Bakanlık leoparı öldüren kişiye 434 lira ceza kesti


280875

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturma tamamlandı.

 
Geçtiğimiz hafta Diyarbakır Çınar ilçesinde cinsi tükenmekte olan leopar, iddiaya göre, Mehmet Kaplan ile Kasım Kaplan adlı çobanlara saldırması üzerine öldürüldü. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Diyarbakır’da çobanlara saldırdığı gerekçesiyle öldürülen leoparla ilgili olarak bölgeye iki kişilik uzman ekip gönderdi.

 

 

Ekip, öncelikli olarak leoparın saldırdığı için mi, yoksa kaçak av nedeniyle mi öldürüldüğünü araştırdı. Bakanlık çalışma kapsamında ilgili idari soruşturmayı tamamladı. Söz konusu olay sonrası tutulan tutanaklar ve hastane raporlarını inceleyen bakanlık, leoparın kasıtlı olarak öldürülmediği sonucuna vardı. Bu sonucu dikkate alan bakanlık, hayvanı vuran Mahmut Kaplan hakkında 2013-2014 Merkezi Av Komisyonu kararları ile Av ve Yaban Hayvanlarının Korunması, Zararlarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında önetmelik uyarınca ‘koruma amaçlı av tüfeği belgesi almamak’ ve ‘tek kurşun fişek yerine şevrotin fişek kullanmaktan’ dolayı idari para cezası verdi.

 

Kara Avcılığı kanununun 6-3. Maddesi Merkez Av Komisyonu kararına aykırı olarak Mahmut Kaplan’ın tüfeğinde tek kurşun bulundurması gerekirken 9’lu fişek bulundurmaktan dolayı 217 lira para cezası kesildi. Kaplan’a ayrıca Av ve Yaban Hayvanlarının Korunması, Zararlarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin 57. maddesine göre koruma amaçlı av tüfeği taşıma belgesi alması gerekirken Diyarbakır İl Şube Müdürlüğü’nden almamış olmasından dolayı da 217 lira idari para cezası verildi. Kaplan’a toplam 434 lira idari para cezası kesildi.

DİĞER HABERLER
Asgari Ücret Tarifesi Belirleme Toplantısı

 

 

Bölgede yaşayan vatandaşların leopar görmeleri durumunda merkez ve taşra teşkilatları ile irtibata geçmeleri konusunda uyarılarda bulunan bakanlık yetkilileri, “Ülkemizde biyolojik çeşitliliği açısından son derece önemli bu türümüzü koruma çalışmalarına katkı açısından vatandaşların katkıları büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre dünyada 37 biyoçeşitlik coğrafi bölge ülkemizde ise her biri kendi içinde endemik türlere sahip 3 biyocoğrafik bölge bulunuyor.Bu bölgelerde bugüne kadar tespit edilen 717 yaban hayvanı türü yaşıyor. Bu türlerin 506’sı Bakanlık tarafından koruma altında bulunuyor.

 

 

Bakanlık 146 türü av hayvanı olarak belirledi. Bunun 107’si Merkez Av Komisyonunca koruma altına alınarak, avı yasaklandı. Bakanlık verilerine göre avlanmasına izin verilen 7’si memeli, 31’i de kanatlı olmak üzere 38 tür bulunuyor.
Editörün Notu: Ateş etmeselerdi de çoban hayatını kaybetseydi Basanlık Tazminat ödeyecek miydi?


12 Kasım 2013. 10:22
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x