GDO’lu Amerikan mısırı tartışılıyor


 
AB Komisyonu genetiği değiştirilmiş yeni bir mısır türünün ekimine izin verilmesi önerisinde bulundu. Ancak bazı AB üyesi ülkeler bu plana sıcak bakmıyor.

aafgf

 
Avrupa’nın tartıştığı yeni GDO’lu mısır çeşidi Amerikan tohum ve tarım kimyasalları şirketi Pioneer DuPont tarafından üretildi. Şirket, AB’ye de satış yapabilmek için 2001 yılında AB Komisyonu’na başvurdu, ancak dosya bir kuruldan öbürüne aktarıldı. Şirketin şikâyeti üzerine AB yargı birimleri, GDO’lu bu mısır türü hakkındaki kararını geciktirerek AB hukukunu ihlâl ettiğine karar verdi. Şimdi Avrupa 1507 koduyla tanımlanan Amerikan mısırı hakkında karara varmak istiyor.

 

 

Yetenekli mısır

 

 

Söz konusu GDO’lu mısır çeşidinin, haşerelere karşı dayanıklı ve glifosinat amonyum içeren herbisitlere (bitki ilaçları) toleranslı olduğu belirtiliyor. Üretici şirketin basın sözcüsü Jozsef Mate’ya göre, bu mısır tohumu verimli mahsul almanın anahtarı. Mısır kurdunun ekinin tümüne zarar verdiği tarlalar olduğuna dikkat çeken Mate, ciddi boyutta haşere sorunu yaşanan İspanya gibi ülkeler için bir çözüm olduğunu söylüyor. Pioneer DuPont firması genetiği değiştirilmiş mısırın Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu yapılan yedi testi geçtiğini belirtiyor.

 

 

 

 ‘GDO’suz gıda yalan mı?’

 

DİĞER HABERLER
Çöpten yiyecek almak 'Hırsızlık' sayıldı

 

 

AB Komisyonu, gıda maddelerinde gen teknolojisi kullanımına ‘sıfır tolerans’ politikasını gevşetmek istiyor. Almanya ise bu plana karşı çıkıyor.

 

 
Çevre koruma örgütü Greenpeace ise Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu‘nun (EFSA) testlerinin yeterli olmadığını savunuyor. Greenpeace’in AB tarım uzmanı Marco Contiero, genetiği değiştirilmiş ürünlerin güvenli olduğu konusunda bilim adamlarının farklı görüşte olduğunu şu sözlerle hatırlatıyor: “ Genetik modifikasyon teknolojileri henüz son aşamasına gelmedi. Olası sonuçları hakkında çok az bilgimiz var. Genetiği değiştirilmiş ürünlerin insanlar üzerindeki kısa ya da uzun dönemli etkisini inceleyen bir araştırma henüz yapılmadı.“

 

 
Ziraatçiler farklı görüşte

 

 
Fransa, Avusturya ve Polonya bu mısrı tohumunun ekimine izin verilmesine karşı çıkıyor. İngiltere, İspanya ve İsveç’te ise bu mısıra destek artıyor. “Farmers Weekly“ dergisinin yaptığı araştırmaya göre İngiliz çiftçilerin yüzde 60’sı yasak olmasa genetiği değiştirilmiş ürün yetiştireceklerini söyledi.

 

 
Pioneer DuPont firması sözcüsü Jozsef Mate, Avrupa Birliği’nde yetiştirilmesi yasak olan genetiği değiştirilmiş ürünlerin ithal edildiği yönünde de Avrupa’nın tutumunu eleştiriyor.
© Deutsche Welle Türkçe
Carla Bleiker / Deniz Eğilmez


14 Kasım 2013. 16:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x