Hayvancılığımızı Adım Adım Batırdık…!


Son zamanlarda meydana gelen “Kırmızı Et” krizininin kaynağı olarak 1986 yılını milat olarak gösterebiliriz.Bugün ortaya çıkan krizi yaratmak için birçok kesim adeta el ele  vererek Türk hayvancılık sektörünün felç olmuş  hale gelmesine neden oldular.Türkiye’deki kırmızı et krizinin bu duruma nasıl geldiğini sorgularsak,sorunun 3 bölüm halinde geliştiğine şahit oluruz.

1986   YILINA KADAR SORUN YOK

Birinci Bölüm: Türk hayvancılık sektöründe 1986 yılına kadar herhangi bir sorunun olmadığını görürüz.1986 yılından sorna çıkmaya başlayan Güneydoğu olayları, köylerin bazı bölgelerde boşaltılması ve üreticilerin şehir merkezlerine zorunlu göçü et krizinin başlangıcı olarak kabul edilebilinir.Bu olaylardan sonra baş gösteren hayvan azalmalarının en büyük etkenlerinden biri bölgede yapılan her türlü kaçakçılığın bedellerinin canlı hayvan verilerek bu yolla yurt dışına çıkarılmasıdır.Bu durumun sonunda devrin başbakanı Turgut Özal hükümetinin aldığı bir kararla ilk kez canlı hayvan ve dondurulmuş et ithaline izin verildi.Burada hükümetin aldığı karar günü kurtarmaktan başka bir işe yaramadı.Zira damızlık hayvan itlal edilseydi bir kaç yıl sonunda krizin çıkması önlenebilirdi.

30-40 YILLIK DONMUŞ ETLER TÜRKİYE’DE

Turgut Özal hükümetinin aldığı bir kararla ithal kırmızı et’in yolu açılıyor ve ülkemiz dondurulmuş ithal et ile ilk kez tanışıyor.Bu ithalatın ilki, ikinci dünya savaşı sırasında Almanya tarafından dondurulmuş olarak stoklanmış etler oluyor.Bu etlerin bir bölümü yine stoklardan süt tozu ile birlikte Türkiye’ye hibe olarak verildiği biliniyor.Almanya ile birlikte yine 30-40 yıllık stoklanmış donmuş et Arjantin’den de getirilmeye başlıyor. Getirilen etlerin de ne eti olduğu kesin olarak bilinmiyor.Çünkü sivil toplum kuruluşlarının sesi bugünkü gibi çıkmıyor ve şimdi yapılan testlerden de geçmiyor.

EN BÜYÜK KRİZ 2001

Türkiye’nin 86 milyar sadece bankaların batırdığı bir büyük kriz ile tanıştığı 2001 yılında hayvancılık sektörü büyük bir darbe alıyor.Hayvan beslemesinin yüzde 70 oranında girdisini teşkil eden yem fiyatlarının büyük oranda zamlanması neticesinde üreticiler kasaplık hayvanlarını keserken,250 liraya(şimdiki 25 kuruşa) düşen süt fiyatları nedeniyle ineklerin de kesilmesi sonucu hayvancılık sektörümüz büyük deprem geçirdi.

2008 KRİZİ ÜÇÜNCÜ DARBE OLDU

2008 yılı krizi de hayvancılığımızın bitmesine neden olan krizlerin üçüncüsüydü.Bu yılda da yem fiyatlarının büyük oranda yükselmesi neticesinde üreticiler hayvanlarını elden çıkararak kasaplara verdiler.

DİĞER HABERLER
‘Tavukçuluk Zor Günler Yaşıyor’

Bu yılda süt fiyatları büyük oranda düştü ve inekler de kasaplık yapılarak kesime gönderildiler.Bu devrede uzmanların yaptığı hesaplara göre 850 bin ile 1 milyon ikiyüzellibin hayvan kasaplara gönderilerek kesildi.2008 yılında da besilik damızlık hayvan yerine kasaplık hayvan ithal edilerek tüketicilere sunuldu.

Son geldiğimiz noktada da binlerce ton ihale yapılarak kırmızı et ithal edildi.Yapılan bütün planlar tutmadı.Hayvancılık sektörümüzde bir çok kişinin anlamadığı bir eksiklik var ama ne?Çünkü her ekonominin türlü enstrümanı kullanılarak önlem alınmak istendi ama olmadı.

Çünkü hayvancılık sektörümüzde iyi şeylerin de olduğu bir gerçek.Örneğin;Hükümetten ayrı olarak Ziraat Bankası Projeleri devrede.Her isteyen üreticiye 70-100 bin lira kredi sıfır faizle 7 yıl vadeli ve bunun 2 yılı ödemesiz olarak veriliyor.

Bir çok kişinin ve uzmanın birleştiği bir nokta var o da, sektördeki aracıların bu krize neden olduğu bir gerçek.İşletmelerin sayısı   16-19 bin  arasında değişiyor.Bunlardan mal toplayan 10 bin civarında işletmenin olduğu belirtiliyor.

KAÇAKCILARA PARA YERİNE CANLI HAYVAN

Hayvancılığımıza darbe vuran en büyük etkenlerden birisi de sınırlarımızda uyuşturucu dahil her türlü kaçakçılıkta para yerine canlı hayvan verildi.Bu sistemin hala geçerli olduğu söyleniyor.Hayvancılığımızın nasıl bu hale geldiğini anlamış oluyoruz.

