapanlara ise 20 bin lira idari para cezası verilecek. – Ticari olmayan dinlenme ve spor amaçlı su ürünleri avcılığı yapanlara 200 lira idari para cezası verilecek.

 

İNGİLTERE VE ABD’DE OLTA LİSANSI VAR
Olta ile yapılan hobi balıkçılığına ilişkin yurtdışında da sert düzenlemeler bulunuyor. İngiltere ve Kuzey İrlanda’da 12 yaş altı çocuklar için bedava lisans edinebilirken, 12-18 yaş arası gençler 5 pound (15 TL) karşılığında lisans alması gerekiyor. Yetişkinlerin ise göç etmeyen balık ve deniz ürünleri avlamak amacıyla gereken lisansı almak için yılda 27 pound (81 TL), göç eden balık ve deniz ürünlerini avlamak için de 72 pound (216 TL) ödemesi koşulu var. ABD’de ise eyaletlere göre değişiklik göstermekle birlikte lisansız bir şekilde olta ile hobi balıkçılığı yapmak yasak. Ülkede 16 yaş altına bedava lisans verilirken, 16-17 yaşlarında olanlardan ise yıllık 5 dolar (10 TL) alınarak lisans temin ediliyor. Yetişkinlerin ise yılda 22 dolar (44 TL) ödemesi gerekiyor.

DİĞER HABERLER
Çobanlığın yok olmasını önleyeceğiz

12 Kasım 2013. 10:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x