Rusya 3 Gümrük Kapısı Daha Açtı


rian_02272266.hr.en

 

 

Rusya, Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) sistemine hizmet verecek üç yeni gümrük kapısı açtı.

 

 

Aynı zamanda bürokratik kolaylıklardan, vergi avantajı ve Eximbank kredisine kadar Türk ihracatçılara avantaj sağlanacak

 

 

Rusya’ya yapılan ihracatta Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) uygulamasına yepyeni fırsatlar sunuluyor. BGH sistemine hizmet verecek üç yeni gümrük kapısının yanı sıra, bürokratik kolaylıktan vergi avantajına ve Eximbank kredisine kadar bir dizi avantaj Türk ihracatçının hizmetine sunuluyor.

 

 

Rusya Federasyonu Gümrük Servisi Başkanı Andrey Belyaninov ve T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız’ın imzaladığı protokol ile uygulama 15 Kasım’da resmen başladı. Sistem iki ülke arasındaki ticarete hız kazandırırken, bavul ticareti başta olmak üzere, kayıtdışı ihracatın kayıtaltına alınmasını amaçlıyor.

 

 

Yapılan görüşmeler sonucu, BGH sistemine hizmet veren Moskova Vnukovo Havalimanı’na ek olarak, farklı taşıma modlarına imkan sağlayacak şekilde yeni gümrük kapıları da açılıyor.

 

 

Buna göre, denizyolu ile yapılan ihracata Rusya’nın Karadeniz kıyısında bulunan Tuapse Limanı Gümrük İdaresi ile karayolu ile batıdan gelen eşya için Ukrayna sınırındaki, Triyebortniye Sınır Kapısı, çok yakında hizmet vermeye başlayacak.

DİĞER HABERLER
Besd-Bir'den bilgilendirme

 

 

Karayoluyla doğudan gelecek eşya için de Rusya-Gürcistan sınırındaki Yukarı Lars Sınır kapısı ve buna bağlı tespit edilen terminaller 1 Ocak 2014 tarihinde hizmete açılacak.

 

 

Deride ‘Asgari Maktu Gümrük Vergisi’ kaldırıldı

 

 

Ayrıca alınan kararla, ticari bilgi ve belgeler, anlık olarak gümrük idareleri arasında paylaşılarak, sistemin daha hızlı ve güvenilir olması sağlanacak.

 

 

Bu çerçevede, BGH kapsamındaki sevkiyatlarda güvenli paket (safe package) adı altında talep edilen belge sunma uygulamasına da son veriliyor.

 

 

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı kapsamında, Referans Fiyat uygulaması muafiyeti, gümrük kontrollerinde (zorunlu haller dışında) muafiyetin mutlak uygulanması konusunda mutabakat sağlandı.

 

 

Bunun yanı sıra Rusya, Türk ihraç ürünlerine uyguladığı “Asgari Makdu Gümrük Vergisi”ni de deri ürünlerinde kaldırdı.

 

 

Ayrıca ortaya çıkabilecek sorunlara hızlı çözüm bulmak amacıyla, iki ülke gümrük idareleri temsilcilerinden oluşacak bir çalışma grubu da kurulacak. Çalışma grubu sürekli temas halinde olacak ve Basitleştirilmiş Gümrük Hattı ile ilgili ihracatçılardan gelebilecek sorunlara hızlı bir şekilde çözüm üretecek.

 

 

Hedef 100 milyar dolar dış ticaret

 

 

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) konusunda tek yetkili şirket olan Favor Trans A.Ş. Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, BGH sistemi ile rekabet avantajı sağlandığını vurgulayarak, şunları söyledi:“BGH deriden tekstile, kimyasaldan inşaat malzemesine, elektronikten gıdaya kadar bütün sektörlerde uygulanıyor. İki ülke arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık dış ticaretin gerçekleştirilmesi için sistem basitleştirilmiştir. Yeni gümrük kapılarının açılması ve ihracatı kolaylaştıran yeni uygulamalar, Türk ihracatçısına yeni fırsatlar sunmaktadır. BGH sistemi ile yapılan ihracatlarda hem vergi avantajı, hem Eximbank’tan kredi imkanı sağlanmaktadır. Açılacak yeni gümrük kapıları ile ihracatçıya Rusya pazarına istediği bölgeden giriş imkanı sağlanmaktadır. Uygulama, ihracatçılarımıza yeni fırsatlar sunarken, rekabet gücünü de arttırmaktadır.”
BGH’nin avantajları:
1 – Gümrük noktalarında öncelik.

2 – Zamanında ve güvenli ihracat, maddi avantajın yanı sıra, pazarda rekabet şansını arttırması.

3 – Gümrük muayenesinden muafiyet.

4 – Eximbank kredilerinden yararlanma imkanı.

5 – Daha az bürokrasi, daha az belge. Eksiklik halinde evrakların sonradan tamamlanabilmesi imkanı.

6 – Rusya gümrüğünde Referans Fiyat uygulamasından muafiyet.

7 – Asgari Makdu Gümrük Vergisi’nden muafiyet (Deri ürünlerinde)

8 – Malların güvenli ve zamanında teslim edilmesi

9 – Kurulan veri giriş sistemi, sayesinde malların nakliye sürecinin hem izlenebilmesi, hem de müşteriye teslimi, zamanında ve şeffaf bir şekilde yapılabilmesi.


20 Kasım 2013. 18:28
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x