KÜPELEME KOMEDİSİ

Hayvan sayımızın belirlenmesi ve sağlıklarının kontrolü için küpeleme kampanyasının yapıldığını biliyoruz.Bu küpeleme sırasında ithali olmayan hint ineklerinin bile Türkiye’ye girdiğine ve küpelendiğine de şahit olduk.Bu küpelemeler sırasında üreticilerin Tarım İl Müdürlüğünden ellerindeki hayvanlar kadar toptan küpe aldıklarını öğreniyoruz.İlgililer itiraz etse de, Hint ineklerindeki küpelerle bu iddianın doğru olduğu ortaya çıkıyor.

Elden birşey gelmiyor…Son zamanda her türlü meslek sahibinin de ithalat izni aldığına şahit oluyoruz.Neden atalarımız ”Bindik bir alamete,gidiyoruz kıyamete.”demişler ki?

İTHAL EDİLMESİN DE MİLLET KAÇA ET YESİN?

Son zamanlarda bütün sivil toplum örgütleri ithal ete karşı tavır koyuyorlar.Bu yapılan açıklamaları doğru bulduğumuzu da belirtelim.Bu karar tamam da kırmızı et yok,ithalat yapılmazsa tüketici 100 liraya et yiyecek buna bir çare nasıl bulunacak? Olacakları merak  etmiyor musunuz? Hastalığın teşhisi tamam da ,tedavisi  için neler yapmalıyız acaba?Et ithalatına karşı çıkan kuruluşların bunun çaresini de, yani halkın da ucuz et yemesi için ne gibi uygulamaların gündeme gelmesini de  dile getirmeleri gerekiyor.

DİĞER HABERLER
İnekleri robotlar sağıyor

SPEKÜLATÖRLER PİRİNÇTE DE

AYNI UYGULAMAYI YAPACAKLARDI

Halkın gıdası ile oynamayı adet haline getiren spekülatörler pirinç için de aynı oyunu oynayacaklardı fakat kısa sureli bir ithalat oyunları bozdu ve pirinç fiyatları hemen geriledi.Pirinçte olan bu uygulamanın kırmızı ette neden olmayacağını birilerinin mantık çerçevesinde tüketicilere ve sektöre anlatması gerekir.

NÜFUS ARTIYOR, HAYVAN SAYISI GERİLİYOR.

TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre 2008 yılında büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1,6 azalarak, 11 milyona düştü. Koyun sayısının yüzde 6 azalarak 24 milyon baş, keçi sayısının ise yüzde 11 azalarak 6 milyon baş olduğu  bildirildi. Kümes hayvanları tavuk ve ördek sayısı 2008 yılı sonu itibariyle bir önceki yıla göre yüzde 9 ve yüzde 2,5 oranında azalırken, hindi sayısı yüzde 20 ve kaz sayısı da yüzde 4 oranında artış gösterdi  2008 de kırmızı et üretimi yüzde 16 oranında azalarak  482 bin ton oldu.  Süt üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,7 azalarak, 12 milyon  ton   olarak gerçekleşti. Bu miktarın yüzde 92 sini inek sütü, yüzde 6 sını koyun sütü, yüzde 2 sini keçi sütü oluşturdu. Beyaz et üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak 1 milyon ton oldu. Bu miktarın yüzde 97 si tavuk eti, yüzde 3 ü hindi eti oldu. yumurta üretimi 2008 yılında 2007’ye göre yüzde 4 lük bir artış göstererek, yaklaşık 13 milyar  oldu..
Yaklaşan Kurban bayramında yine  2 milyon civarında hayvan boğazlanacak…* Arap/kameri takvimine göre kutlanan Dini bayramların mevsimlere göre sürekli değişen zamanının dengeli biyolojik döngüyle uyumlu olmaması ve kitle halinde hayvanların boğazlanması hayvan populasyonunda onarımı mümkün olmayan yıkımlara yol açmaktadır.. Son bir yılda kırmızı et üretimi  %16 azalmış durumda.. nüfus artışı %1,5 civarında olduğuna göre demektir ki hayvan katliamı çok büyük boyutlardadır.. Umarız islam dinini yorumlayanlar  KURBAN kavramının ARMAĞAN olduğunu hatırlayarak, kanlı ritüeller yerine, dini vecibelerin daha nezih bir üslupla, kansız eda edilmesine önayak olurlar…æ
* Edirneden Karsa kadar olan yolun 6 katı  uzun bir yol düşünün.. işte böyle 10 bin km. uzunluktaki bir yol üzerinde, her 5 metrede bir hayvan boğazlanacak demektir..Yukardaki verilere göre, Türkiyede adam başı günde yarım yumurta, 20 g et  ve 200 g süt düşmektedir..
Türkiye’de sığır, koyun, keçi, manda sayısı
Kaynak: TÜİK

Yıllar         milyon        milyon        hayvan sayısı
——————————————————————-
1970           71,4                  35,8                    2,00
1980           84,6                  45,4                    1,86
1990           63,3                  56,3                    1,12
1995           54,9                  62,0                    0,89
2000           46,6                  67,9                    0,69
2005           42,5                  73,8                    0,58
2008           40,5                  77,3                    0,52
2010           39,7                  79,6                    0,50
yani,  kişi başına hayvan sayısı 0,5 in altına, 1970 lerdeki değerinin dörtte birine düşmüştür.. Emperyalizmin bir ülkenin ekonomisini kırk yılda nasıl çökerttiğine tipik bir örnektir..
Bugün ABD de 1 kg. et 5 dolar, AB de 1 kg. et 10 dolar, Türkiyede ise 15 dolar !


3 Kasım 2010. 20:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x